Kebun Nenek & Pojie Pooh Lil' Present

Jul 30, 2009 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 9:49 PM
Pagi semalam bangun jer tido~
Mama terus bgtau, "Gi r makan nasi lu..teman ma gi umah kawan ma pastu gi umah tok long (nenek aku..)"
Aku pun gi mandi2, terus makan nasi (wat backup lunch le konon~)


MISI 1 : Gi umah kawan mama~

Ting~tong~
pintu pagar pun terbukak..tengok sekitar umah dia lawa gak landskap~urmm.. teringin wat kat umah aku gak camtu...huhu..kawasan lak terhad...nanti ler...
Mama pun borak2 ngan kawan dia...aku duk diam jer...usha2 kawasan sekitar umah dia...
Dah kul 1 tghari dah..nak gi umah nenek lak...

MISI 2 : Gi umah nenek (Tok Long)

Sampai jer umah nenek, tengok pintu umah berkunci..

"Tok gi kebun kot...". kitorang pun gi ler kebun nenek..x jauh sangat..seberang jalan jer...

Masuk jer kebun...tengok2 sekitar xde ler..Mama pun panggil, "Wooo..!!!", dengar dari jauh sayup2 jer balasan suara "wooo!!".."Gini ler klu orang panggil kalu masuk hutan", Mama bagitau aku.."Oooowhh~"

Misi masuk kebun...

Nampak ler nenek aku yg masih sihat walafiat lagi berkebun~
"respect" btol ler ngan nenek aku tu..harap tua2 nanti aku pun masih sihat walafiat sampai anak cucu cicit..

"Gi ler amik rambutan nung...", Tok LOng bagitau...
Aku & mama pun petik ngan tangan yg stakat dapat capai jer....dapat ler dalam 2 plastik bag besar.

Dah selesai dah petik rambutan..balik umah lak..jangan lupa lak..lepas je kuar kebun..cek kaki2, mana2 bahagian takut ada pacat jer...yg kecik ke besar skit ker...
(kenal x pacat tu per?? try ler google)

Duk dalam umah nenek, dengar mama & nenek borak3..aku duk diam jer dengar diorang borak..

Nenek : ambe kurus skit la..dlu gemuk..
Mama : molek r kurus..ambe ni gemuk skit...
Nenek : ambe gi kebun pun bkn nk wat keje sangat...asalkan kuar peluh skit jer..rasa ringan r badan...ni pun lenguh2 lutut ni..
(Diam jap..pastu masuk topik lain lak...)
**ambe = ganti nama bagi saya dlm loghat Terengganu (asal dari perkataan "hamba"). Biasa digunakan orang tua2, mama papa pun kadang2 cakap camtu gak~

(adakah orang pompuan slalu cakap pasal badan mereka yg kurus ke gemuk ker?? 1 persoalan~ urmm~ Pape pun..bangga ler dapat nenek walaupun dah tua tapi masih active berkebun lagi...harap aku pun bila tua2 beranak cucu cicit pun masih aktif..aminn...)

Haa..!! siapa tau ni buah per...pokok ni rendang jer..ada kat depan umah nenek aku...
Ni Buah Kepek / Buah Katak Puru / Buah Nam-nam,,
rasa dia masam2 manis skit..sedap klu makan ngn sos rojak..

Bila sampai jer umah..nampak 2 Surat untuk aku..hehe
~ Bngkusan pos express & dari rakan muda~


Jeng~Jeng~ Jeng~
Simple present from Pojie Pooh
Thanx a lot ;-P
(Siap dpt "love" kat pipi..Jgn jeless~)

p/s to Pojie Pooh : walaupun kaca dia dah pecah coz of mailing process...its still nice+sweet..i dah pun ganti dia punyer cermin...so, it looks like a brand new one ;-P

Perkenalkn "Scoop" is my pet now~

Jul 28, 2009 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 1:39 AM
Masa aku sedang mengemas stor umah aku untuk dijadikan tempat kerja aku~
Aku ternampak ler seekor binatang yg merayap-rayap kat lantai..kemudian stop...

Wahhhhh!!! seekor jengking (
scorpion)~~
dah lama aku x nampak species ni..masa kecik2 dulu slalu cari @ jupe 'scorpion' jenis ni bawah2 pasu, kulit pokok, batu dan main-main jer...
Sekarang aku jupe lagi 'scorpion' species kecik ni...

Aku pun 'adopt' ler scorpion ni sebagai pet aku~
Dan aku namakan dia "SCOOP"
(Dulu aku nak 'adopt' lipan xleh coz terlalu risiko bisa..)

