Batu Burok (Jagung Bakar)

Feb 27, 2009 - ♛Posted by : just call me...... at 3:15 PM
26 Feb. 2009
Malam minggu (bg Terengganu & seangkatan dengannya)..maka ramai ler penduduk kuar lepak...kuar dlm kul 10 gak ler selepas Mal dtg umah sofi ngn Nic...then menjemput tetamu sofi a.k.a kitorg Polo..

Simbolik Terengganu..
replika Batu Bersurat..
pusing nak g makan kat Warung Noradzila 2 (kat Kuala Ibai)
Lepas tu call Kamil ajak join skali...
(cukup ler 5 org bujang malam hujung minggu....huhu)

Next Destination, malam minggu bg Terengganu ni biasa ler lepak2 kat Pantai Batu Burok @ Taman Syahbandar..tapi prefer Pantai Batu Burok coz dpt rasa angin pantai, jalan2 atas pasir...

Jeng(3x)..
gerai tepi jalan ni byk gak jual jagung bakar..makan panas2 tepi pantai ni best gak...

"Bangg...jagung bakar 2"
(bersungguh abg tu bakar jagung utk kitorg..sebagai pelanggan ler...hahha)
3 org bujang lg xnk mkn lak..so, mal ngn polo jer me'ragut' jagung ni...best per....


ermmm....
bila last aku makan jagung bakar erk..klu stkat bakar atas dapur umah tu dh lama...
rasanya ni 1st time aku mkn jagung bakar kat pantai..malam2 lak tu...
sweet jer jagung dier..

malam tu dalam kul12 lbh bertolak blk..masing2 pening2 lalat dah..(kot...) balik tempat masing..


Kisah 5 org Bujang:
"5 org bujang jalan tepi pantai, sorg hantar umah tinggal lg 4..
4 org bujang naik kete kancil, sorg hantar hotel tinggal lg 3..
3 org bujang pening2 lalat, sorg sampai umah tinggal lg 2..
2 org bujang naik moto 'turbo', sorg sampai umah tinggal lg 1..
1 org bujang naik moto sesorg, sampai je umah terus je "online"...

sampai je umah sewa aku ni..belum sempat salin baju lg..nampak binatang ni merayap atas lantai...(lipan ni..)
aku pe lg, terus tangkap letak dlm botol...x sanggup lak aku bunuh binatang ni walaupn klu x tangkat kena sengat masa tido ke apa ke..so skrg still ada dlm botol tu...



-End-

Syukur Alhamdulillah (Graduat)

Feb 24, 2009 - ♛Posted by : just call me...... at 5:12 PM
24 Feb. 2009
sedang aku duk santai2 tiba2 aku dpt SMS dari kawan aku:

"Td sy dh g serang akademik, semak balik E-Pelajar, Klu sape2 yg PITA 2 xde dlm list , sila rujuk akademik skrg.."

aku terus bukak e-pelajar aku, tgk bahagian laporan pendaftaran..cek2...
"Projek Ilmiah Tahun Akhir 2 4 kredit"
ya allah..!!! tersangat amat gembira aku...tgk laporan pendaftaran tu....
SYUKUR ALHAMDULILLAH...!!!


Kami (aku & beberapa budk kos aku) mmg ada problem ngn masalah pendaftaran PITA 2 (Projek Ilmiah Tahun AKhir 2) ni...tercicir dari bahagian akademik....aku ni xde semngat nk blaja sgt lepas dpt tau tercicir ni...jd moody jer..huhuhu...

pendaftaran PITA 2 ni le menentukan aku dapt grad ke x thn ni...

Aminnnn...!!!! aku bersujud syukur kepada mu Ya Allah...memberikan aku semangat utk meneruskan "HIDUP" aku di Universiti ni...


"HAYAT" aku di Universiti ni 2 Bulan lg...kemudian masuk dalam proses 'metamorphosis' lain...



Bila je dapat SMS tu, aku punyer rasa EXCITED di luar batasan...hahahahhahhahaa....
Really need someone to share this VERY GREAT NEWS.....!!!

subjek aku utk final year..final sem ni mmg byk free skit...
15 jam kredit jer...haha..sempoiii...

**aku ni kanak2 baru belajar..harap pembaca dpt beri tunjuk ajar / pendapat/ pandangan pasal dunia pekerjaan masa akan datang...


