Hadis Rasullullah:'NIAT' dan MINDSET

Jun 28, 2011 - ♛Posted by : ♕ Mr.IX ♂ at 9:00 AM
Rasulullah s.a.w bersabda: “Setiap amalan itu hanyalah berdasarkan niat” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).
Dalam erti kata lain menurut pentafsiran akal aku, Sabda Rasulullah s.a.w ini juga menyatakan, semuanya bermula dengan 'MindSet' kita... Iaitu pemikiran kita. Kita sudah tahu bahawa Otak mengawal segala signal badan. Aku tengok Channel TV Al-Hijrah : The Dr.Oz Show, ada satu tajuk 'Kenapa Perut Kita berbunyi' . Salah satu huraiannya ialah bila perut kosong dan kita mula memikirkan pasal makanan, otak memberi signal kepada usus kecil untuk menggerakkan bahan termasuk udara melalui pergerakan usus (peristalsis). Dan perut mula merembeskan asid perut sebagai persediaan menerima makanan nanti. 

Itu bukan point sebenar, Point aku cuma merujuk kepada "Otak yang memberi Signal"...

Sabda Rasulullah s.a.w ini memberi maksud kepada pelbagai cabang, bergantung kepada pemahaman dan situasi keadaan. 

Contoh paling biasa : (Mengikut pengalaman dan pemerhatian aku sendiri la..)

Perbezaan Jika kita Niat untuk berpuasa dan Kita hanya berlapar sepanjang hari, Aku sendiri mengalaminya, bahawa jika kita sudah NIAT untuk berpuasa, perasaan lapar itu tanpa kita sedari yang kita sedang berpuasa. Jika kita hanya berlapar dan asyik memikirkan pasal makan, pasti kita akan berasa sangat lapar.

Beza Puasa orang Islam dan Puasa bukan Islam ialah NIAT.

(Kalau nak baca lebih terperinci mengenai "Niat dan Cara Hendaklah Betul" Klik di LINK SINI)

Setiap suatu yang besar bermula dengan yang kecil iaitu NIAT.

p/s: salah satu cara Freemasons ingin menakluki dunia ialah "Mind Control".. Baru jer tengok Series THE ARRIVAL Part 2
p/s: kalau ada salah sila lah tegur...ni pemahaman peribadi jer...