SCOOP ni seekor binatang yang pemalu..klu letak dalam bekas mesti nyorok bawah kayu/habuk kayu...
Bila pegang jer..dia x sengat pun..(xtau ler..maybe juvenile lagi kot~)

Bila Scoop merayap kat tangan aku...dia degil kalau nk letakkan semula dalam bekas dia..

p/s : aku x tau species pe scorpion ni..tengah cari info..maybe 'bark scorpion', 'flat rock scorpion' atau 'asian forest scorpion'...anyway, species ni x berbahaya kepada manusia..x berisiko tinggi..(kecuali ada alergi..)

Kisah Neslo+Nostalgia

Jul 25, 2009 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 3:15 AM
Mula menaip ni tepat jam 4.00 A.M....aku macam biasa..dah pekena 1 mug Neslo wat kat dapur tadi...memamg dah niat nk stay up malam ni...
(sahaja aku nk tido lewat malam ni kerana takde sebab...aminn..aku dah niat dlm hati dah~)

Urmmm~ masuk bilik, buka laptop xtau nk wat per..try sambung broadband celcom pinjam ni..
Aishhhkk!! !@#$%^&* btol ler...!! byk kali aku connect asyik error jer...pape pun, baik layan movie dlu~
Cek dalam pendrive ada citer per erk~

The Butterfly Effect

(tak tau la tahun bila citer ni~ copy ngan member dlu~ Layan je ler..)

hurmmm~ agak complicated gak story ni..asyk tukar2 scene jer...layan jer ler..pape pun..tetap happy ending (walaupun hero x dpt bersama ngan heroin dier). Search pasal "Butterfly Effect" ni...!@#$%^&* memang x faham maksudnya...
(somebody boleh terangkan maksud "Butterfly Effect" dengan kata2 yg mudah di fahami x??)

dah habis 1 movie...urmmm~ masih x ngantuk lagi~ baring2 atas katil masa malam yg sunyi sepi ni..dengar bunyi cengkerik, angin..kadang2 dengar kenderaan lalu~ terfikir lak masa lampau, akan datang~~
(copppp!!! bertakaful* jap~takafur~ tafakur..pape je la..asalkan sampai maksud~)

Sambil belek2 intro buku "The Truth Stories of Ghost" hadiah dari sofi..minum Neslo sampai habis...Alamakkk~~ baru baca intro buku ni..caffein neslo+lambat tido wat aku berdebar2 je ler...(cehhh!! cover konon!!)..Segala teori, metafizik hantu tu dalam intro ni~~
""
(ishkk!! dah terbayang mcm2 dah malam yg sunyi ni~~ habis je intro terus simpan atas rak tepi katil...).

Layan Adobe jap~~touch-up skit header blog~~ ok2 (boleh la~)..urmmm~ nak wat per erk..x ngantuk lg...lepas subuh bru tido kot~~ [stop menaip jap]

rasanya ni jadi 1 posting yg panjang~~

Turun dapur jap nk gi toilet/minum air jap~~ ternampak lak Si Kucing Nana bermain-main ngan katak kat dapur~ (Biasa ler umah kampung..ecosystem semula jadi gitu~~)..huhu..terkenang aku pada Sony Ericsson K800i aku..x dpt aku amik gambar~~let's bygone be bygone (tetiba lak~)

Sambil minum air masak, tgk jam dah 4.32 A.M..x ngantuk lagi ler..
Gulp~ Gulp~ Gulp~
Smua bunyi jadi jelas, lihat jarum minit bergerak skit2 bila jarum saat berdetik~ tiba2 flashback ler plak~ Masa form 4 dlu,

cikgu fizik ada tanya, "Kenapa pada waktu malam, bunyi dengar lebih kuat??"
Pelajar diam jer~~ Aku pun angkat tangan nak try jawab~ Tersengih je Cikgu Suria namanya..
Aku : Bila malam, udara lebih sejuk, ketumpatan udara menjadi lebih berat dan terkumpul pada permukaan bunyi, frekuensi bunyi yg bergetar pada zarah2 udara yg sejuk bergerak lebih cepat dan berlanggar lebih cepat antara satu sama lain.
Cikgu Suria tersengih jer~ x ingat lak cikgu tu jawab apa tp jawapan aku bg tak betul @ kurang tepat~~
(apa jawapannya erk..lupa lak~)

(Panjangnyaaaa posting ni....bosan plak nk baca kann?)
04.50 A.M
(lama btol taip post ni..huh! tajuk posting x tau nk tulis per...lepas hbs ler bru tulis tajuk~~)


huhu~Lukisan ni aku terjumpa masa mengemas tingkat atas umah aku~~ huu...hampir terlupa aku pada lukisan masa aku form 3 @ form 4 ni...(aku tiru lukis jer dari tabloid ala-ala supernatural gitu..). Mengembalikan memori masa asrama dulu..bosan2 melukis jer~ huhu~ pasni klu aku rajin ngemas terjumpa barang2 lama~ kena simpan ler..nostalgia tu~~

