60 Saat Sebelum 2010 [Review Tarikh 2009]

Dec 31, 2009 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 11:59 PM
[scheduled post]
12/31/2009
11:59PM

60 saat sebelum 2009 menutup tirai malam
60 saat sebelum 2010 membuka tirai pagi

Tahun 2009 yang penuh dengan kenangan manis dan pahit
2009 yang mempunyai kelebihannya yang tersendiri

TARIKH PERIBADI
09.07.09 : Ulang Tahun Kelahiran yang ke-22.
15.07.09 : KOnvokesyen ke-7 UMT (B.Sc.Marine Biology)
09.12.09 : Interview Photographer (Walaupun xde study background tp skill photography aku di iktiraf dengan temuduga ni.)


TARIKH 2009 (yang "CooL")
09.09.09 : Suatu tarikh yang hanya wujub sekali seumur hidup
20.09.2009 : Hari Raya Aidilfitri
Jam 12:34:56 Tarikh 07.08.09

ISNIN
Tahun Baru Cina (26 Jan), Maulidur Rasul (09 Mac), Israj & Mikraj (20 Julai), Hari Merdeka (31 Ogos), Nuzul Al-Quran (07 Sept), Aidilfitri ke-2 (21 Sept)

JUMAAT
Hari Pekerja (1 Mei), Solat Terawih Pertama (21 Ogos), Aidiladha (27 Nov), Awal Muharam 1431 Hijrah (18 Dis), Krismas (25 Dis)

01 Januari 2010


Nota : Dapat new year present dari Mama~~ pencuci muka jer...

Cuti-Cuti Terengganu : Kolam Air Panas La, Besut

Dec 28, 2009 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 5:22 PM
Cuti-Cuti Terengganu kali ni yg di 'hos'kan oleh Mr.Homosapiensz yang hensem, cute lagi macho suka berjalan ni bertempat di
KOLAM AIR PANAS LA, BESUT, TERENGGANU.
Kali ni (21 Dis 2009,Isnin) Mr.HS dengan family+driver extra (coz x cukup transport menampung penumpang ;-D)
Bertolak dalam jam 10:50 Pagi bertolak dari umah dengan pakaian mandi+makanan+minuman untk picnic..Sekitar jam 1:00 ptg sampai kat Kolam Air Panas tu...coz jalan nak masuk sana penuh selekoh dan lembu 'trafik wat roadblock sana'..

SELAMAT DATANG KE TAMAN REKREASI AIR PANAS LA HOT SPRING, BESUT
(ntah bila lak start bayar 'entrace' rm2 ni....)

Air terjun kecik jer kat kolam air panas utama utk tatapan...


Dalam 45 minit pertama kami duk berehat2 jer dulu..'usha2' permandangan dlu..makan tengahari 1st round..ting!ting!
~~bebudak dua org tu jer yg 'over'excited' gi mandi kat 'stream' tu dulu~~

Berehat melepas letih di benteng aliran (stream)
DI SEKITAR/DALAM KOLAM AIR PANAS
Kolam Air Panas Utama..
(Memang panas..agak2 dlam 40-50 Degre's Celsius kot)
Bau di sekitar air panas ni agak tidak menyenangkan coz mengandungi sulfur (klu x silap ler..) menyebabkan agak x selesa untuk bernafas...
Nota : jangan terlalu dalam menghirup udara di sekitar air panas..

Kolam Air Panas ke-dua
(Agak kurang panasnyer coz aliran daripada Kolam Air Panas utama...kurang r dalam 10 Degree Celsius kot)

Baru boleh berendam menahan kepanasan air....
Panas ler jugak tapi lama-lama jadi terbiasa ngan suhu


Terdapat juga lumut yang mampu hidup di dalam air panas ni...
(agak2 camne le biologi lumut ni erk...? )


DI SEKITAR ALIRAN (STREAM) AIR SEJUK

Air cetek jer tapi sejuk gak...Masa ni duk cari tanah liat yang warna agak kebiruan pudar..

Tengok haiwan ni seakan-akan LALAT biasa jer yg duk hinggap kat jari aku padahal....Haiwan ni hisap darah macam nyamuk.!!!

Tak pernah tengok gak haiwan ni jadi aku biarkan jer isap darah aku..HAHAHA!! bila dah agak kenyang...

Haa!! Kang dah kena selam tapi degil gak haiwan ni...xnak mati2 so aku amik jer letak dalam botol bawak balik umah.....tapi malangnya.....
Aku terlupa lak nak tutup bekas tu..huu..habis jadi makanan semut.....sayap jer yang tinggal...huu...xdapat menjadi koleksi serangga aku....Too Bad!!


Scrollbox Code from KillerKiwi.net

Ahaks!! Sempat lagi bermain ngan lumpur yang berwarna kebiruan pudar tu...Aku sempat gak bawah balik lumpur tu..hehhe
~~coz dengar kata lumpur jenis camtu mengandungi kandungan mineral yg agak tinggi & baik utk kulit..hehe~~

On the way balik, terserepak dengan kemalangan yg terbalik lintang pukang ni.....
Dalam jam 07:30 gak kami sampai di umah....

Keletihan btol mandi air panas ni....



Cuti-Cuti Terengganu [MonSoon Cup 2009]

Dec 26, 2009 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 12:52 AM
Cuti-Cuti Malaysia dalam kalendar Disember 2009 di Terengganu
"Monsoon Cup 2009"
Terengganu. Malaysia


(Lupa lak bila 'event' ni....)

