Tutorial#15 - Sembunyikan 'Title & Description' kat Header

Jan 28, 2011 - ♛Posted by : Mr.IX at 10:28 PM
Ni kalau guna Template yang di download jer...Since aku guna Basic Template....So, cuma edit 'Configure Header' kat 'Page Element' jer... Upload jer Image..

Title & Description biasanya sedia ada kat header blogger ni.. Dan aku lah kalau nak letak header sendiri, taknaklah Title & Description tu muncul menyemak atas tu kan..
Tapi, dengan feature blogger yang baru ni, kita leh tukar jenis tulisan yang sedia ada kan....Tapi aku nak letak 'transparent hand-made header'
So, nak Hide/Sembunyikan Title & Description tu la....
1 -  Log In Blogger Dashboard
2 - Pilih 'Design' Seterusnya 'Edit HTML'
[Backup Template anda dulu dengan klik 'Download Full Template']
3 - Cari (Ctrl + F) Code :     Header h1  atau cari yang ada menunjukkan iras-iras seperti di bawah:   .Header .description {
.Header h1 {
  font: $(header.font);
  text-shadow: 1px 1px 3px rgba(0, 0, 0, 0.3);
}

.Header h1 a {
  color: $(header.text.color);
}

.Header .description {
  font-size: 130%;
}
p/s: lain template mempunyai code yang berbeza, cuma cari yang menunjukkan  .Header .description { 

4 - Dan Copy-Paste code :  display:none; /*<---Insert this line*/    seperti code di bawah ni...
.Header h1 {
  font: $(header.font);
  text-shadow: 1px 1px 3px rgba(0, 0, 0, 0.3);
display:none; /*<---Insert this line*/
}

.Header h1 a {
  color: $(header.text.color);
}

.Header .description {
  font-size: 130%;
display:none; /*<---Insert this line*/
}
 Nota : Code : display:none; /*<---Insert this line*/  adalah untuk hide/sembunyikan 'Title
 Code : display:none; /*<---Insert this line*/   adalah untuk hide/sembuyikan 'Description'

p/s: Okay! Aku nyer dah jadi, nak letak header lak situ....