Cuti-Cuti Terengganu : Kolam Air Panas La, Besut

Dec 28, 2009 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 5:22 PM
Cuti-Cuti Terengganu kali ni yg di 'hos'kan oleh Mr.Homosapiensz yang hensem, cute lagi macho suka berjalan ni bertempat di
KOLAM AIR PANAS LA, BESUT, TERENGGANU.
Kali ni (21 Dis 2009,Isnin) Mr.HS dengan family+driver extra (coz x cukup transport menampung penumpang ;-D)
Bertolak dalam jam 10:50 Pagi bertolak dari umah dengan pakaian mandi+makanan+minuman untk picnic..Sekitar jam 1:00 ptg sampai kat Kolam Air Panas tu...coz jalan nak masuk sana penuh selekoh dan lembu 'trafik wat roadblock sana'..

SELAMAT DATANG KE TAMAN REKREASI AIR PANAS LA HOT SPRING, BESUT
(ntah bila lak start bayar 'entrace' rm2 ni....)

Air terjun kecik jer kat kolam air panas utama utk tatapan...


Dalam 45 minit pertama kami duk berehat2 jer dulu..'usha2' permandangan dlu..makan tengahari 1st round..ting!ting!
~~bebudak dua org tu jer yg 'over'excited' gi mandi kat 'stream' tu dulu~~

Berehat melepas letih di benteng aliran (stream)
DI SEKITAR/DALAM KOLAM AIR PANAS
Kolam Air Panas Utama..
(Memang panas..agak2 dlam 40-50 Degre's Celsius kot)
Bau di sekitar air panas ni agak tidak menyenangkan coz mengandungi sulfur (klu x silap ler..) menyebabkan agak x selesa untuk bernafas...
Nota : jangan terlalu dalam menghirup udara di sekitar air panas..

Kolam Air Panas ke-dua
(Agak kurang panasnyer coz aliran daripada Kolam Air Panas utama...kurang r dalam 10 Degree Celsius kot)

Baru boleh berendam menahan kepanasan air....
Panas ler jugak tapi lama-lama jadi terbiasa ngan suhu


Terdapat juga lumut yang mampu hidup di dalam air panas ni...
(agak2 camne le biologi lumut ni erk...? )


DI SEKITAR ALIRAN (STREAM) AIR SEJUK

Air cetek jer tapi sejuk gak...Masa ni duk cari tanah liat yang warna agak kebiruan pudar..

Tengok haiwan ni seakan-akan LALAT biasa jer yg duk hinggap kat jari aku padahal....Haiwan ni hisap darah macam nyamuk.!!!

Tak pernah tengok gak haiwan ni jadi aku biarkan jer isap darah aku..HAHAHA!! bila dah agak kenyang...

Haa!! Kang dah kena selam tapi degil gak haiwan ni...xnak mati2 so aku amik jer letak dalam botol bawak balik umah.....tapi malangnya.....
Aku terlupa lak nak tutup bekas tu..huu..habis jadi makanan semut.....sayap jer yang tinggal...huu...xdapat menjadi koleksi serangga aku....Too Bad!!


Scrollbox Code from KillerKiwi.net

Ahaks!! Sempat lagi bermain ngan lumpur yang berwarna kebiruan pudar tu...Aku sempat gak bawah balik lumpur tu..hehhe
~~coz dengar kata lumpur jenis camtu mengandungi kandungan mineral yg agak tinggi & baik utk kulit..hehe~~

On the way balik, terserepak dengan kemalangan yg terbalik lintang pukang ni.....
Dalam jam 07:30 gak kami sampai di umah....

Keletihan btol mandi air panas ni....