Peng'Komen' Bundle Oleh Cik Tqa

Jul 31, 2010 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 4:23 PM
Entry ni sebenarnya dah lama iaitu 9 Julai 2010 lepas...(a.k.a hari keputeraan aku!!) ..Selepas aku 'posting'kan entry 9 Julai aku di Gengblogger.com.Sesambil aku baca member2 gengblogger tu..Ternampak la satu entry binatang jambu tu..click!!


Bila orang dah bertanya, kita menjawab jer la....
"saya nk cuba cikgu!!! ini adalah Salamander!! kategori amfibia klu x silap!! btol x cikgu? "

Rupa-rupanya si TQA ni wat contest ker...tak terperasan la plak....dengan rajinnya beliau mengomen sebanyak 10 entries...


Birthday Fishy & Birthday Treat & dot..dot...dot....

Jul 27, 2010 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 9:31 PM
Sempena hari ulangtahun kelahiranku yang ke-23 pada 9 July 2010 lepas....Aku dengan ini menghadiahkan untuk diri aku sendiri ikan hiasan yang cantik ni...lebih di kenali sebagai "Swordtail Fish"
(siapa lagilah nak bagi hadiah untuk aku ni kan...besday celeb aku blom habis lagi sampai 31 July ni...AHAHAH!!)


[Apabila aku search internet pasal "Swordtail Fish ni, baru ku tahu rupanya kesemua ikan aku beli di pasar tani adalah jantan..sesama Jantan Fishy ni tak 'ngamm'..akan berlaku persengketaan..Jantan & Betina "SwordTail Fish" dibezakan dengan 'anal fin' ikan...Jantan lebih kecik & tajam..Betina lebih lebar ]

Aku beli "Swordtail Fish" ni pada 10 July 2010 di Pasar Tani berhampiran perpustakaan Terengganu tu..RM5 untuk 6 ekor(s) tapi....(nanti la 'tapi')
masa 10 July ni kebetulan aku gi amik adik aku (darjah 3 baru) kat jeti P.Redang berhampiran Taman Syahbandar coz dia 'follow' ayah aku untuk program penyu kat P.Redang weekend tu...Bot dari P.Redang memang sampai awal.

Aku kuar dalam jam 8.00pg..Sebenarnya dah janji dengan blogger ni untuk jupe dalam kul 9 lebih la..(coz dia nak belanja aku utk birthday aku!). Selepas amik adik aku..tetiba jer rasa nak makan KFC ..(dah lama tak makan KFC kan..mengidam lak...)
ishkk! air apa menitik kat keyboard ni!! 18SX btol la Mr.HS ni...air liur aku rupanya...meleleh-leleh lak air liur taip2 pasal KFC ni)..
Aku pun terus gi KFC 24 jam di Batu Buruk..(adik aku 'follow' jer coz memang aku kena bayar pun...).
Nak tunggu Blogger terhormat tu lambat lak..Lepak di KFC jap..tak ramai orang pun awal2 pagi ni..(tak sampai 5 orang customers)

Then, aku & adikku pun gi lepak2 kat Giant dulu tetiba SMS dari Y.A.B Blogger telah tiba...Aku sebenarnya masih kenyang makan kat KFC tadi tapi orang nak belanja kan..rezeki kenalah di sumbat..makin maju 'millenium' dah perut ni..so, kami gi McD 24 jam berhampiran tu jer...Lepak2,, bual2 antara bloggers & friends...Ni kali pertama kami berjumpa sepanjang perkenalan di Blog...Alang-alang tinggal di Terengganu tapi takde masa nak jupe...

Memperkenalkan Yang amat berhormat Blogger terhormat yang sudi belanja & menemani Blogger Birthday July Boy, Cik Yana (Miss Yana)!! (sorry..Blog beliau hanya untuk VVIP sahaja yer..). Terima kasih yang tak terkira Cik Yana coz sudi memenuhi aktiviti Jadual Birthday Mr.HS yang ke-23 ni...Moga Cik Yana sentiasa hepi sentiasa..Amin!


[Gift from Mr.HS to Cik Yana]
Couple Keychain
Very LIMITED Edition..Only this pair in whole time!