04.56 A.M [Nak fikir tajuk posting ni~~...urmmmm]

Mistic is a Child now

Jul 24, 2009 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 10:55 PM
Akhirnya~~
My online pet dragon membesar sbg "child" daripada "hatchling"
Thanx kepada sesiapa yg sudi bantu "membesarkan" Mistic~
Egg --> Hatchling --> Child



Mistic in hatchling stage

Mistic is now a Child
(Click on the image)

Help me raise Mistic till her adult stage by click the image~

22nd July - Total Eclipse 2009

Jul 22, 2009 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 12:26 PM
Some parts in the world have chance to view this magnificent astronomic event clearly
The Longest Total Eclipse if the 21st Century
(About 6 Miutes 58 Seconds)

This total solar eclipse will be visible in India, especially in the following cities-Surat, Baroda, Indore, Bhopal, Varanasi, Patna, Danapur and Guwahati. A partial eclipse can be seen in Southeast Asia including over entire India and China. (Link*)

The Taregna village near Danapur in the district of Patna in Bihar has become the focus of the astronomers as they believe that the total solar eclipse can be seen in its full glory.It is said that the ancient astronomer, Aryabhatta, who was born in Pataliputra (modern Patna) in 476 AD used to observe the heavenly bodies from this village.


Even we in Malaysia are hardly saw this magnificent event, but i am so proud to live this day to experience this event indirectly

i can only imagine this biggest & the only star in our solar system was covered by the only natural satellite of earth-The Moon (The Heritage of Mankind)


(Click on the image to VOTE)
VOTE for Homosapiensz Blogspot in IndiaToday

P/S :
09th July 2009 ~ My 22nd Birthday
15th July 2009 ~ My Graduation ~ 7th UMT Convocation
22nd July 2009 ~ The Longest Total Eclipse in 21st Century
(Another 9 Days of July Countdown...wonder what special event will happen next~~)

Total Solar Eclipse 2009 - Must View in 21st Century

Jul 21, 2009 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 10:56 PM
Hey There~
My Previous Post about The Total Eclipse 2009
If you just read this posting before you realize there is something big happen outside your window/ up in the sky..The Longest Solar Eclipse in 21st Century is happen!!! Please don't miss the most history astronomic event, can't even surpassed the eclipse of June 13, 2132 (if u have long life to go~)



(Click in the image to go to Link ~Science@NASA~)

The early Morning on Gulf of Khambhat will start a morning without sunrise, follow to parts of Nepal, Bangladesh, Bhutan, and Myanmar, Then proceed to China, where Shanghai & Hangzhou alone will experience this "Dark Sun". After leaving mainland Asia, the path crosses Japan's Ryukyu Islands and curves southeast through the Pacific Ocean where the maximum duration of totality reaches 6 min 39 s. A partial eclipse is seen within the much broader path of the Moon's penumbral shadow, which includes most of eastern Asia, Indonesia, and the Pacific Ocean. (Link* Sunearthday)

(Click on the image to go to Link UDM Portal)


On July 22nd, Earth happens to be near its farthest point from the sun. A small sun means the Moon can cover it longer. At the same time, the Moon will be near its closest point to Earth. A large Moon covers the sun longer, lengthening the eclipse even more (Link* Science@NASA)

According to UDM Portal, there are about 3%-``18% of the eclipse will be seen by the Malaysia Citizen from the main city in the figure aboved. Universiti Darul Iman Malaysia (UDM) has organized the activity for this Total eclipse at :

Date : 22 Julai 2009
bersamaan 29 Rejab 1430/ Rabu
Time : 8.24 pagi hingga 9.56 pagi
Venue : Balai Cerap KUSZA, Universiti Darul Iman Malaysia (UDM), Merang Setiu Terengganu.

(Link* UDM Portal)


Reference (Links):
Portal UDM
Science NASA
Sun Earth Day
Eclipse gsfc NASA
News National Geographic


(Click on Image to go to Link & VOTE for Homosapiensz Blogspot~~)

Gerhana Matahari Penuh [Total Eclipse 2009]

Jul 20, 2009 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 4:19 PM
[Mr.Homosapiensz hampir terlupa pasal Total Sun Eclipse 2009..nasib baik ler teringat pasal ni sebelum tiba masanya...]
International Year of Astronomy 2009

(Click on the image to go to Link)

Followed by the lunar eclipse on July 07th 2009, the most powerful eclipse for this year happens on 22nd July 2009. This eclipse is called as total solar eclipse and it is sixth total solar eclipse for this decade. A total eclipse occurs when the Sun is completely hidden by the Moon. The intensely bright disk of the Sun is replaced by the dark silhouette of the Moon, and the much fainter ring called corona is visible. This eclipse is a 6-minute plus eclipse—the longest of the 21st century.




