2012 [2009] - Kisah Bumi BerEVOLUSI!!

Nov 28, 2009 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 10:00 PM
Movie yang menjadi bualan dan kebanyakannya memang dah tengok cite ni kan..
Aku baru je siap download movie ni...baru jer layan...

"It's Not The World's End But The Earth is Evolving!"
~We served what we've done!~

(Xpayah nak intro lagi..tengok poster pn dah tau kan citer per...)

Masa movie ni release kat Malaysia..mostly dapat positive-feedback daripada kebanyakan blogger (coz byk je tajuk entry pasal 2012 ni...). Malangnya aku x dapat nak download subtitle untuk movie ni...huhuhu...So, x brapa faham sangat per yang diorg cakap...Boleh leh ikut plot citer ni..

Setengah jam pertama agak bosan start tahun 2009, saintis jupe clue 'something wrong" kat bumi ni...pastu diorg bla...bla...bla...bla.. ..Sampai 2012 ada ler fenomena tasik kering, gempa bumi etc. ..Diselitkan ngn kisah2 yg nak kaitan ngn earthquake tu..jiwang lak.."we never separate" pastu earthquake tgh2 tu..

Biasa ler kebanyakan filem yg menunjukkan 'bumi expired' ni mmg jadi tumpuan.. Maybe manusia x dapat hidup sehingga bumi ni 'corrupted' (Allah jer yg tau..)...At least, dari movie ni kita dapat idea bagaimana bumi ni akan musnah!!

Ending yang dikatakan oleh kebanyakan blogger sebagai cam !@#$% jer ending camtu. "ending yg x puas hati"..Bagi aku ok ler..happy ending..Di mana, BUMI tu sudah habis berEVOLUSI akibat sifat manusia tu sendiri yg kejam terhadap BUMI..

we served what we've done!.

Sebelum tu BUMI ni dah corrupted di mana lapisan ozon dah bocor, tahap gas hijau yg tinggi, BUMI ditusuk dengan tiang2 bangunan yg tinggi mengganggu pergerakan plat secara semulajadi, Bukit2 sebagai panji menyokong bumi telah digondol!

RATE : 3.9/5

Maybe dengan tengok movie ni..dapat ler gambaran, Jika kita baca kisah2 nabi terdahulu bagaimana umat terdahulu kena azab akibat keingkaran mengikut ajaran Nabi kaum masing2..

Kaum Nabi Nuh : Bumi ditenggelami sehingga hanya melihat pemandangan air.

Kaum Nabi Salleh : "Maka pada hari keempat langit terpecah melalui teriakan yang keras di mana teriakan itu menghancurkan gunung dan membinasakan apa saja yang ada di dalamnya. Kemudian bumi bergoncang dan menghancurkan apa saja yang di atasnya. Itu adalah satu teriakan saja yang membuat kaum Nabi Saleh hancur berantakan."

Kaum Nabi Luth : Jibril membalikkan tujuh kota itu dan menumpahkannya ke bumi. Saat terjadi kehancuran, langit menghujani mereka dengan batu- batu dari neraka Jahim. Yaitu batu-batu yang keras dan kuat yang datang silih berganti. Neraka Jahim terus menghujani mereka sehingga kaum Nabi Luth musnah semuanya. Tiada seorang pun di sana. Semua kota- kota hancur dan ditelan bumi sehingga terpancarlah air dari bumi.


p/s : Movie luar citer pasal 'global warming', alam sekitar, scientific (mostly ikut logik akal dan sains), Movie melayu lak kebanyakannya citer pasal "bohsia, derhaka, biadab pada org tua, rumah tangga rosak etc."_pendek kata memang x kena dengan sosio-budaya Malaysia-Melayu-Islam.
pendapat personal, aku x suka tengok drama/movie melayu yg menunjukkan kebiadaban, derhaka, tinggi suara..Banyak unsur negatif dari yg positif!