Wire-Art : GiveAway (AKAN DATANG)

Mar 31, 2012 - ♛Posted by : ♕ Mr.IX ♂ at 9:50 PM
Nampaknya stok 'The Genuine Seaglass' aku sudah semakin teramat terhad. Seaglass ini aku jumpai di Pantai Kuala Terengganu. Menurut analisis aku, cuma keadaan pantai dan perumahan tertentu sahaja terdapat seaglass yang asli terbentuk secara semulajadi.

Seaglass ini TELAH DIJUAL. Untuk Gambaran SAHAJA

Wire-Name Craft 'Ixbar' a.k.a Me.
1st Trial Bookmark via Artistic Wire

Selepas ini aku ingin mengadakan satu GIVEAWAY mengenai 'WIRE-ART', hasil kraftangan aku sendiri untuk pembaca blog. Insya-allah. Biar aku siapkan design ni dlu baru boleh wat GIVEAWAY.

Earth Hour 2012 (60 Minit): Sunway Piramid

♛Posted by : ♕ Mr.IX ♂ at 12:21 PM
Earth Hour 2012 akan berlangsung pada malam ini 31 Mac 2011, Jam 8.30mlm-9.30mlm.
Adakah semua bersedia?
Untuk yang berada sekitar Sunway Piramid, di sana ada menjalankan satu event sempena Earth Hour 2012.
Earth Hour 2012

Day, Date: Saturday, 31st March 2012

Time: 8:00pm to 9:35pm

Venue: Main Entrance, Sunway Pyramid

Programme
At main entrance, Sunway Pyramid
8.00 pm Welcome by emcee
8.05 pm Speech by Sunway Shopping Malls CEO
8.10 pm Speech by WWF-Malaysia Executive Director/CEO
8.25 pm Countdown
8:35pm SnL singers

8:50 pm Dance in the Dark for Earth Hour (Music by Air Symphony, public invited to join)
9:05 pm Media guided up the ramp to take photos of the “60” formation
9:15pm “60” formation by students, public invited to join / Media guided back to main entrance
9:25pm Spokespersons invited back on to stage
9:29pm Countdown to lights on
9.30 pm Lights on
 Belajar steps 'Dance in the Dark' di Youtube.

“I luv Blog” Wire-craft Bookmark

Mar 29, 2012 - ♛Posted by : ♕ Mr.IX ♂ at 6:01 PM

Experimental wire-craft semakin menarik minat aku, walaupun sekadar amateur, tiada belajar dari memana sumber. Cuma sekadar sifat ingin tahu yang agak tinggi.

Kali ni aku wire-craft ‘I ❤ blog’ bookmark. Pada mulanya nak buat keychain wire-craft jer, tapi dah terbuat besar lak, terus claim jadi bookmark, ok la, leh wat bookmark planner book aku.

IMAG1731

tak pasti panjang artistic-wire yang di gunakan, kalau untuk komersial ia perlu di ambil kira sebagai kos. tapi untuk experimental, guna wire-craft balance jer.

 

IMAG1735IMAG1740

Gambar di sebelah kiri ialah “I ❤ blog” bila di gunakan sebagai buku, dan gambar di sebelah kanan ialah di sebalik muka surat selepasnya.

BacaNotaSahaja: Rasanya kalau aku membuat Give Away ‘Exclusive Wire-Crafts’ ada sambutan tak? T__T

Ketam Celup Tepung RM1.50.

Mar 28, 2012 - ♛Posted by : ♕ Mr.IX ♂ at 9:32 PM

IMAG1150

Setelah beberapa tahun tak makan ketam, akhirnya dengan peluang harga murah dan berbaloi, dapat juga makan Ketam Celup Tepung ni. Walaupun aku tak pernah nampak ketam yang di celup tepung, tapi sekadar ingin merasa. Belilah ketam yang lebih besar dari tapak tangan aku dengan harga RM1.50 seekor!! Murah giler! Terkejut aku dan  sekali lagi memang agak tidak percaya dengan harga ketam tu. Ntah apa jenis ketam yang murah camtu tak pasti la. Yang penting dapat merasai ketam celup tepung buat kali pertama dalam beberapa tahun. Kesian.