Berbalik kepada my Birthday "Swordtail Fish" ni..Selepas kekenyangan ni, balik umah terus curah dalam akuarium bersama ikan Guppies..tapi sedihnya, beberapa hari kemudian aku dapati seekor daripadanya mati, kemudian selepas balik je dari Shah Alam, Mam & abang aku bagitau lagi 4 ekor mati..Huhu! Poor my "Birthday Fishy'..Nasib la ada sekor yang dominan ...kesian lak Fishy tu sekor2, aku pun cari la "pengantin2" fishy ni...lagi 2 ekor "SwordTail Fish" betina sebagai teman hidup Fishy dalam akuarium bersama Family Guppies yang dah beranak pinak dah...(aku pun turut membeli 2 ekor Guppies betina yang lebih menarik)


Female & Male SwordTail Fish
[Photo from Google]

http://www.aqua-fish.net/show.php?h=swordtail

Our New Teddy Bear Hamsters

Jul 26, 2010 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 1:06 AM

Tak pasti la bila masa 'cuties' ni ada dalam umah aku...tetiba je nampak 'cage' hamster..Pastu nampak lak adik, mama, abang aku berkumpul dekat 'cage' tu..
TADAA!! Our new family members!!
(Male & Female)


Kesian kat hamster Teddy Bear a.k.a Long Haired (Angora) Hamster ni coz di kacau oleh aku untuk amik gambar2 ni.
(masih tiada nama dalam 'surat beranak' lagi....)


Hamster ni kan kategori 'rodent' so, biasanya diorang aktif pada waktu petang /malam....Since aku kacau waktu tido diorang...aktif kejap...yang bersaiz besar, fluffy, manja ni adalah Jantan/Male...Yang Betina/female bersaiz kecik skit, agak garang, dan suka berbunyi (sound normal to female???)


Susah btol nak tangkap gambar 'cutie' ni...Nasib la ko 'fluffy'..

Longhaired Golden (Angora) Hamster
Mesocricetus auratus
Photo © Animal-World: Courtesy David Brough

p/s: dah tau nama leh la google untuk info yang lebih.....

Lawatan SIRIM:Kami Analisis Protein dalam Makmal

Jul 23, 2010 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 2:59 AM
Ni hasil daripada kumpulan aku yang 'join' Makmal Molekular Biologi bawah seliaan Pn.Rafidah Saadun & En.Zool Hilmi Ibrahim dengan bantuan dua pelajar praktikal daripada UiTM Shah Alam, Husna & Sue



Aku 'try' terangkan camne proses analisis protein ni berjalan (setakat pengetahuan aku jer..)


Yang ni dari Makmal Mikologi (Mycology (from the Greek μύκης, meaning "fungus"). Dalam "test tube" tu terdapat kulat (fungi) yang telah di kenal pasti spesisnya.
(group aku cuma melawat makmal mikologi ni sementara tunggu gel mengeras)


Dua orang student praktikal sedang meng'extract' daripada fungi tersebut, di hancurkan bersama nitrogen cecair. (fungsi: tak tahu)

Dalam makmal molekular biologi kami, sampel telah di sediakan. Jadi kami hanya menjalankan analisis kehadiran protein dalam sampel tumbuhan (Temugiring, Temuputih & etc.-tumbuhan kategori halia, lengkuas, kunyit camtu la-)

Proses ni di kenali sebagai SDS-PAGE (Sodium Dodecyl (lauryl*) Sulphate Polyacrylamide Gel Electrophoresis)
Tujuan: untuk linear(samakan protein kepada bentuk sama) & cas yang sama


Mula-mula,Penyediaan resolving (bottom) gel (10%APS+30%acryamide+Tris Base buffer+TEMED+20%SDS +lupa lak)
Semua mengikut sukatan yang telah di tetapkan mengunakan micropipette.
Cermin electophoresis tu kena pastikan betol2 bersih dari sebarang habuk.
Setelah semua larutan di campur+di kacau, masukkan ke dalam electrophoresis cermin tu dan biarkan ia mengeras (biasanya dalam 30 minit)


Masukkan larutan dengan berhati2 supaya tiada buih terbentuk
(letak n-butanol untuk meratakan permukaan gel & menyingkirkan buih yang terbentuk)


Setelah bottom gel mengeras, wat top gel lak bersama dengan comb untuk wat 'telaga' bagi mengisi sampel nanti.

Bila sampel dah di isi ke dalam 'telaga' tersebut, masukkan dlm electrophoresis menggunakan 200volt constant selama lebih kurang 30 minit (sepatutnya 1 jam)
Lama kelamaan, sampel yang mengandungi dye akan turun ke bawah & band protein akan terbentuk. Protein tersebut akan di rujuk bersama dye protein marker.