-Silalah layan gambar berikut-






"eh wau bule..eh wau bule....eh wau bule teraju tigo~~"
(eh wau bulan~eh wau bulan~eh wau bulan teraju tiga)

entah siapa ntah yg wat persembahan ni
(n aku x kisah..hahahha!)


Balik dah.....


Nota : wat masa ni xde 'feeling' nk blogging lagi...just update utk menghidupkan blog jer...huhu

TER : Sesi Renang ;-D

Dec 19, 2009 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 2:18 PM
LEPASKAN GERAMMU!!!!!
Ahaks!! Tu ler promosi TER (Terengganu Equestrian Resort) kat Kuala Ibai...
Lepas jer keje kami (aku & my colleague) singgah sat sini ngn pakaian keje lg...Ternampak ler promosi ni..Swimming Pool = RM6..Murah skit dari biasa RM8....
(tp tetap mahal kan utk standard Pool...Biasa ler..TER ni lbh kuragn ClubHouse + Resort...xde pool sgt kat Terengganu ni...Pool Batu Burok pn dah expired dah..)


Sports Comples TER
(Bowling + Pool + Gym + Ping Pong + Badminton ..etc kot)


Aku masih x faham notis ni pasal per...x sempat nk bertanya lagi tapi macam menarik coz dengan bangganya aku menyebut...
I AM AN OPEN-WATER SCUBA DIVER!!


Berenang + Menyelam..Always my favourite!!

Aksi Ahmad Jo...[18SX]
(Aku merisikokan hanset S.E aku masuk dalam Pool ni utk bergambar...hehe)

Splashhhhhh~~ Kebusshhhhhhhh......

Start 4.45 PM - 6.00 PM (1 Jam 15 Minit ) kitorang berendam ala-badak-air dalam tu for sure memang kecuttttt habis badan....

Dalam Jam 6.20PM kami pun bertolak balik...Singgah jap kat Pasar Malam....ahaks!!
Meh HS nak citer kisah HS gi PASAR MALAM ni....hehehh

Kami jejalan pusing pasar tu tengok mana2 gerai yg best...ternampak ler sejenis makanan ni...
FAMILY ROTI JOHN...
Mama John $3 + Papa John $5 + Baby John $1.50 + Kebab John $5
Ahahhahahha!!!!

kami pun pusing2 lagi singgah kat gerai yg jual2 CD cetak rompak ni...kitorang pun belek2 ler cite yg menarik di Pasaran malam tu..
Belek2 tengok cite yg menarik pastu aku wat 'list' dalam hanset aku untuk "download list" aku kat umah kang!!..
Ahahhahha!!

Brader CD : (secara general promote ke pengunjung...) Haaa bang!! tengok2 cite ni murah2 jer bang..cite baru ni..(sambil bgtau ler movie yg terbaru tu...)
Aku : (Dalam hati jer...teringin nak 'sound' brader tu..."Oooooo!! citer ni..saya dah tengok ni!! download jer...lawa gak video yer...")
HAHHAHHA!!! Memang aku berhajat utk kata camtu kat 'brader' yg jual CD cetak rompak tu...



Peluang saksi Gerhana Bulan 1 Januari depan

Dec 18, 2009 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 12:07 PM

Petikan Metro, Rabu, 16 Dis. 2009

Peluang saksi Gerhana Bulan 1 Januari depan

KUALA LUMPUR: Rakyat Malaysia berpeluang menyaksikan kejadian Gerhana Bulan Separa mulai 1.17 pagi hingga 5.28 pagi pada 1 Januari depan.
Menurut kenyataan Agensi Angkasa Negara (Angkasa) semalam, secara amnya gerhana bulan akan berlaku ketika fasa bulan penuh dan pada masa yang sama, bulan melintasi bayang bumi.

Gerhana itu akan bermula dengan Fasa penumbra pada 1.17 pagi waktu Malaysia tetapi ketika itu, kesan kenampakan gerhana tidak dapat diperhatikan kerana bulan merentasi bayang penumbra bumi yang kurang gelap.

“Gerhana yang jelas dapat dilihat ketika bulan memasuki bayang umbra bumi mulai jam 2.53 sehingga gerhana maksimum pada 3.24 pagi,” kata kenyataan itu.
Angkasa dengan kerjasama Masjid Negara akan menganjurkan Program Gerhana Bulan Separa di perkarangan luar Masjid Negara mulai 1 hingga 6 pagi pada 1 Januari. - Bernama

7 Movie 1 Minggu!!

Dec 15, 2009 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 10:40 PM
Ni le senarai movie yg aku download & layan dalam masa 1 minggu ni.....
Nak wat camne...wayang xde....
(walaupun aku bkn jns suka tgk wayang....aku suka tgk movie jer...)

PAPADOM [2009]
RATE : 3.5/5
Cite tentang 'Single Daddy' terhadap anak pompuannya...


BEN 10 ALIEN SWARM [LIVE ACTION]
RATE : 3/5
Suka tengok 'effect' citer bebudak ni....

TALENTIME
RATE 4.5/5
Suka citer ni...Cite yang memaparkan identiti Malaysia...harap byk lagi cite camni...xde le citer pasal 'rosak akhlak' jer...
(suka btol dengar diorang sebut dalam Bahasa Inggeris...camne ler aku nk cakap camtu gak...)

PLANET 51
RATE 3.6/5
When human is an alien..

NINJA ASSASSIN
RATE : 4/5
Over flood bloodshed...

JIN NOTTI
RATE : 2/5
Layan citer mengarut melayu ni agak lawak tp dirosakkan oleh Mawi....ishkk..!

TWILIGHT NEW MOON
~Coming Soon~
Dah siap download ni..nnti layan jap sblm tido....lepas tu rating