AWARD (Bersyarat) Dari A.N.E.F.F

Apr 29, 2009 - ♛Posted by : Live as Homosapiens at 8:26 PM

The Rules...

1. Copy award di atas & letakkan dlm blog anda.
2. Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award ni.
3. Penerima AWARD kena bg 10 fakta/hobi diri sendiri.
4. Pilih 10 penerima award seterusnya dan describe tentang mereka
5. Lawat Blog diorg & tinggalkn komen yang menyatakan mereka telah di tag.(depends ler sape penerima tu)


5 FAKTA A.N.E.F.F (a.k.a Adik Anep)

1- Pernah hadiri temuduga TESL

2-Tengah bz keje skrg ni (katanya~)

3-Lepasan SPM (lupa nk tnya result) Tunggu result UPU (GoodLuck Aneep!!)

4-Link Blog dia : http://mdaneff.blogspot.com/


10 FAKTA AKU

1-Suka "nature'

2- suka amik gambar

3- suka berenang, snorkelling (pendek kata water recreation)

4-suka movie fantasi

5-suka jalan2 kat pantai

6-umur bru 22 tahun

7-bru je habis study B.Sc.Marine Biology

8-suka warna biru, putih, hitam, merah

9-slalu layan movie,kartun,komik (time bosan)

10-ada byk angan2 (cuma angan2 jer)

10 PENERIMA AWARD SETERUSNYA

1-korang (yg terbaca posting ni sampai habis)

2-my blog followers (tu pun kalu diorg rajin, bosan & xde modal nk post)

3-peng'komen' dlm CBOX aku (yg rajin singgah n tinggal komen)

4-peng'komen' dlam setiap posting aku (thanx coz rajin baca posting aku)

5-peng'kritik' blog (yg slalu x puas hati pasal aku & slalu cari modal utk kritik)

6-pembaca yg skadar baca (baca jer..aku pun xtau dia baca ke x)

7-sesiapa yg nak award (sape rasa tringin naik pentas aku trima blog ni...byk lg blakang stage tu)

8-org bosan (blogger yg bosan & xde mood)

9-org yg suka merungut (merungut pe laginye...klu nk award amik ler.)

10-org yg merasa diri x dihargai (terimalah award ini dari ku ini yg x seberapa...)


p/s: aku dah habis blaja..balik kg lak duk ngn family..pasni susah dh nk online..


post signature

Hutan Lipur Lata Tembakah, Besut, Terengganu

Apr 27, 2009 - ♛Posted by : Live as Homosapiens at 10:20 PM
Hari sabtu lepas...25 Apr. 2009~
aku mendapat jemputan perkahwinan dari ex-schoolmate aku~
(pompuan ler yg biasa kawin awal2 ni..)~
aku mintak ler tolong ngn jo gi teman aku sana~ nk ajak sofi takut dia ada kelas lak...
tambahan lak..kitorg nk g Jungle Tracking + Mandi Air terjun (bestnyerr~~)..
consider ler keadaan asthmatic dia tu..huhu..sorry sofi..)-;


SELAMAT PENGANTIN BARU BUAT NAI'MAH & SUAMI
~SEMOGA BERBAHAGIA KE ANAK CUCU CICIT COCOT CECET~


Cuaca panas terik tu, kitorg naik ker kete VIVA merentas lebih kurg 1 1/2 jam perjalanan...
Hadiah & kad mesti ler kena bawak...
(dapat makan lunch free~~ hehe)
lepas makan tu..
(nak blk awal x berbaloi jalan jauh2...melencong ler kitorg g mandi air terjun...)

Kitorg ada 2 pilihan :
1) Nak mandi Kolam Air Panas La (La Hot Spring);
(2) Mandi Air Terjun Lata Tembakah
Keputusannya di panas terik ni of coz ler menikmati air semulajadi yg sejuk...
(bbrrrr~~)

Jeng~ Jeng ~ Jeng~
ni 1st time aku datang sini..
(slalu dengar cite dri kawan2 jer...)
Ada jambatan bergantung tuuu~~

Tengok btol2 signboard tu~
kat sini ada 5-7 tingkat air terjun!!!!
kitorg mandi tingkat 1 jer coz penat sagt nk jalan jauh2...
Paling dekat tingkat 1 tu 700 M / 20 Minit...
(tu pun kitorg x hbs jalan tingkat 1 lg..huhu~)
paling jauh kena jalan 1.5 KM / 60 minit~~!!! tu bru tingkat 5!!

ok~~
ni on da way nk g cari port utk berendam di hari yg panas ni....

oppss~~
terlekat celah pokok lak..

