My Water MomentS

Jun 30, 2010 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 8:31 AM
Okay..Mula-mula tarik nafas panjang2 coz My Water Moment Contest anjuran Nuffnang dan Sony betul-betul membuat aku "super duper hyper EXCITED!!!!!"...fuuuhhh~ (sila bertenang..kawal emosi anda...)
Ada 3 Unit kamera Sony TX5 untuk di menangi !!



PERKENALKAN!! KAMERA SONY TX5...!!
Ia bukan sahaja 'SHOCK-PROFF" dari ketinggian 1.5m (sesuai jika anda mudah melatah mengambil gambar, tidak perlu bimbang jika terjatuh...)

Ia juga "DUST-PROOF" (tak perlu bawak kain untuk lap lensa jika berhabuk kerana Cyber-shot TX5 ni memang SUPERB DUST-RESISTANCE)

Nak amik gambar kat kawasan sejuk ke dalam peti pun tiada masalah kerana Cyber-shot TX5 memang tahan bawah suhu beku -10 darjah celcius

Dan ciri-ciri Cyber-shot TX5 yang paling penting, istimewa, SPECIAL adalah "WATER-PROOF"..Kamera ni boleh di bawah menyelam sedalam 3 meter!! sehingga 60 minit!!


  • 10.2 Mega Pixel T Series 4x Optical Zoom Cyber-shot (Green)
  • Intelligent Sweep Panorama
  • Handheld Twilight and Anti-motion blur
  • Water-proof (up to 3 meters)
  • “Exmor R” CMOS Sensor
  • BIONZ Image Processor
  • 25mm wide angle Carl Zeiss® Vario-Tessar lens
Standard Retail Price:
RM 1,499.00 *



A PERFECT camera for me..!!! Since, i was graduate in Marine Biology.So, i do involved a lot in Water Activities such as swimming, snorkelling, diving, skin-diving (dive with holding breathe)

Water is my PASSION
...I wish i have this SUPER-DUPER-HYPER COOL Cyber-shot TX5 CAMERA to 'assist' me to capture some precious, valuable, once-in a life time (maybe..but most of it), unforgetable MY WATER MOMENTS!


Yeahhhh!! i'm ready to jump...IF ONLY Cyber-shot TX5 is with me..huhu..It would so much FUN spending my time in the water


To capture panoramic scenery, just sweep the camera horizontally or vertically to create very stunning landscape shots....Its INTELLIGENT SWEEP PANORAMA recognize face or subjects and cleverly stitches the photos together..Is that wonderfull?!!


[wave chasing] a very good wonderful time with my friends went to the beach...With Cyber-shot TX5, surely this wonderful moment will be captured more beautifully..


What can Cyber-shot TX5 do more? It is able to shoot clear and sharp image even though in low-light environment, reducing noise and subject blur.


These are my SCUBA diving photo shoot..
The first photo showed that my buddy catches sea urchin and with coincidentally the jellyfish swam by.
The second photo is ME try to balance in the water body and background with magnificent, colorful tabulate coral....
Those were beautiful panoramic underwater but were spoiled by not quality photos...I am surely confident that with Cyber Shot TX5 will give me more satisfaction not only myself but to other viewers whom do not have the chance to see the real underwater scenery.



Another one in a life time MY WATER MOMENT, my SCUBA diving lesson to get the Open-Water SCUBA Diver...Even this is not my camera, but the result still worse...Arghhh!! Oooohhhh...Cyber Shot TX5!! I want it so Badly!! So i can get more quality WATER MOMENTS to share with the WORLD!!


10 Photos in 1 second!
Anything can happen in only 1 Second....And this 1 Second moment maybe will give you 1000 years of wonderful MOMENT!


I did these photo shoot at the swimming pool...and it take different action, different time, different photo frame..But with Cyber Shot TX5, i do not need to shoot differently..Why would i? I can get 10 photos in 1 second!!

