4 Hari 3 Malam

Jan 28, 2009 - ♛Posted by : ikmal means "perfection" at 1:31 PM


(WARNING! posting kali ni agak panjang & maybe membosankan & ayat yg bercelaru)

1 minggu cuti Pertengahan semester + tahun baru cina...

abang aku ajak turun KL..leh kerana xde benda pe nk wat...so, (skali skala ape salahnya kn...)
lagipun ngn abg tersayang xkisah sagt..

Naik Bas Kul 10.45 mlm dari Stesen MBKT..bermulalah satu perjalanan panjang selama 7 jam ke KL..


"...menghitung hari...detik demi detik.."

***


Hari 1 (24 Jan 2009)

Kul 5.45 a.m..Bas Transnasional berhenti kat Hentian Putra, KL...
Bila sampai terus call & sms abang aku..mana ler dier ni...call tp xdpt..(mesti off hanset cz tgh cas..)

aku pun tgh blur terus sms sofi nk wat paper...huhuh..("..aku musafir...")

then dia SMS mintak naik komuter ke Kajang.. .aku ni bkn pernh naik komuter pun (biasa ler orang kampung kannn) .skali lgi mintak ajaran "tok guru" sofi...ahaks! naik komuter dari Putra (6.45a.m lbh skit ) ke Kajang (sampai dlm kul 7.45 am gak kot...)

sampai kat Kajang, SMS & call dia lg...(off l
g..) last skali dpt call, dgn suara x bermaya nya dia suruh tunggu jap..(pening katanya..)

dlm Kul 8.15 am, dia sampai ler ngn kete lamanya..(tadaaa!!!! ) . On the way nk balk tu tiba2 dia 'stop' kat bahu jalan tu...then dia....muntah 2 kali dalam kete....ishk!!! so, segala lama aku tunggu tu x kisah le klu tgk keadaan dier skrg...Then, Balik umah tido jer....(bg dier rehat & aku pun masih penat & sambung tido...)
Oleh kerana keletihan, kitorg ngn kul 2 lebih, pagi tu x makan lg..abang aku tu x sihat lg, jd nk makan bubur katanya..gi ler McD makan bubur & burger prosperity...(huahahhaa....)

Dah kenyang perut, gi ronda2 dalam Plaza Metro Kajang..beli barang untuk berkelah kat air terjun seprti di rancang..bahan2 untuk wat sandwich, minuman etc.

Pada malamnya, xde plan lg..so, dia kata nk angkat barang dia kat Gombak ke Kajang...naik kete ke Gombak..(agak jauh tu..) pastu dia mintak tolong aku bawak motonya kat Gombak balik Kajang...fuyyooooo..!! dgn moto yg xde bateri lampunya, aku follow je kete dia dari blkg dah le bawak 100 kmj.huhu...redah jerrr..selamat sampai gak....ffuuuhhhhhhh.!!!!

***


Hari 2 (25 Jan 2009)

Awal pagi hari ke-2, bgn agak awal ngn muka x mandi masing..hahahha.gi dapur terus wat sandwich sama2 untuk bawak g kelah & breakfast..Dia pun x tau tempat air terjun ni katner, so aku gi ler cek internet & google earth nk tau direction..(bersungguh punyer pasal..) jupe le tempat ni Air Terjun & Hutan Sg.Tekala, Semenyih (rasanya..)

Bila je sampai, agak terkejut ler punyer ler ramai spesis manusia mandi-manda kat sini..penuh parking & tempat mandi...


Berbekalkan keazaman+sandwich+air+pakaian, kitorg panjang ler anak tangga tu masuk dalam hutan tu...cari port yg x rmai org untuk landing & mandi2..


ber'jungle trakking' ler kitorg masuk hutan tu..bestnya..!!! kalau dtg rmai2 pun best gak jungle trakking & camping & mandi air terjun....(sape nk follow kita plan ler..ahaks!!)


terjupe ler 1 port ni..ok ler untuk mandi ala2 'tub baby' gitu...org cuma ada sebelah sana & situ jer...sini xde org..all are ours!!!! hahhahahha....
Mandi2, borak2 & lapar perut makan sandwich...suasana agak sama masa kitorg wat BBQ ngn kawan2 lain kat Belukar Bukit, Terengganu..(situ agak dalam utk berenang & menyelam...tempat pun agak luas...dekat ngn Sekayu..)
(menggam
it memori silam jer..tetiba lak...)


Dah penat mandi manda.skali lg turun bukit...masih lgi ramai bersesak manusia mandi manda, ada yg baru datang ngn family & kawan2..

Next....(jenggg..jeng....jengggg...)

Klu sampai Kajang wajib datang sini, Restoran Sate Kajang...!!




dia order 30 sate ayam + 5 sater arnab + 5 sate daging.....aku makan 21 cucuk jer..campur lak ngn ABC...Fuuuhhhh...!!! kenyang giler tahan gaban gundam.....sampai aku x larat nk habskn ABC, rasa pening coz kenyang sgt....(rasanya agak sama.maybe coz diorg wat dlm kuantiti byk kot...)
malamnya duk umah jer layan cite TV3; Merlin (ingtkn movie, rupanya series..) pastu tgk cd "the eyes"..x larat nk kuar..dah..

****


Hari 3 (26 Jan 2009)

Mcm biasa bgn agak tengahari, kuar dlm kul 3pm ke Midvalley nk g tgk wayang....yeaa!!
hari ni jugak merupakan Gerhana Matahari & Tahun Baru Cina...(dh setting dh dlm kepala otak ni nk tgk gerhana matahri....tp..)

26 Jan.2009; 4.32pm..tepat pada waktunya gerhana matahari bermula tp awan tebal sgt x dpt tgk..masa ni otw g midvalley...


perut aku dah kelaparan dah ni setibanya Midvalley, kitorg gi beli tiket wayang; Underworld 3 : Rise of Lycans. lepas tu g makan.....mmg crowded giler kat medan selera midvalley tu...agak lama nk order...aku pesan Nasi Ayam Cendawan Claypot + Jus nanas..

Lepas je mkn, aku bgtau dia nk kuar jap tgk gerhana matahari...agak kecewa & menyedihkan sgt2 x dpt tgk gerhana matahari...huhuhuhu....

Kul 7.10 mlm wayang dah start dah...

xde planning dah..masih kecewa x dpt tgk gerhana matahri....mlm tu aku duk sorg2 kat umah coz dia ada nk hantar barang kat kawan dia....(sambil tahan kekecewaaan..)

aku layan mp3 hanset jap pastu tertido, celik2 mata bukak TV ada citer korea tv2 jer.layan jer..tunggu punyer tunggu....

Kul 2.30 am bru dia blk..dh kelaparan gak..nmpk dia makan roti...haaa.....ni punyer durian kitorg beli masa on da way balik air terjun tu....punyer le x sedap, isi keras..huhu...santap je ler...lapar punyer pasal....aku ni x ngtuk lg..kul 4.30am bru tido..abang aku tu lepas mkn & baring terus berdengkur..ahaks!!!

****


Hari 4 (27 Jan 2009)


dalm kul 9 lebih pg kitorg terbangun, bas aku dr Hentia Putra - K.Terengganu Kul 12 pm...dlm kul10 bertolak dri Kajang - Hentian Putra...jalan x brapa jem sgt...

kul12 pm..bertolaknya aku balik ke k.Terengganu sampai dlm kul 7 lbh mlm..

satu lg episod hidup aku.....


.