Gel tersebut di masukkan ke dalam Bio-Imaging System untuk scan gambar & kami pun 'present' la aktiviti kami dalam bilik mesyuarat tu.
Klu tengok kat gambar tu, yang ada nampak garisan2 tu menunjukkan sampel tu ada protein (sebab kami guna penanda untuk protein)

Bila dah kenal pasti protein tersebut, pastikan protein yang dikehendaki kemudian lalui proses western blot dimana antibodi protein di kehendaki akan bertindak balas dengan antibodi tersebut menunjukkan kehadiran protein itu dalam sampel.

contoh protein yang diorang hendak kenal pasti ialah Tyroxinase, iaitu sejenis enzim yang menggalakkan pembentukkan melanin (yang menyebabkan kulit gelap). Jika protein Tyroxinase di kesan dalam sampel, jadi sampel tersebut tidak boleh di gunakan dalam produk pemutihan (sampel tersebut dari makmal kosmetik..diorang nak wat whitening product.)

p/s: makmal ni mmg kena sentiasa sejuk coz ada peti yang -20 darjah celcius...fuhh

Cont.: Lawatan SIRIM Shah Alam

Jul 22, 2010 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 3:33 PM
Kami tiba di Shah Alam pada hari Sabtu [17 Jul.10], Pada Ahad [18 Jul.10] kami melawat Kilang Roti High5, Hari Isnin [19 Jul.10], kami bertolak ke SIRIM Shah Alam pada jam 10 pg.


Kami hanya pergi di Pusat Teknologi Alam Sekitar & Bioproses, SIRIM mempunyai belasan bangunan. Menurut pengajar kami daripada SIRIM, waktu yang sebenarnya ialah menurut jam SIRIM. diorang dah 'calibrate' waktu mengikut perkiraan waktu dunia..

Sebelum menunggu makanan, kami di bawa melawat & melihat makmal & tempat proses di sekitar department ini di ketuai oleh Cik Hamidah & Dr.Jaafar.


'Pilot Plant' @ Kilang Pandu untuk 'scale up' kan proses.
Contohnya: diorang nak extract bahan aktif dari rumpai laut, rumpai laut di keringkan dan di extract di makmal. Setelah kenal pasti bahan aktif tersebut, ia di proses di tempat ini.

Antara makmal yang ada : Makmal Molecular (DNA), Makmal Ujian Haiwan, Makmal Kosmetik & Toksikologi, Makmal Biosensor etc.


Tikus makmal yang putih & besar..sebesar anak kucing!!

Semua pelajar di bahagikan 6 kumpulan untuk membuat kerja makmal dalam bidang2 yang di sediakan. Aku memilih skop DNA di Makmal Molecular Biologi. Sebenarnya bukan DNA kami analisis, kami cuma analisis kehadiran protein dalam sampel tumbuhan.
[akan UPDATE dalam next entry pasal Makmal Molekular Biologi ni]


Aktiviti kami cuma pagi- petang sahaja, jadi malamnya kami free, ada yang kuar dengan kawan mereka, ada kuar dating, ada main kad jer dalam bilik..Birthday aku belom habis lagi! Aku nak sambut birthday aku 9-31 July setiap tahun..Leh? haha! aku punyer suka la..asalkan aku hepi...Sunggu nikmat bila orang belanja, terutama bila kita celebrate something special...
Aussie Beef Stewed + Chocolate Brownies Walnut + Cafe Latte

Selasan [20 July 2010], Hari terakhir kami di Shah Alam..Pepagi tu kami dah 'check out' dari Hotel Laman Seri menuju ke SIRIM untuk meneruskan projek kami sepanjang pagi tersebut


[Masjid Biru -seperti yang di beritahu-]
Pada waktu rehat jam 12.30tghri, Penyelia makmal (Pn.Rafidah & En.Zool Hilmi) mengajak kami berempat (kumpulan DNA) untuk makan tengahari di PKNS (dekat jer trafic lite tepi SIRIM tu..boleh jalan kaki jer..tapi bila naik kete jauh lak nak pusing...)


-Masa ni aku tengan bentangkan aktiviti kami, sempat lagi amik gambar coz masa ni kami menunjuk sampel bagaimana protein tersebut di kenal pasti.-

Pada petangnya, semua pelajar & pengajar berkumpul di Bilik Mesyuarat untuk mendengar perbentangan pelajar mengenai aktiviti makmal masing2.

