Lampam Mas! Kaya lah ko!

Nov 19, 2010 - ♛Posted by : Mr.Ix at 2:26 PM
 Macam biasa Aku ingin memperkenalkan ahli penghuni akuarium aku yang terbaru. Semasa jejalan kat Pasar tani pada suatu pagi hari sabtu hujung minggu di Terengganu ni. Aku mula mencari edisi penghuni baru akuariuam selepas Massacre oleh The Puyus yang Carnivorous tersebut. 

Sedang tertarik kepada Cik Blue Betta Splendens yang comel berwarna menggodaku, Aku terdengar pembeli sebelah berkata, "Nak lampam mas ni..". Aku pun tengok ikan lampam tu agak menarik gak lak. So, Aku berjaya memilikinya Sepasang. Lupa lak brapa ringgit seekor dan update dalam Facebook status dulu. Malas nak cek lak.
Ini adalah pic Sepasang Lampam Mas (Bukan mirror image yer...)
Menurut Mr.Wiki bagitau, Ikan jenis ni leh hidup 8-10 Tahun.
Ikan ni memang mempunyai gaya hidup berkumpulan. Kalau dalam akuarium, nampak diorang slalu bermesra-mesra tanpa segan malu.

Scientific Name : Puntius sp. (Puntius Schwanenfeldii / Barbonymus schwanenfeldii)

English Name : Tinfoil Barb
Malay/Local Name : Lampam Jawa/ Lampam Sungai / Lampam Mas
(Ref : Nama saintifik ikan air tawar)

(* tak pasti lak kenapa Ikan Lampam ni boleh berubah menjadi warna camni? Adakah ia kategori albino? Atau genetically modified?)

"The tinfoil barb is an active, peaceful species that spends most of its time in the mid-level and bottom of the water. A greedy eater, it will attempt to fill its mouth with as much food as possible during feedings. In captivity, it will eat almost anything provided to it." -Ref : Tinfoil Barb-