 

 

Lokasi: Pasar Malam Abi, Kangar, Perlis

Hari: Isnin

IMAG1149IMAG1153

Vacancies (as Emailed from MBiotechCorp)

♛Posted by : ♕ Mr.IX ♂ at 4:50 PM

Yesterday I got this email from Malaysian BiotechCorp regarding Job Opportunities opened by certain companies. Kindly read the job scope below for your information.

Dear BeST Alumni,

Greetings from BiotechCorp !

Kindly find attached the  positions available offered by the company

To apply, appreciate if you could send us your updated resume as soon as possible.

Thank you

Norhana Bte Mohalid

Executive, Industry Talent Development

Job #1/3:

Business Development Executive

We are a Gaharu Venture Company based in Kuala Lumpur, whose business is in agarwood (or gaharu) branded products that are marketed via the company’s franchise chain of retail outlets and cafes.

Key Tasks:

· Coordinating activities across functions in developing the company’s franchises

· Planning and implementing new product launches

· Planning and implementing marketing programs

· Preparing business plans

· Liasing with suppliers, major clients, franchisees, and technology partners

· Other tasks as assigned

Candidate:

· Possesses a degree from a recognized university or equivalent instituition of higher learning

· Language proficiency: English, Chinese, Bahasa Malaysia

· Work experience: 0 – 5 years

· Possesses own transport

· Willing to travel on interstate and overseas assignments

· Willing to work irregular but flexible hours

· Possesses initiative and entrepreneurial drive

· Sociable and outgoing

· Aspires to be an entrepreneur

Renumeration

For the right candidate, the renumeration will be attractive.

Career Opprotunity

The selected candidate, once proven his/her capabilities and intergrity as a business-person, will be offered the profit- sharing and stock option program, or even partnership.

Job# 2/3:

Personal Assistant to Chairman

To assist the Chairman in overseeing 2 companies in Kuala Lumpur. Green Technology Company, whose business is in greentechnology products, e.g. Solar panel, LED lighting, eco-construction materials. Gaharu Venture Company, whose business is in agarwood (or gaharu) branded products that are marketed via the company’s franchise chain of retail outlets and cafes.

Key Tasks:

· Coordinating activities across companies and functions

· Planning and implementing new product launches

· Planning and implementing marketing programs

· Preparing business plans

· Ensuring timely submissions by other executives

· Liasing with suppliers, major clients, franchisees, and technology partners

· Other tasks as assigned by the Chairman

Candidate:

· Possesses a degree from a recognized university or equivalent instituition of higher learning

· Language proficiency: English, Chinese, Bahasa Malaysia

· Work experience: 0 – 5 years

· Possesses own transport

· Willing to travel on interstate and overseas assignments

· Willing to work irregular but flexible hours

· Possesses initiative and entrepreneurial drive

· Sociable and outgoing

· Aspires to be an entrepreneur

Renumeration

For the right candidate, the renumeration will be attractive.

Career Opprotunity

It is intended that the selected candidate will begin as a PA to the Chairman. Once the selected candidate has proven his/her capabilities and intergrity as a business-person, s/he will be assigned to a senior management position and be offered the profit- sharing and stock option program, or even partnership.

Job# 3/3:

Sales Engineer

We are a Green Technology Company based in Kuala Lumpur, whose business is in greentechnology products, e.g. Solar panel, LED lighting, eco-construction materials, etc.

Key Tasks:

· Sales and promotions of green technology products

· Obtaining customer information and analysing customer requirements to prepare sales proposals

· Providing technical support in sales

· Coordinating activities across functions in supporting sales

· Sales calls to corporate clients, governmental buyers, and individual end-user market segments

· Planning and implementing sales programs

· Other tasks as assigned

Candidate:

· Possesses a diploma or degree from a recognized instituition of higher learning

· Language proficiency: English, Chinese, Bahasa Malaysia

· Work experience: 0 – 5 years

· Possesses own transport

· Willing to travel on interstate

· Willing to work irregular but flexible hours

· Possesses initiative and entrepreneurial drive

· Sociable and outgoing

· Aspires to be an entrepreneur

Renumeration

For the right candidate, the renumeration will be generous.