-End-

La Hotspring

Feb 22, 2009 - ♛Posted by : just call me...... at 3:31 AM
21 Feb

Suatu petang aku tgh 'asyik' mengadap laptop aku...tiba2..

"Mal jom g mandi Lata Tembakah..." (hosmate aku tetiba2 ajak...kitorg slau camni, 'gamble' jer nk g mana2 pun..ahaks!! aku apa lg..."JOMMMMM...!!!"

(*Air terjun Lata Tembakah terletak di Daerah Besut, Terengganu...)

Dalam kul 4 lebih kitorg bersiap2 nk bertolak ke BEsut..semata2 mandi air terjun..
"gamble" beb..!!
Cuma kitorg berempat jer co hosmate lain sibuk ngn keje masing2.....

Setelah masuk je Daerah Besut tu, tiba2 ujan lebat...AIYYOOOO...camne ni?? oleh kerana kitorg dh sampai ke BEsut..ada beberapa choices utk rekreasi...jeng3..!! Hajatnya nk menyejukkan badan coz kat TErengganu 4,5 hari panas terik jer...tiba2 arini ujan ler..best gak mandi air panas ni...

oleh kerana cuaca x menentu, kitorg pun takut gak nk mandi air terjun ujan2 camni, so...tukar plan g mandi air panas...
(kat TERENGGANU ada ke kolam air panas???????)
(kolam air panas ni ada ler dlm "JOM LAWAT TERENGGANU", cuma lokasi jer agak jauh ke dalam hutan belantara...kononnya ler..
(promote negeri sendiri nampak..ahahha!!)

Dalam kul 6 gak kitorg sampai ke destinasi...
KOLAM AIR PANAS LA (LA HOTSPRING)

Suasana biasa jer...dalam ladang kelapa sawit FELDA punyer...mmg felda yg mula teroka tempat ni sejak zaman pemerintahan inggeris lg tau...(Baca kat pengenalan tempat ni..klu x silap ler)

Kolam nya kecik jer...air panas mengalir dari celah2 batu tu..1st Mal dtg sini masa form 3 (2002), masa tu cikgu sains nk wat lawatan sambil belajar ker (kononnya..) tp masa tu rmai sgt org berkumpul kat kolam air panas ni..kitorg rmai2 ke kat tempat air sejuk jer....

Mal & my hosmate mandi kat bawah ni...coz kurg panas ssskiiiiiitttttttttttt jer daripada yg atas tu...x tau ler suhu brapa..klu dibandingkn ngn suhu badan 37oC..
maybe air ni dlm suhu 40-60 o C lor....


mmg panas gak nk masuk dlm kolam ni....kena ambik masa lama nk 'adapt'...mula2 masuk kaki..pastu separuh badan..pastu berendam terus..hehe..relax gak...

Lepas naik tu rasa cam letih, pening2, berdebar2 jer..x tau ler sebab per...dalm kul7ptg kitorg pun gerek pulang...hajatnya nk singgah makan sate kat Kg.Jabi..tp smua kedai dah kehabisan sate dah...(kawan aku cakp sate situ mmg THE BEST!!!...rugi lak..

Pic burung ni bukan ler ada sangkar kat Hotspring tu...masa tu kitorg berhenti kat stesen minyak...tgk ada sangkar belakang stesen minyak tu..usha2 r jap..tgk burung merak ni lawa ler plak...

ni sangkar lain kat belakang stesen minyak tu..Burung Kuang...

Then, balik umah sampai dalam kul10mlm lebih dgn pening kepala..huhu...


-End-

Beach Boys (Chendering)

Feb 21, 2009 - ♛Posted by : i am anonymous at 12:23 PM
20 Feb. 2009
Such a HOT day in Terengganu & i'm so @#$%^& HOT at home...like i got my own 'sauna' in my home....i think how much calories did i lost at this rate of HOT day...hahhaa..
YM status : "I'm so f**king HOT"...

Nic : kalu panas gi ler berendam.
me : jom...!!! (mmg x lepas pluang ni...nk mandi kolam TER takut tutup lak..)

(then i asked sofi about our plan..too bad..what a missed..he got class...next time Buddy..!!)


