♕ Mr.IX ♂ di Dapur : Kuih Raya bersama Mama

Sep 16, 2011 - ♛Posted by : ♕ Mr.IX ♂ at 5:38 PM
..::Cerita sebelum Raya::..
Masa kecik-kecik selalu Mama ajak buat kuih raya, masa kecik dulu perbezaan umur aku ngan adik perempuan aku agak jauh la..maybe sebab tu rapat ngan Mama.. Jadi dah maca tradisi lak wat kuih ngan Mama ni..Raya tahun ni coz aku dah beli penimbang digital (untuk wat kordial aritu) tu aku tak brapa guna, amik je resipi memana kat internet, timbang, gaul, adun dan bakar jer....takdelah susah sangat kalau ada alat kan walaupun orang bujang macam aku ni...hehehhe~

Kuih Raya #1 : Biskut Suji
Asalnya tak tau apakebenda Suji ni...Dah ikut resipi dah tapi pesal manis sangat..Jadi tambah tepung dan mentega skit...

Kuih Raya #2 : Tart Nenas/Tart Roll
1st time wat kuih raya ni sepanjang hidup, resipi dia aku amik kat pembungkus penguli tart ni jer...Not bad la..
Kuih Raya #3.1 : Biskut Almond

Pun 1st time gak family aku wat ni, alang-alang dah beli barangan kuih....jadi mama cakap nak habiskan jer...
Kuih Raya #3.2 : Biskut Almond
Ayat dapur :
"Mama : Ma tak reti main sukat guna penimbang ni....
Aku : Barr lak tak reti nak suka guna cawan ni...."
(Family/Kawan-kawan rapat panggil aku "Barr" jer..-Ixbarr-)
Lapang-lapangkan lah masa yer tolong Review Blog aku ni kat Alexa yer....Onegai Shimasu~~