Sekitar jam 5 ptg, aktiviti kami di SIRIM selesai, sementara menunggu jam 8.00mlm untuk kami bertolak ke stesen bas, Kawan aku mengajak kami (group laki jer) pusing2 di sekitar PKNS. Ada la jugak aku beli barang untuk kraf aku skit.

Bye-bye SIRIM!

Tiba di stesen bas Shah Alam tu jam 8.16pm, pastu kawan aku sorang tu bertanya kan pada kaunter Konsortium mengenai bas kami TAPI dia kata, "Maaf dik, kami tak boleh bagi tiket coz tak bayar lagi ni..". WTH! camne pengurusan ni! takkan la tak bayar lagi. Selepas call kepada pihak kolej memang dah bayar, tetiba muncul wakil Konsortium Terengganu datang bersama bayaran! (Sudah jelas menunjukkan bahawa Pihak Konsortium Terengganu-Shah Alam takde 'link' yang professional)

Alhamdulillah semuanya selesai, bas bertolak jam 10.06mlm dan tiba di bandar K.Trg jam 06.16pg..Agak pelahan lah untuk bas yang bergerak pada waktu malam..

[1st Day] Lawatan Ke Kilang Roti High 5 Shah Alam

♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 12:21 AM
[17-29 July 2010] Kami; program BEST Batch 3 dari Kolej TESDEC mengikuti lawatan ke SIRIM Shah Alam. Tiket & tempat tinggal di sediakan. Kami bertolak menaiki bas Konsortium jam 9.30PG di MBKT, K.Trg dan tiba di Hotel Laman Seri (Berhampiran PTPL Shah Alam - ni 1st time aku jejak kaki di Shah Alam-)


Malam tu kami rehat2 jer selepas "check in" kat hotel, aku stay sebilik 6 orang (ada 3 katil double size+2 bilik air). Aku rasa kepenatan jer, yang lain nampak cam 'excited' jer siap tido kul 3pg lebih semata-mata main Kad..huhu! tapi tak 'affect' aku pn coz aku tido dengan lenanya :)

Keesokkannya [18 July 2010], kami berkumpul jam 10pg untuk lawatan ke Kilang Roti High5!
Bangunan luarnya di penuhi dengan lukisan bagai purba Mesir (dan aku jadi 'translator' part time terang hierogliff tu..hahha!)


Sebelum di benarkan masuk melawat Kilang, smuanya 'possing' kalah duta roti High5..menarik la coz lukisan purba Mesir tu menggambarkan yang pemprosesan roti ni berasal dari Tamadun Mesir.

Selepas menonton video sejarah pembuatan roti, kami smua masuk ke dalam tempat galeri & pemprosesan roti*(kawasan ni DILARANG MENGAMBIL GAMBAR..so, takde gambar). Kami ada didedahkan bagaimana cara 'setup' kilang makanan ni masa dalam kelas so, sepanjang lawatan ni dapatlah kami bayangkan....


Tahukah anda yang roti seberat 100kg juga di jual di sini!!**
(ok!! **aku tipu jer....takdenya roti 100kg...tu diorang guna kanvas jer..)


Lawatan ke Kilang Roti High5 untuk Program BEST 2010 tamat pada tengahari jer...
Terima Kasih pada pihak High5 (Silver Bird) Company yang bagi roti percuma ..hehhe!
So, bermula tengahari sampai malam takde aktiviti..Selepas bas SIRIM hantar kami ke Hotel, berehat seketika, kami bercadang untuk jalan2 di KL.


Aku bertiga (yang lain berpecah ikut haluan memasing) naik komuter ke Bank Negara untuk singgah di PERTAMA coz kawan aku nk beli 'backpack' yang budget RM350-400 (bagi aku yang low profil ni..mahalnya! huhu...). Tapi takde harga berkenan lak, so kami teruskan perjalanan ke KL Sentral nak jupe 4 org lagi kawan kami tp 3 drpdnya 'cancel' lak..berempat jer kami ke Times Square.