My favourite Beach in Terengganu (for now..)
white, soft,smooth sandy beachy..OMG!! Love it...!!!

wish to lie down on the beach, watching glittering stars, moon...feel the wind around me...



its not very crowded with people..but more like happy place for the families, friends spent time together....


its not very deep to swim in the sea..less then 1.5 meter....love to see the families bathed with their families (so happy seems like without problems in their mind...)

there were 2 lil' boys sibling, so cute..!! their eye just like my lil' brother....hahhaa...had a lil' chat with them... just live nearby my village, came with their whole family
(just remind me my father took us to picnic..huhu)

"i'm soaking through and through; then you hand me a towel, all i see is you.."
(Dido - Thank You mp3)

"you better keep your eyes on me, no matter what you think of me"
(Celine Dion - Eyes On Me)



-End-

Cermin Mata a.k.a Mat Specky (new view of the world)

Feb 18, 2009 - ♛Posted by : i am anonymous at 7:58 PM
04 Feb.2008

Pic masa x pakai spek...04/02/2009 lepas akhirnya siap gak spek yg ditempah oleh aku...
dah lama pakai spek ni (lama ker??) tp lupa lak nk post..biasa ler dah tua2 ni..kena cucu gak ingatkan..ihiks!!

xde benda byk nk cite pasal spek ni..walaupun 1st time aku pakai spek yg ada 'power'
(x byk pun..100 jer rabun & 50 silau)

mula2 agak kekok nk pakai spek ni..so aku pakai masa lecture jer..skrg ni rasa mcm bergaya jer coz spek tu 'tinted' ngn warna grey..so, rasa redup je mata..(siang & malam)

aku ni sebenarnya x taste sgt kat org pakai spek ni coz kebanyakan aku nmpk semua nampak skema jer...(kalu aku nmpk skema padan muka aku..)
so, skrg aku sendiri pakai spek..lantak ler org x suker pun asalkan aku bahagia...
AMIN...

nampak x cermin warna grey tu...
so, skrg ni smuanya nampk terang, jelas, & indanya warna2 alam ni...
THANX FOR BRIGHTEN MY WORLD'S VIEW...!!!

V - Day

Feb 14, 2009 - ♛Posted by : i am anonymous at 9:21 PM
Salam.
14th Feb...
orang lain sibuk ngn sambutan Valentine's day yg ntah pape tu...
So, aku nk ucapkan"Happy V-Day" to all my friends & readers...!!!

V for what????
oleh kerana org lain sibuk sambut Valentine's Day..aku menyibuk ngn "V - day" aku ngn sofi kat pantai Chendering ngn air "premium salute-grape flavour & dijamin HALAL...)

"Cheers for our friendship"

Kitorg lepak2 je kat pantai, xde galak2, cuma relax & enjoy the nature....
tgk ombak, tgk manusia, tgk family yg suka ria, tgk kanak2 yg berlari keriangan...
bahagianya....!


Happy V - Day to all..!!!

V = Vanish (of uneasy memories)
V = Virtual (virtue friends)
V = Valueless (of friendship)
V = Viva Forever!


-victory to all !!!-

Mandi Pantai @Tok Jembal

Feb 12, 2009 - ♛Posted by : i am anonymous at 9:18 PM
(100th Post..dah byk aku posting dlm blog ni...hampir setahun aku dlm dunia blog...)
10 Feb 2009
Housmates aku dah 'sound' dah coz lama x mandi pantai...time kitorg duk kat asrama dlu2 slalu je g mandi pantai..kalau ulang alik angkut pakai moto pun x kisah asalkan leh mandi pantai...

Sebelum sampai kat port tu..kitorg pusing2 kat kawasan airport tu..terkejut gak tgk hakisan pantai punyer ler tahap kritikal..mmg 2,3 meter je dari jalan tu...


Ombak mcm biasa agak kuat gak...tapi mcm biasa kitorg 'ada kesah'???
(bak kata sorg chatter tu..)

sekuat mana pun ombak, tetap ku redah dengan kudarat yg ada...(ewahhhh..)

lepas je penat lawan ombak, naik pantai jap..rehat..pastu turun balik..aku tergelak je tgk hosmate aku ni tergolek2 coz ombak kuat sgt...ahahhahhaha.....

dalam kul 7 lbh skit je kitorg lepas mandi...tgk lepas matahari terbenam, ada lagi cahaya yg tinggal..tambah effect ngn awan tu..cantik btol...SUBHANALLAH..

Lepas je balik umah sewa, hosmate aku bawak balik kepok lekor no..special dari MArang...panas2 lagi tu....

