Apa dan Kenapa Monsun?

Jan 27, 2012 - ♛Posted by : homosapiensz at 4:44 PM
[Re-Publish : 24 Nov.08] Exam aku dah habis..officially aku dah habis semester 5 aku..ada 1 sem lagi untuk aku tamatkan pengajian ijazah sarjana muda aku..hehhe..kemudia masuk ke dunia pekerjaan (dunia yg sebenar..)
time cuti semester selama 1 bulan ni tak tau aku nk wat per..duk terperap dlm umah jer..tgk tv, tgk ikan, tgk hamster, tgk pokok, tgk dinding, tgk adk, main game..
 
Bosan2 duk umah kacau (join skali..) adik aku main game 'supermario'..huhu
*****
Di kawasan pantai timur semenanjung sekarang tengah musim ujan dah..(monsun timur laut..) time ni ler Monsoon Cup diadakan..Start 3 Dis' 2008 ni...jemput ler dtg (aku pun tak pernah pergi Monsoon Cup tu..


Cuaca di Malaysia dicirikan oleh 2 rejim monsun iaitu:-
1. Monsun Barat Daya dari akhir bulan Mei ke September yang secara relatifnya adalah lebih kering. Tempoh peralihan antara dua monsun ini dikenali sebagai musim perantaraan monsun.

2. Monsun Timur Laut dari bulan November ke Mac yang membawa hujan lebat terutamanya kepada negeri-negeri di pantai timur Semenanjung Malaysia dan barat Sarawak.

Apakah Monsun?
Perkataan "monsun" berasal daripada perkataan Arab "muasim" yang bermaksud musim. Pedagang-pedagang kuno yang berulang-alik melalui Lautan India dan Laut Arab menggunakan perkataan ini bagi menjelaskan sistem angin yang silih berganti yang bertiup mantap dari arah timur laut semasa musim sejuk di hemisfera utara dan dari arah berlawanan iaitu angin barat daya semasa musim panas di hemisfera utara.


Apakah yang Menyebabkan Monsun?
Monsun berlaku disebabkan oleh perbezaan suhu di antara daratan dan lautan hasil daripada pemanasan sinaran matahari. Semasa musim sejuk, kawasan daratan benua menyejuk dengan lebih cepat dan menyebabkan suhu yang amat rendah di Asia Tengah. Keadaan ini menyebabkan tekanan atmosfera meningkat dan membentuk sistem tekanan tinggi (anti-cyclone) yang sangat kuat di Siberia. Akibatnya, udara sejuk bergerak keluar dari Siberia sebagai angin barat-laut dan seterusnya bertukar menjadi angin timur-laut apabila tiba di perairan pantai China sebelum menuju Asia Tenggara.

Dari masa ke semasa, ledakan keluar udara sejuk yang kuat (luruan monsun) ini saling bertindak dengan sistem tekanan rendah atau siklon yang terbentuk berhampiran Khatulistiwa, menghasilkan angin kencang dan laut bergelora di Laut China Selatan serta hujan lebat di pantai timur Semenanjung Malaysia dan juga di pantai barat Sarawak.

Pada musim panas, pemanasan suria yang kuat meningkatkan suhu di kawasan daratan Asia. Semasa udara panas mengembang naik, kawasan tekanan rendah separa tetap terbentuk. Angin lengas tenggara yang berasal dari selatan Lautan Hindi dan rantau Indonesia-Australia bertukar menjadi angin barat-daya apabila melepasi Khatulistiwa. Angin ini seterusnya bergerak merentasi Asia Tenggara sebelum menumpu ke arah Indochina, China dan barat-laut Pasifik.

Sediakan payung sebelum hujan,
Hujan turun tak henti-henti,
Tersilap kata harap maafkan,
Harap kita berjumpa lagi.
****