Sepanjang dalam Times Square tu kami juz jalan2 jer..Nak tengok wayang takde cite best (aku dah review cite Despicable Me, Predators..macam tak berbaloi jer nak tengok...so, daripada kami bazirkan masa dengan tengok wayang, better kami jalan2..coz masa kami 'limited')

Masa ni kami temankan kawan aku sorang tu yang tengah 'dilemma' nak pilih kasut mana..dengan bantuan berjaya juga pakai kasut baru terus dari kedai. Kawan aku bertanya pada aku, "Taknak beli pape ker?". Aku,"Aku nak beli something la...". Definasi 'Something' tu aku pun tak tau nak cari per...so, kawan aku tu cadangkan ROMP!!

YESS!! Berjaya dapatkan "Something" yang berbaloi dari ROMP..nak tau? Next-next Update (kang takde modal lak aku nak update blog pasni...)

p/s: ingatkan nak sambung cite lagi tapi panjang lak citer so ..To Be Continue.....

Seaglass Keychain [Silver Plated Artistic Wire]

Jul 18, 2010 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 12:07 PM
Masih ingat "Silver Plated Artistic Wire"?? (refer entry: Order Artistic Wire dari KL!)
Setelah mendapat dua 'order' daripada Lukman (my BEST classmate). Aku berjaya menyiapkan tempahan tersebut. (tapi tersalah wat 3 lak..huhu!)


White Seaglass Keychain : Code: A0001 [SOLD]


White Seaglass Keychain : Code: A0002 [SOLD]


White Seaglass Keychain : Code: A0003 [
SOLD]

p/s: These are my FIRST three (3) edition of my Seaglass Keychain Silver Plated Artistic Wire!

Cari2 Teman 'Acer'ku [PIKOM PC Fair 2010]

♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 7:48 AM
15 July 2010
PIKOM PC Fair kembali lagi di Terengganu, Bermula 15-17 Julai 2010 di Terengganu Trade Centre, Kuala Terengganu, Terengganu, Malaysia, Asia Tenggara, Benua Asia, Planet Bumi, Galaksi Bima Sakti (<--ayat biasa aku tulis masa zaman2 skolah dulu dalam biodata..hahha!!)




Aku sememangnya menanti-nanti PC Fair ni coz beberapa items aku nak cari. Aku pun mengajak kawan2 temankan aku."Jom gi PC Fair", Secara on the spot nya aku tnya mamat ejaq da c1over tu...

Kami bertiga janji nak jupe kat TTC tu lebih kurang jam 9.20 mlm (padahal aku janji kul 9 mlm..hahha!)

Usha punyer usha..survey demi survey, penuh rintangan terpaksa aku tempuhi, rintangan dari pengunjung, dan yang paling tabah aku hadapi, rintangan dari salesman/women yang nak promote....



Akhirnya items menjadi hak milikku..Cooler (RM8), USB Lamp (RM7), Mouse (RM18-asalnya RM20-), Mouse Pad (RM1)
Kini 'Aceron'ku mempunyai teman dah, Siap bela 'pet' mouse lagi.^_^V

Harga yang berpatutan untuk aku miliki.

Lepas je setel gi PC Fair, kami try makan kat T-Cafe (tak sure nama per), medan makan baru tepi Giant Kuala Terengganu. Kami bertiga; aku, Nazri & Ejaq da C1over lepak2 sana. Suasana/servis hanya leh RATE: 1.8/5 jer la...

p/s: Updated on bed at Hotel Laman Seri, Shah Alam \(^__^)/

Majlis Tamat Latihan BEST

Jul 16, 2010 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 7:01 PM
15 Julai 2010.
Hari ni merupakan Majlis Penyerahan Sijil tamat latihan bagi kami peserta program Biotechnology Entrepreneurship Special Training Batch 3 bertempat di Kolej TESDEC selama hampir 3 bulan bermula 22 April 2010.


[Sijil Taman Latihan BEST]

Majlis bermula pada jam 10.30 pagi bertempat di Dewa Khaldun, Kolej TESDEC, Terengganu..Walaupun tidak semua peserta datang tapi majlis tetap berlangsung dengan lancarnya.



Majlis di pengerusikan oleh Cik Hidayah, Classmate kami di mulakan dengan bacaan doa dan ucapan wakil BEST (iaitu En.Muhammad Iqmal* B. Abdullah -a.k.a Mr.Homosapiensz -).

Di sertai dengan ucapan perasmian oleh Pengurus Akademik dan Latihan Kolej TESDEC, EN.Abd.Razak Mohamed.



Upacara di teruskan dengan majlis pembahagian Sijil penyertaan kepada semua peserta dan semestinya majlis mengambil gambar...



