Lipan (R.I.P)

Mar 2, 2009 - ♛Posted by : just call me...... at 10:18 AM

Dengan berat hati, semua dalam kenangan...


aku tringat masa lipan ni merayap2 dalm bilik aku lepas aku kuar lepak dengan "happy"nya...so, aku tangkap ler..letak dalm botol camtu..klu biarkn menggatal ngn aku sape susah? aku jugak...x sanggup nk bunuhnya...so, aku biarkn jer dia dlm botol tu ngn air skit....keesokkannya aku nmpk kesian lak..so, alih le tempat yg lebih baik skit....


siap ada batu2 lagi..ni akuarium kawan aku yg x guna..pinjam ler jam..hajatnya nk wat 'pet'..aku dah searching dalm internet info pasal lipan ni..mmg ada org wat 'pet'..nk tau pemakanan, habitat, penjagaan...
Cool je lipan ni dalm akuarium ni..tp nmpk lemah lg..coz puas berendam walaupn air skit dlm btol tu..
aku nk share ngn sofi pasal 'pet' baru aku ni;

(**ayat dia lbh kurg camni ler)

sofi : so lipan semalam mal wat per..
mal : ada letak dalm botol tu..x sanggup nk bunuh...ingt nk wat 'pet' ler.
sofi : nabi melarang kita membela ular/lipan/labah2 yg berbisa..binatang yg berbisa
mal :
;-( (speechless..huhu...)
sofi : kita sunat membunuh haiwan berbisa..walaupun x membahayakn kita..tp maybe membahayakn org lain
mal :
;-(( terpaksa ler bunuh..

(maafkan aku lipan kerana terpaksa bunuh ko...ko tetap dlm kenangan..
sedihnyaaaaaaaaa.....!!
aku meratapi lipan tu walaupn kenal beberapa jam jer..)
(**info pasal lipan utk bacaan tambahan)
http://en.wikipedia.org/wiki/Centipede


Tadaaa....!!!
walaupun lipan tu dah mati..tetap dlm memori..lepas je aku bunuh lipan ni..cuaca lak panas terik, g jemur lipan ni tgh panas sambil menjadi santapan semut2...

tinggal exoskeleton (rangka luar) lipan jer dalam koleksi aku...
(bertambah lagi koleksi haiwan kering aku..hehhee)

kenapa ler aku over sgt walaupn lipan berbisa sekor tu jer..urmm...
tu ler pasal...nk wat camne...masa kecik2 dulu aku slalu masuk semak, tangkap belalang, kupu2, ular lidi/daun nk bela la kononnya..letak dlm balang..tp x lama..kejap jer pastu lepas blk...

yang lawaknya..aku ngn abg aku 'compete' ler nk wat kebun...diorg ajak aku skali..tp aku nk wat sorg2..kebun main2 jer..aku ni amik biji epal nk tanam kat kebun tu..
(hahahhaa...lawaknya bila tringt zaman kecik penuh nostagia..boleh wat posting khas ni...)
Nostalgia
post signature