Hutan Lipur Lata Tembakah, Besut, Terengganu

Apr 27, 2009 - ♛Posted by : Live as Homosapiens at 10:20 PM
Hari sabtu lepas...25 Apr. 2009~
aku mendapat jemputan perkahwinan dari ex-schoolmate aku~
(pompuan ler yg biasa kawin awal2 ni..)~
aku mintak ler tolong ngn jo gi teman aku sana~ nk ajak sofi takut dia ada kelas lak...
tambahan lak..kitorg nk g Jungle Tracking + Mandi Air terjun (bestnyerr~~)..
consider ler keadaan asthmatic dia tu..huhu..sorry sofi..)-;


SELAMAT PENGANTIN BARU BUAT NAI'MAH & SUAMI
~SEMOGA BERBAHAGIA KE ANAK CUCU CICIT COCOT CECET~


Cuaca panas terik tu, kitorg naik ker kete VIVA merentas lebih kurg 1 1/2 jam perjalanan...
Hadiah & kad mesti ler kena bawak...
(dapat makan lunch free~~ hehe)
lepas makan tu..
(nak blk awal x berbaloi jalan jauh2...melencong ler kitorg g mandi air terjun...)

Kitorg ada 2 pilihan :
1) Nak mandi Kolam Air Panas La (La Hot Spring);
(2) Mandi Air Terjun Lata Tembakah
Keputusannya di panas terik ni of coz ler menikmati air semulajadi yg sejuk...
(bbrrrr~~)

Jeng~ Jeng ~ Jeng~
ni 1st time aku datang sini..
(slalu dengar cite dri kawan2 jer...)
Ada jambatan bergantung tuuu~~

Tengok btol2 signboard tu~
kat sini ada 5-7 tingkat air terjun!!!!
kitorg mandi tingkat 1 jer coz penat sagt nk jalan jauh2...
Paling dekat tingkat 1 tu 700 M / 20 Minit...
(tu pun kitorg x hbs jalan tingkat 1 lg..huhu~)
paling jauh kena jalan 1.5 KM / 60 minit~~!!! tu bru tingkat 5!!

ok~~
ni on da way nk g cari port utk berendam di hari yg panas ni....

oppss~~
terlekat celah pokok lak..

Sebelum sampai ke sumber air untuk terjun~~
kitorg g jungle tracking jap~
naik bukit wooo~~
aku ni dh ler kurang exercise...dah semput2 habis...

cendawan ni kecik jer~
maybe sesetengah org x sedar akan kewujudan cendawan ni...
namun, di sebalik photo mampu menyedari...
sekecil cendawan ini memberikan nilai seni yg berharga~~
(ihikss~~)

ni ler jalan bertangga ke tempat air terjun..
(tepi tu jer air terjunnya..)
cuma nk cari tempat yg elok jer utk berendam...fuhhh~

Cantiknya air terjun ni ~
sejuk lak air dia~
(kalu bg termometer..maybe dlm suhu 16-25oC kot...haha)
(Subhanallah~ segala Puji bagi ALLAH yg mencipta kejadian alam yg sempurna)

2 ketul batu putih yg menarik perhatian aku menjadi mangsa 'perculikan'
~haha~
jadi ler 'mangsa' koleksi aku..huhaaha...

Rehat jap tepi batu~
panas terik gak petang tu~
Lega dapat mandi air semulajadi yg sejuk ni...
(bbrrrrrr~~)


Dah nak balik dahh~
penat lak badan lepas mandi-manda ni~

OTW balik tu kitorg lalu jalan kampung jer~
menikmati alam semulajadi~
Kitorg terpegun tengok bendang sawah menguning ni~
jadi kitorg stop r jap~possing2~

~Lawa gak pic jo amik ni~
(jadi wallpaper lappy aku..hehe)

Tetiba jer teringat lagu masa sekolah rendah pasal padi menguning
(~apa dah lagu tu? lupa lak~)

****
Malam tu~
masa tu jo isi minyk kat Petronas..dapat ler kupon diskaun KFC..
kitorg pun blom dinner lagi~
lepas rehat2 kat umah~
pi makan KFC kat Pantai Batu Burok lak~
(me'relax'kan minda dari perkara yg menyerabutkan)

Aktiviti yg paling aku suka bila lepak kat pantai malam2
~baring di atas pasir yg lembut, dingin sambil perhatikan bintang2 berkelipan & mendengar deruan ombak~
(maximize ur five sense)

Jalan2 kat tepian pantai~
rasaikan deruan ombak membasuhi pantai...

"Pesta Umang2"
~aktiv lak haiwan ni malam2~
maybe diorg nk 'mengawan' kot..
(hehhe~)

Bye bye umang-umang yg pemalu~
jangan nakal2 malam ni erk..
~hahahahha~
;-P



post signature