[Peserta program lelaki + 2 orang yang tiada dalam gambar ]



Walaupun bukan semua peserta yang hadir. Kenangan kami sentiasa di ingatan. Pelbagai suka duka di tempuhi bersama..
Lepas ni kena praktikal selama 3 bulan lagi bagi menamatkan sepenuhnya program BEST ni.

p/s: Sabtu-Selasa (17-20 Julai 10) gi Lawatan ke SIRIM Shah Alam \(^__^)/

p/s: Doakan aku supaya terpilih untuk menjalani Latihan di Korea selama 3 bulan!! Amin!!! Sekarang dah masuk "National Shortlist"..5 student dari center Terengganu sudah terpilih, kini pemilihan student dari semua center BEST seluruh Malaysia!!

Ucapan Wakil BEST:
Bismillahi Rahmani Rahim..
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh & Selamat Pagi

Terima kasih Tuan/Cik Pengerusi majlis, yang saya hormati Pengurus Akademik & Latihan Kemahiran; En.Abd.Razak Mohamed, Ketua Penyelaras Program INSEP; Pn.Siti Mariam, Ketua Hal Ehwal Pelajar & Kaunselor; Ustaz Maliki Muhamad, Unit Farmasi; En.Dzuhairi Muda, Cik NorHamizah serta rakan seperjuangan program BEST yang saya kasihi sekalian.

Selama hampir 3 bulan kami di sini, penuh suka duka kami tempuhi, tiada kata dapat di ungkapkan melainkan ribuan Terima Kasih yang tak terhingga kepada pihak pengurusan TESDEC & tenaga pengajar kami daripada SIRIM yang banyak membantu kami dengan menyediakan kemudahan yang lengkap sepanjang kami berada di sini.

Suasana persekitaran TESDEC yang tenang juga, membantu kami menjalani pembelajaran Program BEST dengan lebih fokus. Semoga TESDEC lebih maju di masa hadapan ke arah kecemerlangan pembangunan kemahiran Negeri Terengganu,

Namun, Malang tidak berbau, tanpa di sangka, hari terakhir kami menuntut di sini, juga merupakan hari terakhir kami bersama Allahyarhamah Nor Hayati Isa yang merupakan sahabat program BEST kami yang telah pulang ke Rahmatullah pada 13 Julai 2010. Semoga rohnya di tempatkan bersama roh orang-orang beriman. Sama-sama kita sedekahkan Al Fatihah buat Allahyarhamah hayati Isa...Al Fatihah…Amin Ya Rabba ’Alamin

Sekian Terima Kasih

Ucapan oleh : Muhammad Iqmal Abdullah a.k.a Mr.Homosapiensz.

Hari Terakhir Kami (Al-Fatihah)

Jul 13, 2010 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 11:53 PM
Pagi ni (13 Julai 2010), kami pelajar BEST di kejutkan dengan berita yang menluluhkan hati kami...Berita pemergian kawan sekelas kami; Norhayati Isa amat mengejutkan....
Hari ini merupakan kelas terakhir kami bagi program BEST (Biotechnology Entrepreneurship Special training). Tanpa disangka, sudah tersurat dalam Qada' & Qadar, hari ini juga merupakan hari terakhir buat Allahyarhamah
.

Hari ini merupakan hari penilaian program kami. Semua pelajar sibuk menyiapkan 'assigment' yang di beri untuk 'presentation' pagi ini.. Sekitar jam 9.00 pg tadi, kami di kejutkan dengan berita pemergian Allahyarhamah melalui panggilan telefon daripada 'classmate' kami.

Setelah menyiapkan 'assignment', kami terus bertolak melawat ke rumah Allahyarhamah. Kelihatan rakan-rakan sekelas sudah tiba di sana bersama Dr.Jaafar, Dr.Neelam & Kak Najihah (pengajar kami). Dr.Neelam membuat keputusan bahawa 'presentation' di teruskan juga pada tengahari tersebut.

Kami semua tabah menghadapi dugaan berita ini. Kumpulan Allahyarhamah juga kuatkan hati untuk 'presentation' kali ini.. Ini mungkin adalah hasil kerja terakhir Allahyarhamah. Allahyarhamah juga merupakan ahli kumpulan saya dalam satu 'assignment', saya amat senang bekerjasama dengan Beliau dengan komitmennya yang tinggi dan seorang yang amat rajin.