****

Keesokan hari nye aku mmg xde kelas langsung..dah le panas terik..Phhuuuuhhh...!!! (such a hot day...)
Panas2 camni aku fikir pasal nk g swim kat pool kat TER mcm biasa...bayarannya tetap mahal RM8 (walaupun tanpa towel..so aku ttp mintak towel)
masuk2 xde org langsung...aku terus berendam sorg2...lama2 ramai lak budak2 masuk kelas renang situ..dah padat kolam cetek tu, aku g kat kolam yg dalam..berenang sana sini...relaxxxxxxxxx...........

then g makan nasi kukus paka3 kat Mayang Village (sesorg gak..huhuhu)
Malam tu ingtkna ada discussion..rupanya member lain ada keje...aku ni dah panas badan dh ngn cuaca layan movie sampai lewat malam.....


-end-

Simple Plan _ Welcome to My Life (99th Post)

♛Posted by : i am anonymous at 2:13 PM
*Just a short posting about my 99th post..
my most related song about who really i am, what i feel, what i think...
Just understand the lyrics..(hope you will understand me..)





"Welcome To My Life"

Do you ever feel like breaking down?
Do you ever feel out of place?
Like somehow you just don't belong
And no one understands you
Do you ever wanna run away?
Do you lock yourself in your room?
With the radio on turned up so loud
That no one hears you screaming

No you don't know what it's like
When nothing feels all right
You don't know what it's like
To be like me

To be hurt
To feel lost
To be left out in the dark
To be kicked when you're down
To feel like you've been pushed around
To be on the edge of breaking down
And no one's there to save you
No you don't know what it's like
Welcome to my life

Do you wanna be somebody else?
Are you sick of feeling so left out?
Are you desperate to find something more?
Before your life is over
Are you stuck inside a world you hate?
Are you sick of everyone around?
With their big fake smiles and stupid lies
While deep inside you're bleeding

No you don't know what it's like
When nothing feels all right
You don't know what it's like
To be like me

To be hurt
To feel lost
To be left out in the dark
To be kicked when you're down
To feel like you've been pushed around
To be on the edge of breaking down
And no one's there to save you
No you don't know what it's like
Welcome to my life

No one ever lied straight to your face
And no one ever stabbed you in the back
You might think I'm happy but I'm not gonna be okay
Everybody always gave you what you wanted
You never had to work it was always there
You don't know what it's like, what it's like

To be hurt
To feel lost
To be left out in the dark
To be kicked when you're down
To feel like you've been pushed around
To be on the edge of breaking down
And no one's there to save you
No you don't know what it's like (what it's like)

To be hurt
To feel lost
To be left out in the dark
To be kicked when you're down
To feel like you've been pushed around
To be on the edge of breaking down
And no one's there to save you
No you don't know what it's like
Welcome to my life
Welcome to my life
Welcome to my life

Antara "HIDUP" & "MATI"

Feb 7, 2009 - ♛Posted by : i am anonymous at 10:03 AM
Huhuhuu.....
2 BULAN je lagi untuk aku habis blaja....(KALAU ler dapat habiskan...)
RUNGSINGnya...lagi 1 BULAN lebih kena hantar THESIS....
masih blur xde mood ler coz ada perkara yg masih merungsingkan aku..

masalah antara 'HIDUP' dan 'MATI' aku di UNIVERSITI ni....


Keadaan aku skrg lebih kurng cmni ler...tgh "SAKIT", "NAZAK" dengan IJAZAH aku...


"SERAM SEJUK' jer menunggu "BERITA HAYAT" aku di sini...walau 'sejuk' camne pun....keputusannya....???
ANDAI 2 BULAN lagi "HAYAT" aku di sini...aku bersyukur sangat2..
ANDAI.."HAYAT" aku masih panjang..terpaksa aku terima dgn REDHA...
akibat kecuaian aku..huhuh



Aku tetap menunggu keputusan 'HIDUP' & "MATI' aku dengan tawakkal & RUNGSING...
walaupun cmne pun, tetap berlagak COOL...huhuhu


DOAKAN aku berjaya dalam MISI IJAZAH aku kali ni...Cuma 2 BULAN lgi...!!!!
GO..GO TEAM...!!!


Segala kerungsingan ni wat aku lapar je r..ahaks!!!

"...."nasi goreng cina 1..!!! nasi lemak 1...!!! Milo Ais 1....!!..."



-End_

Sehari Suntuk..(matt specky..)

Feb 6, 2009 - ♛Posted by : i am anonymous at 4:02 PM
o4 Feb 2009
Sebenarnya mata aku ni dh lama rabun..
( rabun jauh ler..biasa ler student kan...)..
pastu aku dgn niat di hati membara gi le kedai "Optometris Sanadi Sdn Bhd." ni kat bandar.dekat gak ngn stesen bas MBKT..