DO VISIT FOR MORE INFO:

http://www.sony.com.my/product/dsc-tx5

http://www.nuffnang.com.my/blog/2010/06/07/my-water-moments-with-sony-tx5/


Batuk OK, Selsema lak...[Ujian Hidup]

Jun 26, 2010 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 1:30 PM
Semalam oleh kerana aku terlebih tido...so, aku tak dapat tido semalam (tambahan kekenyangan perut makan KFC) sampai lah jam 4.00PG lebih kurang....Di sertai dengan selsema lak...(ujian...ujian..)

Pagi ni aku bangun rasa panas badan dah berkurang dah tapi sakit dada la bila batuk-batuk....(batuk dah ok dah cuma kadang2 jer...)



Pagi ni breakfast dengan roti coklat (yang 60 sen tu..) + dua gelas air tea hijau + panadol activefast....huhu..

Sejukkan diri jer dengan topi lembab, tuala lembab, dengan tisu tersumbat dalam hidung dan baju pun yang lembab...huhu.....

p/s: bila kita sakit baru rindui nikmat sihat.....bila kita susah baru rindui nikmat senang......

Gerhana Bulan Separa 26 Jun 2010

♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 3:34 AM
UALA LUMPUR, 23 Jun (Bernama) -- Orang ramai berpeluang menyaksikan gerhana bulan separa antara pukul 7.22 malam hingga 10.20 malam Sabtu ini.

Gerhana bulan itu akan bermula pada pukul 4.57 petang tetapi orang ramai tidak dapat melihatnya disebabkan bayangan penumbra Bumi yang kurang gelap dan bulan belum terbit dari ufuk.

Ia hanya boleh dilihat apabila bulan mulai terbit pada pukul 7.22 malam, kata kenyataan Bahagian Komunikasi Korporat Agensi Angkasa Negara (Angkasa) di sini pada Rabu.

Pada amnya, gerhana bulan akan berlaku ketika fasa bulan penuh dan pada masa sama bulan melintasi bayang Bumi.

Kali terakhir gerhana bulan separa berlaku pada 1 Jan lepas.

Angkasa akan menyediakan beberapa teleskop untuk orang awam menyaksikan gerhana bulan separa secara percuma dari pukul 8 malam hingga 10 malam di Planetarium Negara.

Orang ramai yang ingin mendapatkan maklumat lanjut boleh menghubungi Planetarium Negara di talian 0322734301/4303/5484 atau layari laman web www.angkasa.gov.my/planetarium.

-- BERNAMA

Demam lagi....

♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 2:20 AM
Pagi jumaat tadi aku terbangun merasakan tekak aku tak selesa,,pastu mula batuk2...Selepas je solat subuh aku sambung tido balik...berbungkus jer dalam selimut.....Hari yang tidak larat....

Selepas je solat jumaat, online jap pastu tido lagi...bangun dalam kul5 ptg gi mandi jap & makan panadol 2 biji selepas makan nasi sesenduk jer....huhu..


Kuarantin kan diri dalam bilik sambil layan Movie Korea "Grandma Gangster" sambil berbungkus sampai berpeluh2....Lepas isyak aku tertido lagi menanti jam 10.30 mlm untuk kuar makan KFC..(since takde lauk pun kat umah..huhu..siannya..)

Dengan badan masih panas lagi, kami pun gi KFC makan dengan kurang berseleranya...huhu..(paksa makan jer untuk alas perut...).

Ni baru jer makan panadol activefast...tak rasa ngantuk lagi since dah ''oversleep"...huhu...

p/s: dah hampir 4 bulan lepas since aku kena demam..tu pun coz keracunan ubat antibiotik + ubat lain....tgh berpeluh baring atas katil ni...kekenyangan makan KFC tak leh nak tido lagi...

i Love my BIG Glasses!

Jun 25, 2010 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 12:56 PM
I love 'em!


Gelas yang biasa aku gunakan untuk minum air (tak tau lak bleh letak brapa mililiter air..maybe 500ml @ lebih)...Gelas satu lagi pun boleh guna untuk minum air, pada masa yang sama leh letak sebungkus Maggi (handy kan!..)