Setelah kelas terakhir kami selesai, berehat seketika dan kemudian kami bertolak lagi ke kubur Allahyarhamah yang baru sahaja di tanam, Kelihatan ramai pelawat menziarahi kubur beliau. Cuaca bagaikan meratapi pemergian Allahyarhamah.Mendung dan hujan rintik-rintik.

Sempat kami bersalaman dengan ayah Allahyarhamah sebelum berangkat pulang.



Pemergian Allahyarhamah memberi kesan kepada kami semua, Beliau merupakan seorang yang ceria, sentiasa gembira, suka mengusik, mesra dan komitmen tinggi.

Ketika ini kita gembira, gelak ketawa..
Mungkin esok ia tiada..
Hidup tidak sentiasa di akhiri dengan gembira
hanya kenangan yang gembira menjadi ingatan sentiasa

Nama yang pernah kita kenali,
wajah yang pernah kita tatapi,
suara yang pernah didengari.
usikan menjadi penyeri suasana.....
kini senyap selamanya......
semoga aman di sana..semoga bersemadi dengan tenang...
Al-fatihah buat Hayati Isa

(BEST classmate 2010 -28 Jun 1985-13 Julai 2010-)

p/s: Dalam masyarakat kita, istilah Almarhum di gunakan bagi kerabat raja..Sila ikuti penjelasan
Almarhum, Benarkah Sebutan Ini? ..
"Direct translate" kata nama untuk Almarhum ialah 'Orang yang mati'
(Kita hidup berlandaskan Agama, bukannya Adat semata-mata)
Thanx to Mohd Harief (FaceBookers/Blogger) yang share link ini & Sofi for some explaination....

Save Palestin (Peace Pigeon) Wallpapers

Jul 11, 2010 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 12:00 PM
SAVE PALESTIN WALLPAPER by Mr.Homosapiensz


[Save Palestin (Peace Pigeon) Wallpapers]


[Peace Pigeon (Blank) Wallpapers]

Maher Zain - Palestine Will Be Free Lyrics

Every day we tell each other
That this day will be the last
And tomorrow we all can go home free
And all this will finally end
Palestine tomorrow will be free
Palestine tomorrow will be free

No mother no father to wipe away my tears
That’s why I won’t cry
I feel scared but I won’t show my fears
I keep my head high
Deep in my heart I never have any doubt
That Palestine tomorrow will be free
Palestine tomorrow will be free

I saw those rockets and bombs shining in the sky
Like drops of rain in the sun’s light
Taking away everyone dear to my heart
Destroying my dreams in a blink of an eye
What happened to our human rights?
What happened to the sanctity of life?
And all those other lies?
I know that I’m only a child
But is your conscience still alive

I will caress with my bare hands
Every precious grain of sand
Every stone and every tree
‘Cause no matter what they do
They can never hurt you
Coz your soul will always be free

Palestine tomorrow will be free
Palestine tomorrow will be free

Lyrics: Maher Zain & Bara Kherigi
Melody: Maher Zain
Arrangement: Maher Zain & Hamza Namira
© Awakening Records 2009

p/s: Peace: We Hope, We Dream...

Happy 23rd Birthday To ME!!! [9 July]

Jul 9, 2010 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 3:57 PM
Sempena Hari Jumaat yang berbahagia ni...Aku nak ucapkan HAPPY MARVELLOUS BIRTHDAY [9 July] kepada Diri aku sendiri dan kepada Cik Aini, Encik Mikey
(yang share tarikh besday yang sama dengan aku )
Semoga kita di murahkan rezeki dan di panjangkan umur untuk menghadapi masa mendatang!!


[bila belek pic lepas2 jupe lak skecth time bosan aku...masa ni dapat MMS free!! Send MMS sketch ke my Buddy jer!! coz takde sape nk share..huhu]

Kita sambut Ulang Tahun Kelahiran ni adalah untuk mensyukuri nikmat kehidupan yang dikurniakan oleh Yang Maha Esa..Syukur ke Hadrat Ilahi bagi kita peluang untuk menikmati kehidupan yang penuh warna-warni ini....Dengan izin-Nya kita masih bernafas pada hari ini..(sudah 23 tahun dah!)