Career Opportunity

The selected candidate, once proven his/her capabilities and intergrity as a business-person, will be offered the profit- sharing and stock option program, or even partnership.

Resume’s Format

Applicants are to submit their CVs with information as follows.

Personal Particulars

Name & Photo:

NRIC:

Date of Birth:

Gender:

Address:

Own Transport:

Tel (Mobile)

E-Mail:

Current Salary:

Expected Salary:

Languages

Languages Spoken & Proficiency:

Languages Written & Proficiency:

Educational Background

Highest Education:

Major:

Name of Instituition:

GPA:

Other Education:

Work Experiences

Company:

Position:

Month/Year:

Responsibilities:

Last Drawn Salary:

Reason for Leaving:

Skills

Computer Skills

Other Skills

Strengths

Referees

 

Note: If any of you interested, please email your resume/curricular vitae to the Malaysian BiotechCorp’s Officer as below:-

Blogger Wajah Baru Bermula APRIL

♛Posted by : ♕ Mr.IX ♂ at 9:50 AM

Dalam entry IX bertarikh 01/09/2011 sudah menulis berkaitan dengan New Interface Blogger ni, pada masa tu ia masih dalam percubaan untuk mempromosikan kepada Blogger (“Try Now New Blogger Interface”) supaya nanti takde la Blogspot-Users ni kena ‘culture-shock’ bila Blogger menukar Interface mereka.

Facebook pun dah tukar Interface mereka kepada TIMELINE, Blogger pun akan nampaknya akan mewajibkan semua User menggunakan Interface baru ni bermula APRIL.

Capture

Nota: Jangan APRIL FOOL sudah yer……HARAM yer…

Wire-Name-Craft [1st]

Mar 25, 2012 - ♛Posted by : ♕ Mr.IX ♂ at 12:49 PM

Wire-name-craft menggunakan Artistic Wire warna Silver.

Hasil cubaan pertama

Name: Ixbar a.k.a Mr. Ix.

wire keychain, nama

wire keychain, nama

‘Transfer Letter’ Kerja

Mar 24, 2012 - ♛Posted by : ♕ Mr.IX ♂ at 3:53 PM

 

Dah sebulan lebih (nak masuk 2 bulan) dan aku kat sini, baru nak update pasal ‘Transfer’ Kerja ni.

Sebelum Tahun Baru Cina lepas, aku telah terima surat rasmi untuk berpindah ni. Dan aku terima dengan gembiranya!

kerja kosong, pindah

Lagipun memang ini yang aku tunggukan.

Update previous pasal ‘Transfer’ Kerja DI SINI.

SPM : Langkah Antara Persimpangan Hidup

Mar 23, 2012 - ♛Posted by : ♕ Mr.IX ♂ at 10:41 PM

Semalam (22/03/2012) keputusan SPM (Sijil Pelajaran Malaysia) 2011 telah di perolehi, adik aku salah seorang daripada calon SPM tersebut.

SPM merupakan satu langkah antara simpang. Sama ada seseorang itu pulih untuk melanjutkan pelajaran, bekerja dan memiliki wang poket, amik sijil kemahiran atau duduk di rumah.

Ia memang di pilihan tangan masing-masing, tapi pada umur 18 tahun, seseorang perlu menasihati mereka. Mereka masih muda untuk membuat keputusan yang mungkin mengubah kehidupan mereka untuk jangka masa panjang.

Jadi, sebagai seorang yang pernah mengalami situasi lepasan SPM, pernah menganggur, pernah bekerja, pernah menemu duga calon lepasan SPM yang ingin bekerja; Saya cadangkan supaya bertanya kepada orang yang dapat memberikan pandangan yang berguna.

#1: “Lepas SPM leh kerja dapat duit banyak-banyak dan enjoy!”

Penerangan: Jika lepas SPM nak kerja, kalau kerja sambilan tu tak di ambil kira la. Jika anda seorang yang pemikiran ‘out-of-the-box’, mungkin boleh mencari idea untuk mendapat duit yang banyak. Kalau anda tu seorang yang ‘so-so’ jer, kerja setakat cukup makan, kalau hidup bujang 3-4 tahun boleh la, lepas tu, takde apa tujuan hidup, kawin nak sara anak bini lagi. Kalau kat Perlis gaji pun takat RM400-500 sebulan.