TM Kick Challenge/Nasi Kukus @ Kemaman

Jun 22, 2010 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 12:41 AM
18 June 2010
Classmates (2 orang ) dan aku telah pergi ke Kemaman (3 jam lebih dari K.Terengganu) bagi menyertai TM Kick Challenge (dengan gigihnya)..SO, Kami bertolak dalam jam 8 Pagi dari K.Terengganu dan tiba di sana dalam jam 11 Pg di Padang Astaka, Kemaman, Terengganu.


TM Kick Chanllenge sudah pun bermula...Kelihatan agak ramai orang tapi tak la sampai sesak...maybe coz tengahari jumaat kot....


TM Kick Challenge ni memerlukan peserta untuk menendang sebanyak mungkin bola dalam gol di sediakan dalam masa 2 Minit...Menurut pemerhatian aku, 2 minit tu agak lama woo~~ ada brader mula2 nampak macho, tegap jer...tapi bila dah 1 minit tendang bola dah tak larat dah..Setiap peserta perlu membayar/membeli kad i-talks RM10 untuk masuk game ni....

Tapi kebanyakkan peserta tak berapa puas hati kerana sepanjang 2 minit kontest itu berlangsung (setiap peserta), penjaga bola dan sekitarnya sibuk jer nak melintas depan la, nak passing2 ikut depan la...memang kacau dan tidak adil bagi peserta coz penjaga2 mengganggu peserta.


Salah sorang clasmate aku yang masuk contest ni..menurut beliau, sebanyak 32 gol berjaya di masukkan dalam masa 2 minit...classmate sorang lagi aku tak sempat amik gambar coz aku blurr nak amik video dengan hanset beliau (tapi malangnya tak dapat record video...huhu! sori!)

Setelah dua2 classmate tu pun dah berpeluh (aku pun turut panas-cuaca-), kami pun beransur pulang dan singgah di Mesra Mall, Kertih.(di samping classmate tu belum jejak kaki di sana lagi)..Sambil menyejukkan diri dalam sana, kami pun turut berwindow-shopping....

Petang tersebut kami singgah di Restoran Nasi Kukus Paka (terdapat juga beberapa cawangan Nasi Kukus Paka ni...i.e: Mayang Village, Mydin Mall)


[Nasi yang tengah di kukus]


Nasi kukus bersama ayam berempah dan kuah kari dal (gitu la kot)
Masa aku bayar nasi kukus + air tea O limau ais = RM7.20...agak mahal la kan macam harga nasi beriyani jer..(tapi lebih kurang jer ngan nasi beriyani..sebab tu la harga camtu kot....)

[Updated!] Cuti-Cuti Terengganu (Laut Pulau Redang)

Jun 19, 2010 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 3:19 AM
13 Jun 2010
Keesokan harinya, selepas sarapan..aku main game SPORE jer (since aku bawak laptop ke sana..nanti balik jeti terus ke kelas.), Mama tengah kemas umah, Papa lak tengah masak & buat sandwich...


[Jeti Pulau Redang]

Sekitar jam 9.00 pg kami bertolak ke jeti menaiki motor...Kelihatan ramai pengunjung beratur menaiki bot masing2, kami pula sedang menunggu bot tempahan (telah di atur dengan bantuan 'pak guard' skolah Papa dapatlah harga tawaran RM25/perhead untuk ke Marine Park, Redang sahaja..)


[Taman Laut P.Pinang, Redang]

Dengan menaiki bot kecil lebih kurang 5 minit, sampailah di Marine Park,Redang...Adalah perubahan skit 'since last time i was here....'
Rehat kejap pastu adik bongsu aku dengan 'excited' nya ajak Papa 'snorkelling'..kemudian Mama, aku & adik pompuan bongsu aku turut serta 'snorkelling'..