Sebelum sampai ke sumber air untuk terjun~~
kitorg g jungle tracking jap~
naik bukit wooo~~
aku ni dh ler kurang exercise...dah semput2 habis...

cendawan ni kecik jer~
maybe sesetengah org x sedar akan kewujudan cendawan ni...
namun, di sebalik photo mampu menyedari...
sekecil cendawan ini memberikan nilai seni yg berharga~~
(ihikss~~)

ni ler jalan bertangga ke tempat air terjun..
(tepi tu jer air terjunnya..)
cuma nk cari tempat yg elok jer utk berendam...fuhhh~

Cantiknya air terjun ni ~
sejuk lak air dia~
(kalu bg termometer..maybe dlm suhu 16-25oC kot...haha)
(Subhanallah~ segala Puji bagi ALLAH yg mencipta kejadian alam yg sempurna)

2 ketul batu putih yg menarik perhatian aku menjadi mangsa 'perculikan'
~haha~
jadi ler 'mangsa' koleksi aku..huhaaha...

Rehat jap tepi batu~
panas terik gak petang tu~
Lega dapat mandi air semulajadi yg sejuk ni...
(bbrrrrrr~~)


Dah nak balik dahh~
penat lak badan lepas mandi-manda ni~

OTW balik tu kitorg lalu jalan kampung jer~
menikmati alam semulajadi~
Kitorg terpegun tengok bendang sawah menguning ni~
jadi kitorg stop r jap~possing2~

~Lawa gak pic jo amik ni~
(jadi wallpaper lappy aku..hehe)

Tetiba jer teringat lagu masa sekolah rendah pasal padi menguning
(~apa dah lagu tu? lupa lak~)

****
Malam tu~
masa tu jo isi minyk kat Petronas..dapat ler kupon diskaun KFC..
kitorg pun blom dinner lagi~
lepas rehat2 kat umah~
pi makan KFC kat Pantai Batu Burok lak~
(me'relax'kan minda dari perkara yg menyerabutkan)

Aktiviti yg paling aku suka bila lepak kat pantai malam2
~baring di atas pasir yg lembut, dingin sambil perhatikan bintang2 berkelipan & mendengar deruan ombak~
(maximize ur five sense)

Jalan2 kat tepian pantai~
rasaikan deruan ombak membasuhi pantai...

"Pesta Umang2"
~aktiv lak haiwan ni malam2~
maybe diorg nk 'mengawan' kot..
(hehhe~)

Bye bye umang-umang yg pemalu~
jangan nakal2 malam ni erk..
~hahahahha~
;-P



post signature

Beach's Back!!

♛Posted by : Live as Homosapiens at 2:38 AM
ohhhooo~~~
Did i tell u that..I LOVE BEACH?!! well, i do so muchh~~
feel the smooth white sand underneath ur feet~
like a velvet carpet~
feel the breeze whispering,along the voice of ocean~


wahhh~~
dah lama x mandi pantai..
sofi... jom join kitorang (aku & jo) jalan2 kat pantai..hehhee....
kita jalan, mandi2,picnic2...

My feveret beach at Kuala Terengganu, Pantai Pandak, Chendering...
I love the view..
Love the sand..
Love the rocky shore..
Love the sunset...

Mula-mula sampai cuaca agak panas terik me 'sunburn'kan kulit kitorg..
nak mandi..ramai org lagi tambahan cuaca panas lak...
brother tu siap pakai baju melayu lagi berendam kat pantai ngn anak dia..
(singgah pntai lepas solat jumaat kot...x blk umah lg tu..)