(Click on the image to go to Link)
The eclipse is seen initially in India and it traverses through Nepal, Bangladesh, Bhutan and China and across the Pacific Ocean. Hence the major part of the eclipse occurs at eastern Asia, Indonesia and Pacific Ocean.
It is safe to observe the total phase of a solar eclipse directly with the unaided eye, binoculars or a telescope, when the sun is completely covered by the Moon. In fact this cannot be viewed thorough the filters as the light will be very dim. At this point of total solar eclipse the sun will be completely hidden and just a ring will visible which is nothing but the corona of the sun.
The following are few of the places where the total solar eclipse on 22nd July 2009 can be experienced. All timings mentioned here are local timings of that place.
Location
Start Time
End Time
Maximum Eclipse at
India
05:54
07:18:11
06:21:00
Bangladesh
05:59:16
08:04:39
06:58:14
Japan
09:55:39
12:30:19
11:13:00
Singapore
08:40:52
09:43:56
09:11:26
Indonesia
16:20:18
18:50:14
17:40:54
China
08:33:45
10:54:09
09:41:59

p/s : info di atas Mr.HS cuma google jer...kebenaran belum pasti...Harap2 dapat le tengok eclipse tahun ni..Masa yg dapat jadikan rujukan cuma Singapore & Indonesia

Hadiah Combo Birthday+Konvo

♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 11:25 AM
Terima kasih banyak my Joey buddy untuk hadiah combo "Birthday & Konvo" ni...

Pasni slalu ler aku pakai...
(Dalam umah jer~~~)


Wrist/Ankle Weight
(Dah lama aku nak benda ni..aminn...dapat jugak~~)



Aja~ Aja Fighting-Ohh !!!

Hahaha...dah lama x makan burger...ber'scandal' ngn Burger on Bed...
Only You & Me Burger baby..i'll eat You ALIVE!!!!!

(x ingat dah kali terakhir mkn burger..tahun lepas kot...2 thn lepas??)

Aku akhirnya Konvo!!!

Jul 17, 2009 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 10:18 PM
"Now I'm speechless over the edge, I'm just breathless
I never thought that I'd catch this lovebug again"
-Jonas Brothers Lovebug-


Tiada apa yg hendak diperkatakan..hanya gambar merungkai semua kata hatiku...
(ahahhah~)

15 Julai 2009..akhirnya dapat juga aku menghadiri Majlis Konvokesyen UMT kali ke -7 sebagai seorang Graduan yg bakal bergraduat secara rasminnya..

Acara bermula sepatutnya jam 8.00 pg..
(Tentulah semua ibubapa & bakal graduan datang awal...)

Smua Graduan berarak masuk ke Dewan Sultan Mizan sambil menunggu jemputan VIP dan Pegawai Akademik...

Majlis berjalan dengan lancar..ingatkan Sultan Mizan & Permaisuri nk datang (kalu ikutkan jadual...huhu)..rupanya Pengerusi Lembaga Pengarah UMT yg membahagikan skrol kepada graduan..

Majlis berjalan dengan lancar...apa2 pun..syukur alhamdulillah aku dapat berjalan di atas pentas untuk menerima skrol ijazah daripada Tan Sri dengan bangganya..

Dalam jam 12.00tghari..majlis bersurai dan tiba ler masa para graduan bergambar bersama kawan2, ibu bapa dengan gembiranya...

Mama & Papa
(Diorg pun kena balik awal coz papa ada keje~)



Bersama Rakan Graduan
~Sarjana Muda Sains (Biologi Marin)~


Dengan salah seorang "housemate"

Sofi & Nic
(Terima kasih coz hadir pada hari yg membanggakan ni~ )


Bersama Joe
(Terima kasih banyak2~)

Bersama rakan2 serumah
(Sepanjang 3 tahun kami bersama~ )

Konvokesyen ke -7 UMT
Aku pun lahir bulan 7
Segulung ijazah buat hari lahir ku yg ke - 22

Thanx for the flowers~
(Daripada Mama, Sofi & Abang)

Persepsi#1 : Orang laki mana leh terima bunga...
Pendapat HS#1 : Tak kisah la orang tu laki ke pompuan ker...bila tiba hari yg membanggakn seperti ni...bunga sebagai tanda penghargaan, peringatan, sayang etc.


p/s : aku masih mencari identiti aku lagi...apa aku punyer "specialize"??

