Gangnam vs Losong, Terengganu

Sep 6, 2012 - ♛Posted by : Ixbarr Abdullah at 10:31 AM

Dalam beberapa minggu ini, sensasi Youtube sekarang agak menjadi sebutan iaitu Klip Video “Gangnam Style” yang di popularkan oleh artis rap Korea Selatan, Psy atau Park Jae-Sang dan di tonton lebih dari 75 Juta penonton!

psy-gangnam-style

Gangnam Style = Yahudi??

Dalam glemer-glemer “Gangnam Style” ni, ada pulak yang ‘mentafsirkan’ nya sebagai “Saya Nak Jadi Yahudi'”…Mentaliti manusia kan..Dalam kehidupan seharian pun banyak adat, gaya hidup berasaskan Yahudi yang mungkin tidak di sedari…

Gannam, Korea Selatan, KPOP dan Parody

Gangnam ialah salah sebuah Daerah di Korea Selatan yang terkenal dengan pusat hiburan, perniagaan dan berli-belah. Walaupun Girl Generation (KPoP) yang jadi duta sejak Mac 2012 lalu untuk mempromosikan Daerah Gangnam, Korea Selatan ni tapi Gangnam menjadi sebutan dan istilah sejak di popularkan oleh PSY.

Biasa la bila yang popular-popular ni, mesti ada ‘Parody’.. Ada ‘Suasana Gangnam Raya’, ‘Orang Sabah  Style’,’KL Style’…Parody untuk ‘Gangam Style – PSY’.. Perkataan ‘Gangnam’ dah menjadi sebutan, tiru gaya. Jadi, secara langsung-tidak langsung ia promo untuk “Gangnam”.

30118-gangnam-style-little-psy-is-actually-a-korea-got-talent-dance-genius

(Budak 7 tahun yang dari Korean-Got-Talent)

Tarian Kuda Gangnam, Kuda Kepang dan Larian Kuda

Tarian PSY dalam video klip ‘Gangnam Style’ lebih kepada tarian-menunggang kuda dan agak berunsur 18SX. Bila di imbas kembali zaman kanak-kanak terutaman masa waktu sekolah rendah subjek Pendidikan Jasmani… ada cikgu jasmani mintak buat larian kuda ni..agak-agak sebijik la macam PSY Gangnam Style ni kan…ha ha.. Jika waktu pendidikan Jasmani cikgu minta buat larian kuda, campur dengan muzik rap, pastu record, edit dan masuk dalam Youtube sure femes sampai ke LA,USA kan…Tak pun buat Tarian Kuda Kepang, letak muzik rap, record, edit dan upload dalam Youtube.. Pengurus Justin Bieber pun mesti berminat punyer…!!

Gangnam, Korea Selatan dan Losong, Terengganu

Tetiba popular dengan Gangnam….apa kaitan dengan Losong, Terengganu lak?? Orang situ sini, pengguna internet dah familiar dengan istilah “Gangnam”…ada tak penduduk Malaysia ni familiar dengan “LOSONG”? Macam Keropok Losong/ Keropok Lekor Terengganu..!! Kalau datang Terengganu Kerepok Losong memang popular dengan rasa ikannya.. Jual di memana tempat di Malaysia pun ia tetap di panggil Kerepokok Losong walaupun di jual di KL, Pahang, Sabah, Sarawak… Jadi kesimpulan di sini, produk tersebut yang mempopularkan sesuatu tempat…Jadi, jika di Gangnam yang menjadi popular ialah PSY dengan Tarian Kudanya..!!