Jalan2 kat kawasan berbatu tepi pantai tu...tgk hidupan celah2 batu..
cari apa saje yg jupe...
aku mnat betol ngn "Sea Glasses"..ada ler terjupe 2,3,4,5 keping..
(Sea glasses merupakan kaca yg dh lama 'tinggal' kat laut..lama kelamaan permukaan kaca tu jadi kasar, kadang2 ada bentuk yg menarik...
Kat North America..diorg mempunyai Association tersendiri utk seaglasses ni...
di gelar "SEAGLASSESS LOVER")
prasan x benda ala2 anemone tu (tempat ikan nemo tinggal tu..)

Benda yg x tau nama ni pun cari makanan yg terapung dalam air tu..
macam zarah2 kecik ler..

banyak btol teritip atas permukaan batu ni...
masa air surut diorg duk berkurung jer...
klu time air pasang "galak" ler diorg cari makanan, 'melambai2' jer dlm air tangkap makanan
(contoh menu : plankton)

di tanah gersang kami merantau..
mencari sumber air, tapi masin..
kami terus terjun ke dalam air masin..
"masinnya air ni", kata joe
"kalu x masin, x ler namanya air laut",kata sofi
(p/s : besnyer mandi laut...air cetek jer..)

Kalu tuang gi pata timor
Jangan lupa maghi sokmo
Negeri terengganu memang sohor
Tempat molek, tanah subor
Tempak Molek, tanah suhor
Na na na na na Terengganu kita ( 2X )


"Grrr...Captn Davy Jones dah datang...cepat tangkap"
"baik kapten..~~"
"yeahhh~ leh wat sotong celup tepung davy jones.."
"ko amik sotong, aku amik sepit ketam.."
(p/s : davy jones watak dalam "Pirate of Carribien" muka cam sotong,tangan sepit tu..)

Umang-umang yg pemalu..
sempat possing amik gambar..
besnyer mandi laut wa cakp sama lu...
jeles kah?cukup ler tgk gambar..



post signature

Muzium Terengganu (The Largest Muzium in Malaysia)

Apr 25, 2009 - ♛Posted by : Live as Homosapiens at 1:27 AM
~SELAMAT DATANG KE MUZIUM TERENGGANU~


(http://museum.terengganu.gov.my/maxc2020/agensi/index.php?cid=43)
~bleh ler belek2 skit website Muzium Ganu Kiter!!~

Menurut pengetahuan aku ler...Muzium Terengganu ni pernh jadi muzium yg terbesar di Asia Tenggara!!
namu kini maybe dh jd 2nd largest..
(tapi masih muzium terbesar di Malaysia!!)

Biar aku bawa korang melawat sekitar muzium ni dengan pesawat aku erk
(berangan sangat!! ahakss~)
ok semua..ready ngn skrol masing2, mouse,

READY...???
"Attention to all passengers, please tied ur seat-belt..we will begin our flight"

(mana ler tourist guide jet aku ni~)
ok semua..
ni pintu utama nk masuk dlm muzium..kat tepi tu ada kaunter tiket...
nk masuk kena bayar tiket..
menurut sorg penduduk area2 situ bernama ****..tiket utk dewasa RM2, kanak2 rm1.50, budak skolah RM1
(tiket naik pesawat aku xyah ler..free jer...)

Bangunan ni..(nk pggl bangunan ker?) atas tu ada ler pejabat..(oooo~~ bru aku tau.) atas tu lagi ada ler sambungan bahan2 pameran dalam tu~~.

(sebenarnya aku naik pejabat tu amik borang jawatan kosong..hehhe...)
ada le beberapa jawatan yg di tawarkan..tp cuma 1 jer yg menarik minat aku walaupun aku xde basic & pembelajaran secara professional...
~PHOTOGRAPHER~
(i love photography!!! )

Ni salah satu laluan luar muzium tu...ada kolam warna hijau..~~
(mcm jakun je aku ni..hahhaa)

Baik ler smua..dah puas naik jet aku kannn~~
Jom kita naik kete perisai lak...

"siap2 pakai seat-belt semua..kita nk gi redah acara candid lak ni...."

AWAS!! jangan cuma aksi ini ketika main meriam buluh..

P/S : Jangan tiru aksi ini masa merempit..

Fuhhhhhh~~~
such a hot day!!! i'm sweating!!

OK semua..sila beratur naik CRUISE aku lak..