Lil' Mistic [Online Pet Dragon]

Jul 16, 2009 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 10:17 AM

HS terlihat dalam blog Sofi Zee pasal "online Pet dragon"...cool!!
so HS pun sign in ler dlm website "http://www.dragonadopters.com/"

My 1st legendary online pet~ Dragon~

just sign in the website~
Adopt an egg of the dragon~
You can choose what type of dragon~
Western~Eastern~wyvern~lizardus~Dinosours

Bila dah "adopt" telur dragon~
'Paste' code profil dalm ur website/blog etc..
(makin ramai yg 'click' makin cepat membesar 'dragon' tu)

Bila sampai Level 5...telur tu pun menetas~
Tiba masanya untuk bagi nama~
This Cute Blue female dragon is "Mistic"
Born : 15th July 2009 (same date as my convocation~)

Mistic will accompany me in my Blog...Havva visit to Mistic so, she wouldn't be alone~


p/s : once the egg was hatched, you are require to name & choose the element..the pet's gender is random...

Bora-Bora Cafe Belated Birthday Celeb [Nic Vers.]

Jul 13, 2009 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 2:29 AM
"Belated Birthday" aku masih ada bahangnya lagi...
kali ni memuaskan Nic (Jr.) yg nak belanja lak...ahaks!! (Ke manakan gerangannya?)

Bora-Bora Cafe
Ni 1st time aku datang sini...suasana agak suram mcm kat NR Cafe..romantik..
(Tapi a bit empty kat sekeliling..mcm xde deco sgt...urmmm)

Joey & Nicko~
(Ahaks! Jo & Nic jer~)

Ikmal : u seems like thinking something
Nic Jr. : my head thinking a lot of things
(pe yg di fikirkan tu~~)

Ikmal* & sofi~
(Juri makanan pada hari ni~)

~what a coincidence, all of us wearing black+ a bit white shirt~ahha~

Cheessy & Mushroom Omelette + White Coffee
(For Belated Besday boy~ikmal~)

Nasi Goreng Kampung + Strawberry Drink***
(Sungguh kemalu**...oppsss~ kemelayuan~~Joey)

Black Pepper Chicken + air suam jer
(Nicko Jr...)


Chicken Chop + Strawbery Sparkling puree
(Sofi~)

Sepanjang berada di cafe tu~ smua nya lagu romantik jer di mainkan~
sesuai ler ngn suasan yg suram...
xkan nk pasang lagu yg "Bling-Bling & Glamorous " kot...

(huhu..masih x puas hati ngn tema 'annual dinner' yg terakhir wat dalm semak yg gelappp!! suppose diorg wat theme "Beach"..huhu...i will always regret that dinner!!)

p/s : Thanks a bunch Nic Jr. for a marvellous delicacies~

Esplanade 22nd Birthday Supper

Jul 10, 2009 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 12:15 PM
Ahakss~~ Esplanade??
Nama pun kena 'commercial'...Actually, kitorg [aku + sofi + joe ] 'supper' kat Medan Selera Esplanade (bunyi mcm 'Espada' dalam anime Bleach je...) atau lebih di kenali sebagai Medan Selera Pantai Kelulut, Marang, Terengganu sempena 22nd Birthday aku..
(memang femes gak medan selera ni di kalangan penduduk tempatan & pelancong..)

Ehemmm~~ saje je control tu...
(dah prasan nk amik pic...)


"Jo!! balik dumoh...!!", menurut SMS (kott...?)

Photographer + Driver kali ni..

Hidangan sampingan~~
Sate ayam yg KHESSA???

ikmal : apakah itu 'khessa' wahai Encik sofi & encik joe??
Encik sofi : 'khessa' tu macammmm.......(sambil gelak kecik..)
encik joe : (hehhe..sengih jer...) xtau 'khessa' nape??!! (terkejut ker??)
ikmal : (dgn muka blurr & dh rasa sate tu dpt ler menangkap maksud 'khessa' yg masih misteri.)


Supper ker ni?? ahakss~~
(Dinner + supper + breakfast esok pagi..)

Jeng~~
Aku secara rasminya dah berumur 22 thn (19 minit~)


p/s I : Bila cek surat beranak aku..aku lahir jam 11.27 P.M..
(bukan 11.47 P.M..huhu..dh terlepas 19 minit ulangtahun kelahiran aku....)


p/s II : "Rajin-rajin ler membaca", Kata Sofi....(Thanx Buddy!)