Tutorial#10 - Blog Archive Scroll Box

Jan 27, 2011 - ♛Posted by : Mr.IX at 2:25 AM
Sebab utama anda perlu backup template anda ialah supaya tak berlaku apa yang terjadi pada aku.. huhu! Kena re-construct semula layout blog ni.. Ini lah sebab mudahnya anda membuat tutorial di blog anda sendiri supaya senang untuk melakukan kerja-kerja pembaikan di masa akan datang..tak perlu susah-susah nak cari link blogger lain. Kali ni aku cuma google je cari tutorial.. 
Dan link yang menjadi rujukan ialah ..::Blog TryFlick::..

Kali ni nak re-construct bahagian Blog Archive. Nak wat Scroll Box supaya Blog Archive tu tak berjela-jela panjangnya...
1 - Log In Blogger
2 - Pergi kepada 'Design'
3 - Pilih 'Edit HTML' - 'Expand Widget Template'
4 - Search (Ctrl + F) code ni :    <div id='ArchiveList'>    

5 - Kemudian, Gantikan Code ni :   <div class='widget-content'>   kepada Code ni :  <div class='widget-content' style='overflow:auto; height:200px'>
ni SEBELUM/DI ATAS code :   <div id='ArchiveList'>      

Hasilnya :

  </b:if>
<div class='widget-content' style='overflow:auto; height:200px'>
  <div id='ArchiveList'>

Nota : Code : height:200px   ialah Ketinggian Scrol Box Blog Archive Tersebut dan boleh di ubah mengikut 'kesedapan' mata memandang...




p/s: tutorial ni lebih kepada personal, since layout aku dah hancurr....huhu