Feeling ala2 "The Pirate of Carribien" lak~
"weyyy..lantai ni kotor..cepat lapp!!"
"campak tebusan dalam sungai..bagi Yu makan...!! grrrrr....~~"
"captain.... yu mana idup dlm sungai"
"diam ko prebet..!! mop lantai tu guna kiwi clean"


Ala2 video clip "Slumdog Millionaire" lak~~

i think thats all for today...Class dismissed~
"Pintu kuar ada kat bucu sebelah kanan atas bentuk "X" tu...
sila tekan tu utk kuar..terima kasih..sila datang lagi.."

"FOTO" Tagged by Aneff

Apr 22, 2009 - ♛Posted by : Live as Homosapiens at 12:58 AM
Ni lak 'TAGGED dari adik anep ni ~

(walaupun aku x faham per tagged dia camner..wat jer r..)

Dah ler peraturan xde..wat jer praturan sendiri ni...

PERATURAN :
1) Upload pic korg n kawan korang
2) Terangkn skit ler pasal pic tu
3) Macam biasa..cari ler sesaper utk sambung TAGGED ni

(dapat cari aku x??)

Pic ni di amik x brapa lama dlu...(xde ler zaman kuno dlu..)
Masa ni
COURSEMATES aku semuanya amik pic untuk FOTO RASMI kitorg..
(sebab tu smua nmpk skema, formal, segak2 & cun2 tu..)
ni 1st pic
FORMAL (sesi candid) yg aku join sepanjang 3 tahun aku blaja sini..

Harap semuanya berjaya dalm kehidupan masing2..
ada yg nk sambung master, ada yg nk keje...
Bulan ni merupakan bulan terakhir kitog bergelar student
UMT (B.Sc. MARINE BIOLOGY)

sob~sob~sob~


3) Siapa nk sambung tradisi TAGGED ni erk:
~kepada sesiapa yg rindukn kawan2 diorg, saje2 nk imbas kembali kenangan ker..wat ler TAGGED ni~

post signature

Tagged "Papan Tanda JKR" from Yet~

Apr 21, 2009 - ♛Posted by : Live as Homosapiens at 2:43 PM
Sorry Yet~ baru je wat tagged ni...hehhe
Tagged ni dari Yet Zhan~

Peraturannya ialah:
1) Cari jer mana2 papan tanda JKR
2) Edit papan tanda tersebut mengikut kreativiti anda
3) Teruskan tradisi tagged ni kepada org lain~ (perlu ker?)

~Sebelum~

~Selepas~

Tetiba jadi papan tanda jiwang2 karat per kes ~ahaks~
yang pernting aku selesaikan jugak tagged dari Yet ni..

(p/s : pasni kena reply tagged yg adik aneep plak..tunggu le nnti erk..)

post signature

Wallpaper Tagged

Apr 18, 2009 - ♛Posted by : Live as Homosapiens at 11:48 PM
Peraturan:

1) Anda perlu "PrintScreen" wallpaper anda yang sedang guna sekarang, jangan dusta, kerana kurang digemari.

2) Beri tahu mengapa anda suke "wallpaper" anda itu.

** Gambar ni aku amik sendiri guna kamera hanset aku Sony Ericsson K800i (dah arwah dah..huhu..)
** Bunga ni kecik jer, suka ngan warna putih, kuning, pink bunga + warna agak purpple daun bunga tu.
** Di dapati di kawasan air terjun (lupa nama dia); masa kat selangor berkelah kat air terjun ngan abang aku.
** Background dia agak kelam, simple (walaupun desktop aku semua serabut..(hehhe..malas letak dlm folder, nnti susah nk cari..) Nak kurangkan silau cahaya pc, guna ler wallpaper yg kelam jer.

3) Tag 10 orang. (nk tgk pic dlm PC saper erk~)
1# Adik anep
2# Sofi Zee
3# Cik Yana
4# Along Arman
5# Cik Wana
6# Luqman
7# Semua pembaca postng ni
8# Semua Follower blog aku yg x wat tagged ni lagi
9# Follower yg latest skali
10# Pembaca yg xde modal nk posting pasal per..posting le pasal tagged dari aku ni yer~


post signature