Line Celcom SKMM Slow

Apr 12, 2012 - ♛Posted by : ♕ Mr.IX ♂ at 1:45 AM

Sejak 2 minggu lepas; kali ke dua aku topup rm25, dan bulan ke 2 setengah aku guna SKMM ni, Broadband SKMM aku telah mengalami kejutan apabila setelah 2 bulan aku guna broadband SKMM ni dengan kelajuan yang amat guna line HSDPA dan kadangkala mencapai lebih 1Mbps! Nak download movie pun no hal.

Tapi kini ia hanya dalam sejarah. Line Celcom Broadband kembali menjadi ‘Beruk’band. Line menjadi teramat-amat-amat slow! Nak cek emel pun 2,3,4,5,6 kali refresh.

celcom broadband download

Setelah Google serba sedikit, ada satu term mengenai FPU-pe-ntah (Fair Usage Plan-kot), iaitu apabila kita melebihi had bulanan (Contoh: 5GB Sebulan), line internet akan menjadi teramat slow, kalau nak cepat ada extra charge untuk tambah data.

Dan menurut inferens aku, pihak celcom telah detect penggunaan aku yang memang amat terlampau ni kot sampai leh download “Lawak Ke Der” di Istana Budaya tu dengan kadar SKMM RM25 sahaja. kalau ikut pakej SKMM , RM25 hanya untuk 800MB SAHAJA!

Nota: Lepas ni kena guna broadband cara berhemah la, 800MB sebulan dengan RM25. Barang murah ada kelemahannya. Boleh la berjimat cermat sebelum line Internet di install kat office ni.