Musim cuti sekolah memang di penuhi pengujung berkeluarga...Bak kata 'pak guard', snorkelling kang kick-boxing r""..since ramai sangat pengunjung masa snorkelling tu sampai tak sedar tertendang orang di belakang..


[Taman Laut P.Pinang, Redang]

Pesisiran pantai tu memang takde pape untuk snorkelling, hanya pasir & ikan biasa jer...so, untuk mendapatkan view snorkelling yang lebih menarik kena berenang ke tengah (tetapi masih dalam kawasan snorkelling)..barulah nampak batu karang berbentuk meja, bercabang2, nampak ikan warna warni...


Aku snorkelling mulanya bersama adik pompuan bongsu aku...kemudian Mama, Papa, Adik-adik bongsu & aku snorkelling bersama-sama...Aku memang tak selesa snorkelling dengan pakai life jacket (since aku suka berenang dan menyelam)..Life jacket hanyalah sebagai pelampung aku...jadi dapatlah aku 'Skin diving' (menyelam tahan nafas)..rasa lebih bebas dalam air.


[Taman Laut P.Pinang, Redang]

Adik pompuan, Mama & aku dah keletihan snorkelling, Papa lak layan kerenah adik lelaki bongsu aku jer yg 'over-excited' nak snorkelling....Setelah salin pakaian kering di surau Taman Laut, kami pun berehat di bawat pohon nyior sambil di ulit bayu laut...
Bertolak balik ke Pulau Redang (Pulau Utama) sekitar jam 2.00ptg.


Semua balik kepenatan petang tersebut, tersedar petang tu nampaklah Guru Besar & Keluarga tiba di kuarters tersebut (satu umah ngan Papa)..

Lebih kurang jam 5.45 Ptg, Papa membawa kami ke Pantai belakang Berjaya Beach Resort..
Suasana pantai di kelilingi bukit membentuk lagun yang sesuai mandi manda kerana air yang cetek...



[Pantai Berjaya Redang Resort]


[Pantai Berjaya Redang Resort]


[Pantai Berjaya Redang Resort]
Ketak batu yang aku berusaha tangkap..(hidup lagi tu..)

Aku pun turut mandi bersama adik lelaki bongsu & Papa...Mama & adik pompuan hanya lihat dari pantai dan batu.


[Pantai Berjaya Redang Resort]

Air di sekitar laut memang jernih, perlulah bawah goggle & snorkel untuk snorkelling di sini..Di tepian batu terdapat rumpai laut, jadi terdapat jugak ikan dan gamat.


[Pantai Berjaya Redang Resort]
Spesis gamat yang aku temui di celah batu...

Suasana semakin gelap, masing2 beransur pulang...

14 Jun 2010
Bangun awal pagi coz feri di jadualkan bertolak Jam7.00pg...Setelah kemas-kemas, kami bertolak ke Jeti untuk menaiki bot ke darat dengan kadar tambang yg sama kami perolehi (RM20 utk Dewasa, RM15 utk Kanak2)

Tertarik sunrise dari laut tetap diabadikan dalam photo....


Setibanya di Jeti, aku terus siap2 untuk ke kelas
BYE-BYE REDANG

[Updated!] Cuti-Cuti Terengganu (Pantai Pulau Redang)

Jun 18, 2010 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 11:49 PM
12 Jun 2010
Tengahari tu sekitar jam 1.30 ptg, kami berlima bertolak dari umah ke Jeti P.Redang di Taman Syahbandar, K.Terengganu untuk beli tiket feri awal [Feri bertolak jam 3.00 ptg]...Papa dah beli tiket feri untuk 5 orang (4 dewasa -RM20 & sorang Kanak2- RM15 [bukan harga pelancong tp dengan mendapat harga tawaran maybe harga Guru])

Sekitar Jam 3.00 ptg, kami semua menaiki feri menuju ke PULAU REDANG! Perjalanan selama jampir 1 jam 45 minit bagaikan tidak terasa


[Taman Laut Pulau Pinang, Redang]

Setibanya di Jeti Pulau Redang..Kami menaiki motosikal yang ditinggalkan Papa secara bergilir untuk ke tempat penginapan kami iaitu Kuarters Guru Sek.Keb Pulau Redang

[Pantai Dalam, Redang]

Setelah berehat seketika di Kuarters, Papa mengajak kami ke Pantai Dalam, berhampiran Berjaya Redang Resort menaiki dua buah motosikal coz perjalanan agak jauh...
Suasana cukup menarik, pasir yang putih lembut bagaikan baldu, air yang jernih & persekitaran yang di kelilingi bukit bukau...


