Tips Blog : Blogwalking naikkan Blog-Traffic

Dec 23, 2010 - ♛Posted by : Mr.Ix at 2:20 PM
Kali ni suka-suki jer aku nak habaq camne aku melakukan Blogwalking.
Tapi aku rasa memang blogger pun wat camni gak kan...So, memandai jer aku nak tambah entry ni....
puyooo btul!

1-Blogwalking bermula apabila aku tengok tajuk-tajuk yang menarik untuk di baca di Dashboard Blogger ni.....
2-Kemudian pergi terjah, baca entries, tinggalkan komen.
3-Pada masa sama, baca komen blogger lain di entry Blogger tersebut.
4-Kemudian, klik pada Blogger-lain bernasib baik, baca entry diorang then tinggalkan komen.
5-Langkah 2-4 tersebut di ulang apabila terjah ke blog baru.

Biasanya aku akan komen berdasarkan entry tersebut, dan di sertai dengan 
"Salam Blog-night-walking kat sini..Sila lah singgah sana lak...." 
(Biasanya aku blogwalking malam hari.....)

Atau pun aku baca entry blogger baru tersebut tapi tak tahu nak komen apa di sebabkan faktor;
i) Entry tersebut mengenai luahan perasaan blogger.
ii) Entry tersebut aku tak berapa faham tapi cuba untuk faham dan mencari POint untuk komen.

Kalau faktor tersebut, aku biasanya komen, 
"tinggal jejak blog ni...Salam blogwalking by blogwalker...."

So, nak harapkan kunjungan balas tu yer la jugak kan...tapi yang penting kita dapat kenal blogger-blogger lain...Yang followernya riban-riban (ribu2) walaupun tak sampai setahun blogging <<--memang aku respect la...

Jika terdapat blog yang menarik pada pandangan pertama, aku akan follow jugak. Itulah pentingnya First Impression! Kan......

Blogwalking merupakan salah satu cara untuk menaikkan Blog-Traffic kita, aku sendiri dapat lihat jumlah visitor pada Blogger-Stat dan Nuffnang-Analytic-Stat.....

p/s: amiklah peluang untuk blogwalking walaupun sekadar 2,3,4,5,6,7,8,9,10 blog jer....hehhe