Sempena ulang tahun kelahiran ini juga mengingatkan kita bahawa usia kita semakin meningkat, dan juga masa kita semakin suntuk dalam menghadapi hidup di dunia ini...Kita mohon panjangkan umur supaya kita di bagi peluang untuk menikmati kehidupan mendatang..Semoga nikmat usia yang di kurniakan-Nya di guna sebaik mungkin..

p/s: celebration my 23rd birthday will update soon! Menikmati sisa-sisa hari bermulanya aku berumur 23tahun ni..!!!

p/p/s: tengah nk cat bilik...new birthday kena la ubah mood!! nak sambut besday kena la MOOD happy2...

p/p/p/s: walaupun kita keseorangan menyambut ulang tahun kelahiran ni...jangan biarkan diri kita bersedih..Tuhan kurniakan nikmat kehidupan ini kepada kita...Kita perlu manfaatkannya untuk diri kita sendiri...Jangan biarkan orang lain memberi kesan tak baik kepada kita...walaupun di hari ulangtahun kelahiran ini hati kita dilukakan..anggap je ia sebagai ujian.. kita...Jadikan ia sebagai Hari ulang tahun kelahiranPENDORONG untuk kita menjadi lebih baik di masa akan datang!!!
SELAMAT HARI LAHIR!!!

Cuti Terengganu :Hutan Lipur Lata Tembakah

Jul 7, 2010 - ♛Posted by : Mr.Homosapiensz at 1:28 PM
Sabtu 'weekend' [3 Julai 2010] lepas aku bersama kawan2 serumah semasa zaman belaja dulu pergi bercuti di Hutan Lipur Lata Tembakah, Besut, Terengganu...

Nazri [calling] : Mal! bangun tak lagi? jom gi Lata Tembakah.. Aku [dengan suara yang mamai] : siapa gi? kul brapa?

Perbualan telefon pendek tu selesai terus aku bersiap2 (mandi, sarapan etc.)

Sekitar tengahari, housemates ku pun tiba di perkarangan rumah aku...kami pun bertolak ke rumah sewa kawan kami dan bersiap2 bertolak ke Lata Tembakah, Besut, Terengganu


[ni adalah kali kedua aku tiba di Hutan Lipur Lata Tembakah..Manakala pengalaman kali pertama untuk kawan2 aku...p/s: Jalan yang sama nak ke Kolam Air Panas La, Besut, Terengganu]



Sekitar jam 2.30 ptg, kami pun tiba di Lata Tembakah...Berjalan hampir 30 minit menerokai hutan lipur untuk sampai ke air terjun tingkat 4....Suasana memang meriah dengan kehadiran pengunjung bersama keluarga dan kengkawan.

Setibanya di air terjun tingkat 4..kami AMAT terpesona melihat keindahan air terjun yang tinggi yang di kelilingi bukit hijau dan mempunyai aliran serta kolam yang cantik dan berangin (walaupun di kelilingi oleh bukit.)


Air Terjun tingkat 4 di Hutan Lipur Lata Tembakah, Besut, Terengganu



[p/s: di Hutan Lipur Lata Tembakah ni mempunyai lebih kurang 7 tingkat air terjun...untuk ke air terjun tingkat 1,2,3,4..pengunjung perlu merentasi laluan yang di sediakan lebih kurang 45 minit perjalanan...Manakalai untuk ke air terjun 5,6,7, pengunjung perlu mendaki bukit (jungle trekking) lebih kurang 1 jam....]



Tapi AWAS!! air di kawasan tengah kolam agak dalam..sesuai untuk pengunjung yang suka berenang dan menyelam....HATI-HATI dengan batu-batuan yang licin...Sentiasa



Penulis sangat berpuas hati bercuti di Hutan Lipur Lata Tembakah, Besut, Terengganu ni..Jika berkesempatan, sudah semestinya ingin datang di sini lagi dengan persiapan lengkap....
Kawasan air terjun ini amat sesuai untuk berkhemah dan BBQ..
.
Kami mula bersiap pulang sekitar jam 5.30 ptg..
[BERTUAHNYA KLU AKU DAPAT KAMERA DIGITAL SONY TX5...Water-Proof, Shock-Proof, Dust-Proof...huhuhu!!! MESTI AKU DAPAT MERAKAMKAN "MY PRECIOUS, MEMORABLE WATER MOMENTS" ni ]



Dalam perjalanan pulang, kami singgah di gerai sate Kg.Jabi....
Sate ayam : 45 sen/cucuk
Sate daging: 50 sen/cucuk (dah habis dah ....)

Menikmati sate dalam keadaan penat dan lapar memang menyelerakan...Nyummm!