[Pantai Dalam, Redang]

Suasan menjadi meriah apabila beberapa keluarga mandi-mandi bersama...kelihatan terdapat sekumpulan belia mendirikan khemah di sini....dah ada juga mat moto di sini..haha!


[Taman Laut Pulau Pinang, Redang]

Dah penat mandi-manda, kami pulang ke kuarters & malamnya Papa membawa kami melawat 'pak guard' Sek.Keb.Pulau Redang...
nite

Leopard Care for New Delivered Baby Baboon

Jun 11, 2010 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 1:13 PM
As i saw this video i my Facebook been posted by one of my friend list amazingly catch my attention toward Nature
Nature is mysteriously secret and sometime out of theory we already knew..
Enough of babbling, just watch this amazing video by National Geographic where a hungry Leopard hunt-to-kill a pregnant Baboon and take care (as motherly cares) for the delivered orphan Baby Baboon.



(Click this Youtube Link if the video unloaded)

p/s: in some case, this beautiful moment really pointed to un-thankful Human...

Nature always guide Human since the time of Adam & Eve (Prophet of Adam & Hawa) where their sons Habil was being killed by his brother, Qabil and Qabil did not know how to take care of the dead Body..Then, Allah send Two Crows fight-to -death and one of it buried the dead Crow, which inspired Qabil to bury the poor dead Habil.

p/s: some of the commentators in Youtube channel said the baby baboon was died because of the cold and the Leopard did not eat the poor dead baby baboon...huhu

Jadual Piala Dunia 2010 Waktu Malaysia Bergambar

Jun 7, 2010 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 5:35 PM
Demam Bola sempena Piala Dunia FIFA 2010 kini melanda seluruh dunia....Bagi rakyat Malaysia yang inginkan Jadual Piala Dunia 2010 Waktu Malaysia Bergambar (hasil usaha Torrent Jiwang) boleh muat turun link di bawah.






JWG Jadual Piala Dunia 2010 Waktu Malaysia Bergambar.rar

p/s: selepas 'download' kena 'extract' fail terlebih dahulu....

credit:
This Torrent file is tracked by Torrent Jiwang

http://torrent.jiwang.cc
- Private Tracker
- Invitation Only Registration

http://torrent.jiwang.ws
- Malaysian TV-Shows
- Official Jiwang MediaTeam Release
- Open To Public Registration

Tag dari Semalam4u

Jun 4, 2010 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 2:20 PM
1) apa yang bermain di fikiran you all sekarang?
~~Tengah fikir kat mana k cari tempat praktikal selama 3 Bulan untuk Program Biotech ni..Hurmmm

2) apakah nama samaran you all?
~~tak pasti la pe yang orang gelar di belakang aku...

3) berikan 3 orang yang you all sayang?
~~Family ~~ Friends ~~ hurmmmm.....

4) panggilan untuk si dia?

~~meoww.... (kucing aku)

5) hadiah yang you all impikan dari seseorang yang istimewa?
~~benda yang berguna sepanjang masa...

6) blog mana yang you all suka visit?
~~ Cik Intanurulfateha ~ Sofi ~ Sembilan december ~ semalam4 u

7) tag kan kepada 15 blogger you all
~~klu tag 15 blogger mesti kena visit smua tu kan....so, sesiapa yang baca entri ni pastu terlintas nk wat tag ni di ALUkan.....

p/s: nak komen ker? tak yah la....