Tutorial#4-Favicon (Icon Gambar Kecik Web)

Mar 30, 2010 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 4:56 PM
Sebenarnya banyak tutorial yang di ajar kepada blogger..Bergantung kepada bagaimana Blogger tersebut mengajar/menghurai kepada pembaca semua...kita cuma Google @ Blogwalking...Aku sendiri pun cuma Google jer tentang tutorial ni..Tapi dengan aku berkongsi tutorial ni, sekurangnya Blogger Followers Blog aku (terutamannya) mudah untuk cari tutorial di sini tanpa perlu Google/Blogwalking


Tutorial basic blogger kali ni mendedahkan bagaimana nak wat 'favicon' @ bahasa mudahnya "gambar kecik kat web/blog toolbar kita"


Contoh Favicon
~~contoh kat blog aku ada gambar harimau tu aku amik dari 'dragonadopters.com..my virtual pet' dragons~~


Dragonadopters
STEP#1
Gambar FAVICON anda adalah bebas..anda boleh GOOGLE memana pic FAVICON @ edit sendiri pic anda menggunakan PAINT @ ADOBE PHOTOSHOP....diSARANkan saiz imej adalah 16 x 16, 32 x 32..
HINT#1 - Jika anda google/yahoo image, anda cuma perlu copy & paste LINK image tersebut....
HINT#2 - Jika anda menggunakan Paint/ Photoshop/image sendiri...Image anda boleh upload menggunakan 'Imagecabin.com; Imageshack.us secara FREE untuk mendapatkan LINK image.


HINT#3 : contoh link image...Untuk pastikan link image anda betul..anda bleh paste LINK tersebut di NEW TAB... http://homosapiensz.dragonadopters.com/dragonanimated_376082.gif


STEP#2 :
Buka Blog => Layout => Edit HTML


STEP#3


Ctrl+F (untuk search) code "<title><data:blog.pageTitle/></title>"....
HINT : Code ni terletak atas tajuk template tu....


Contoh code tersebut....

STEP#4
Jumpa tak? lepas tu copy code ni    
<link href='LINK IMAGE' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>  
dan paste bawah code <title> tersebut...
HINT: Gantikan LINK IMAGE dengan link image anda sendiri/ingini...

STEP#5
Anda boleh PREVIEW dulu sebelum SAVE TEMPLATE.....


p/s:Untuk feature blogger yang baru ni sudah sedia ada untuk upload Favicon di bahagian Page Elements