Tadaa!! lepas je pilih bingkai spek...pergi cek mata lak since ni 1st time aku nk pakai spek...lepas tu hajatnya lagi nk 'tinted' skit cermin tu..ingt nk wat biru tp awek kedai tu cadang warna Grey lebih elok..so, dgr le pada yg pakar...ahak!!!

lepas ni jadi mat specky ler aku....ahaks!!!

Lepas je wat spek tu...tunggu dalam masa seminggu baru siap since nk 'tinted' cermin spek tu kn...then ari tu xde kelas g lepak umah sofi sampai ke malam..

eeeh..kedai baru ler..."Restoran Mee Bandung" (my feveret..!!) try le mee bandung sini...rasanya...??

Ni dier mee bandung Muar seperti dalam menu..rasa cam laksa penang lak..(bleh ker??)
biasa makan kat kedai lain rasa kuah dia mcm 'smooth'..xde r cam kuah laksa gitu...pape pun..aku tetap makan sampai titisan kuah terakhir...heheee...(tapi rasa lapar lagi sebenarnya....huhuu)


Lepas makan yg x seberapa tu..lama kitorg x g karaoke...ingtkn masih dapt free lg..rupanya dh xde promosi lagu free tu..dh le sound x best..pasni cari tmpt lain le plak..


kitorg balik ngn kecewa coz 2,3 lagu yg rosak & sound x best & suara yg serak lepas prasaan...



-End-

GRADUAT (Ijazah utk aku...)

Feb 3, 2009 - ♛Posted by : i am anonymous at 11:56 AM
"...masa berlalu bagaikan sepintas lalu..."
segala masa silam membayangi di mataku...hanya untuk di kenang...realiti masa hadapan harus ditempuhi walaupun seteruk mana impaknya..itulah REALITI...


Tanpa aku sedari...
dah hampir 3 tahun aku belajar kat Universiti ni...
dalam masa 2 bulan lg, aku 'mungkin' akan habis Sarjana Muda aku yg pertama...

ingin sekali bergraduat dengan jayanya...memegang segulung ijazah...
kemudian memasuki alam pekerjaan...

meneruskan kitaran hidup aku....

Doakan aku berjaya dalam meneruskan kitaran hidup ini...
Segulung ijazah untuk aku....


Aminnn......


-end-

High-Tea, Primula Beach Resort

Feb 1, 2009 - ♛Posted by : ikmal means "perfection" at 9:45 PM
...

31 Jan. 2009

Abang aku dapat kupon dari Primula Beach Resort untuk high-tea (buffet)
hidangan ni bermula jam 3-6 ptg...biasanya harga RM 28 (katanya...)

so, dia ajak le aku utk menemaninya untuk makan...aku ni nampak je badan kecik..klu makan ni boleh ler untuk beberapa hidangan....

Pintu masuk tempat masuk Rhu-sila restoran, Primula Beach Resort..untuk High-tea..
(masih lagi 'mood' Gong Xi Fa Cai..)

Kupon high-tea..
(table for two..)

kitorg makn start 3.30 - 5.30 pm...sepanjang tempoh tu...beberapa hidangan yang aku santap....hehehhehe...

Hidangan 1 : Sandwich & Buah
(pembuka selera...)


Hidangan 2 : Fried Lah See Fun (rasanya ler..)
(ntah pekebenda ni...rasa dia ok gak...macam mee jer..)
Hidangan 3 : Pasembor
(macam rojak tanpa mee jer..)


Hidangan 4 : Rojak Buah
Hidangan 5 : Pasta & arabian sauce + potato + fish fingers + sausages
(not bad..)


Hidangan 6 : Kek + puding + agar-agar
(rsa benda merah tu mcm yogurt..masam2, agak2 pink tu rasa masin ler...knp erk?)
Hidangan 7 : Chicken Satay
(satay kat hotel maybe bukan pilihan..daging agak besar & rasa x best..telan jer)
Hot Tea
(sebagai penutup santapan aku untuk high-tea..bila minum je air terus rasa kenyang giler2...xde ruang utk udara...hahhaha...)

Thanx abang coz ajak high-tea..
(next time pe salahnya kan..?? ahaks! )

Gong Xi Fa Cai 's mood...



Take care all of ya..!