Secret [2007]

Nov 11, 2009 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 3:00 PM
A Romance Film


Secret (simplified Chinese: 不能说的秘密; traditional Chinese: 不能說的秘密; pinyin: Bùnéng shuō de mìmì), also known by its translation The Secret That Cannot Be Told, is a 2007 Taiwanese romance film.

Awards :

The 2007 44th Golden Horse Award, Best Visual Effects, The Outstanding Taiwanese Film of the Year, and Best Original Film Song.

Directed by
Jay Chou

Produced by
William Kong

Written by
Jay Chou
To Chi-long

Starring
Jay Chou (as Ye Xianglun)
Kwai Lun -mei (as Lu Xiaoyu)
Anthony Wong (as Xianglun’s father)
Alice Tzeng (as Qing Yi)

Music by
Terdsak Janpan
Jay Chou

Language : Mandarin Country : Taiwan
[Source : http://en.wikipedia.org/wiki/Secret_%282007_film%29]

(tabik r Jay Chou..memang sorg yg "versatile".director/musician/singer/actor)

SECRET (The Secret That Cannot Be Told) [2007]
mengisahkan pasal seorang pelajar laki, Ye Xianglun yang baru pindah ke sekolah secara x sengaja terserempak ngan Lu Xiaoyu di bilik piano lama.. Lu Xiaoyu, sorang "best student" dari sekolah yg sama pada 20tahun yg lepas menjumpai satu manuskrip nota piano yg lama & "time travel" melalui mainan piano dengan kelajuan yg tertentu.

Lu Xiaoyu kecewa coz ternampk Ye Xianglun ngan sorg pompuan, Qing Yi yg mmg syok kat Ye Xianglun kat bilik piano. Masa tu Xianglun x tau lagi yg org lain x nampk Xiaoyu.

Lu Xiaoyu telah jatuh cinta pada Ye Xianglun, tapi jarak masa mereka 20tahun. Lu Xiaoyu di anggap gila pada zamannya selepas luah ke Ayah Xianglun, sorg cikgu disiplin kat sekolah tu 20 tahun lepas. Ye Xianglu lak mcm angau jer coz dia sorg je yg nampak Lu Xiaoyu, sedangkan org lain xnampk..Sorang tukang sapu sekolah tu pn nampk Lu Xiaoyu coz mmg dia keje situ pada zaman 20 tahun lepas..

Xianglun pn gi umah Xiaoyu masa sekarang & dengar penjelasan ibu Xiaoyu.. Then, Xianglun tanya ayah dia pasal Xiaoyu tu.

Last skali, masa bilik piano lama tu nak dirobohkan..Xianglun pn mainkan piano lama tu utk "time travel" mencari cinta sejatinya 20 tahun yg lepas.


RATE : 4/5