4 Entries 1 : Mood Exam, Kisah Kerengga

Nov 8, 2008 - ♛Posted by : homosapiensz at 2:00 AM
Cerita #1 :
exam...)
cabaran kehidupan....aku nk cuti puas2.....huhuhu...

(lepas je hbs paper..aku kuarkn hanset aku dr pencil case n snap pic dalam dewan peperiksaan..hehheh...)


akhrnya asgment aku (group aku) dhantar lepas hbs paper exam 1st, soalan exam pun logical thinking..boleh r "goreng"...


wahhhh...hepi giler dpt hantar last asgment aku..wat nakal kanak2 skit...aku kumpul smua topi dalam umah sewa aku possing depan cam ni...(helmet, topi kertas, snowcap, kopiah etc.)
tiba2 malam tu mood hepi aku hilang coz dpt panggilan dari mmber yg bru jupe lecturer bgtau asgment aku dulu x hantar lg..padahal dah sebulan lebih dh aku bg kat member group aku tu....
(AARRGGGGGGHH....!!!.....)

Cerita#2 :
ni pulak masa g lawat sofi kat hospital...aku n my junior naik tangga jer sampai tingkat tujuh..xde r semput masa 1st time naik sampai tingkat 7..hehhe...well..exercise ler skit...

Cerita #3 :

my new shoes...oleh kerana aku xde kasut nak pakai nk masuk exam..(sebelum ni pun aku pakai slipar jer g kuliah..huhu.)...malam tu aku g ler kedai Kasut You beli kasut n slipar..huhu..(sempoi jer...) beli masa malam sebelum exam...dah r aku tgh tension ngn group mmber aku sorg ni..harapkn dia antar asgment tp hampeh punyer @#$%^&*(....!!!


amacam baju aku plih?? stylo x...lepas je lawat sofi kat hospital..aku n Jr. g lepak2 kat syahbandar...beli air epal 2liter minum sampai hbs..hahhahaha...singgah kat pasaraya yg economic biasa aku beli ni..nmpk berkenan jer baju ni (stylo jer.)..beli jer..bukan senang nk dpt baju stylo tp murah camni.....

lepak syahbandar masa malam2..sambil minum 2 liter just epal..

*****


Cerita #4 :
kekadang kita seharian sibuk dengan kehidupan kita, tanpa menyedari di dalam dunia ini kita bukan hidup sendiri...Tuhan jadikan makhluk ciptaanNya bukan sia-sia..bergantung pada insan melihatnya dari sudut yang berbeza...untuk kita berfikir..mengambil iktibar..

kita bukan hidup sendiri..perlukan teman dalam menghadapi cabaran hidup ini...walau sekecil mana pun masalah..ia akan jadi berat andai kita sendiri memikulnya..apa gunanya hendak berkawan andai kita x sanggup untuk berkongsi beban..andai itu adalah kawan sejati...

***

(p/s: sebelum pic ni di amik..hosmate aku sembur racun serangga kat koloni kerengga ni..huhu)

ARMY DOWN..!!! ARMY DOWN..!! kerengga2 tu sama2 usung mmber diorg yg keracunan Ridsect...huhu...camne le diorg lupuskan "mayat2" tu erk...bg kat larva diorg ker???

kerengga smua ni bertukus lumus gigit plastik..tujuan?? (maybe sebagai "jambatan" untuk member2 lain merentasi seberang sana kot....apa yg penting?? KERJASAMA...!!!

Pada suasana petang, tambah plak housmate aku sembur Ridsect pada koloni tu...bertungkus lumus ler 'diorg' angkut member2 yang mati keracunan....

Allah semadikan satu surah dalam A-Quran, Al-Naml (Semut) : diturunkan di Mekah.

ayat 18-19 bermaksud:
"..Sehingga apabila mereka sampai ke lembah semut, lalu raja semut berkata "Wahai sekalian semut, masuklah kamu kedalam rumahmu supaya kamu tidak dihancurkan oleh Sulaiman dan tenteranya, sedang mereka tidak sedar (terhadapmu)...
Lalu Sulaiman tersenyum serta tertawa kerana mendengar perkataannya dan berkata :
"Ya Tuhanku, tetapkanlah hatiku untuk mensyukuri nikmatMu yang telah Engkau berikan kepadaku dan kepada kedua ibubapaku serta ku kerjakan amalan solehyang Engkau sukai dan masukkanlah aku dengan rahmatMu ke dalam hamba-hambaMu yang soleh.."

Pada rangkap ini, Nabi Sulaiman mengumpul tentera2nya hendak menyerang ke Negeri Saba' di mana pemerintanya; Puteri Balqis seta rakyatnya menyembah matahri sebagai Tuhan kerana mendapat khabar berita daripada burung Hud-Hud yang lambat bg mengelakkan Baginda murka terhadapnya..
Dalam perjalanan, Baginda yang dikurniakan mukjizat berkomunikasi dgn makhluk selain manusia mendengar jeritan Raja semut terhadap rakyatnya..baginda menghentikan tenteranya daripada memijak semut2 tersebut..

(kisah seterusnya adalah bagaimana Puteri Balqis tunduk kepada kebesaran Nabi Sulaiman miliki dan memeluk agama Nabi Sulaiman...(islam)