# 2: “Lepas SPM masuk Tingkatan 6”

Penerangan: Minat untuk sambung belajar tu bagus la. Sekurangnya Upgrade skit dari SPM. Kalau tahap gaji tu pun mintak kerja boleh la RM700-800. Skop kerja lebih luas skit. kalau tak dapat memana IPT pun, Tingkatan 6 pun okay walaupun subjeknya agak terhad untuk di kuasai.

# 3: “Lepas SPM Sambung Diploma”

Penerangan: Lepasan SPM ni perlu lihat pada potensi diri, minat dan kelulusan. Kalau nak sambung Diploma, tengok potensi keputusan SPM tersebut. Pilih kursus yang mempunyai peluang dengan keputusan SPM. Bukan sekadar minat semata-mata. Yang penting kemampuan. Penilai untuk UPU ni tak nilai pada minat calon. Minat tu bukannya dapat lihat dalam borang. Setiap kursus mempunyai subjek yang perlu ada. Minat itu boleh di pupuk. Lepasan Diploma boleh la gaji dalam RM1000-1300.

# 4: “Lepas SPM sambung Sijil Kemahiran/ Matrikulasi”

Penerangan: Kenalpasti apa kemahiran diri yang ingin di perluaskan dan pada masa sama potensi kerjaya berkaitan. Jika ambil sijil kemahiran, jangan berhenti separuh jalan jer. Jika mampu, miliki sijil sehingga setaraf dengan ijazah/Diploma. Mengikut tahap-tahap di tetapkan.

Matrikulasi: Rasanya sama dengan Tingkatan 6, jika Matrikulasi 2 tahun, better amik Tingkatan 6 untuk 2 tahun. Saya tidak pasti Sijil Matrikulasi masih di perakui. Tingkatan 6 mempunyai potensi untuk meluaskan minat dan peluang. Untuk Matrikulasi WAJIB sambung Ijazah. Untuk memilih ijazah tu mampu ke memenuhi pointer yang di perlukan.

Pengalaman menemuduga calon lepasan SPM.

Ada beberapa calon untuk jawatan yang memerlukan kelulusan SPM, mungkin ia mengikut tahap bajet gaji, mentaliti. Ada yang kelulusan SPM berumur 21 tahun. mungkin 3 tahun pengalaman kerja pelbagai. Kemudian jawatan A yang di pohon,

kami : ”Kalau mengikut pengalaman awak, awak boleh memohon untuk jawatan B”

Calon: “Takper la. Saya ingin memohon untuk jawatan A, untuk mendapatkan pengalaman berbeza”

Dia tidak bertanyakan bagaimana Jawatan B yang amat berpotensi menjamin dia mendapat kerja itu. Jawatan B merupakan kerja di bawah seliaan saya. Dia tetap dengan pendirian dia, potensi dia yang hanya untuk Jawatan A, kami letakkan kemungkinan besar tidak tersenarai pendek.

Nasihat

Bagi calon lepasan SPM, fikirlah teramat panjang apa potensi kamu untuk masa hadapan, Baik, buruk, cemerlang, teruk keputusan kamu bukan menjami 100%, selagi ada peratus kemungkinan walaupun 0.01%, kamu masih ada peluang. Yang penting bagaimana kamu menghadapi dan membuat perancangan seterusnya. Untuk hari esok.

HTC Wildfire (Review): Rezeki Gaji Pertama

Mar 20, 2012 - ♛Posted by : ♕ Mr.IX ♂ at 12:10 PM

07hb November 2011 (07/11/11), Akhirnya dengan gaji pertama dengan keadaan hanset yang super-nazak. setelah aku survey beberapa model telefon bimbit yang berbaloi akhirnya model HTC Wildfire menjadi pilihan hati.

Tak pasti apa nama Plaza kat Shah Alam yang aku beli ni, Mula-mula survey beberapa model telefon bimbit di internet untuk mengetahui fungsi, kebaikan dan harga secara kasar supaya dapat buat plan untuk budget secara kasar.

model telefon bimbit

Kemudian setelah mendapat idea beberapa model telefon bimbit mengikut keutamaan, kemudian aku bersama kawan untuk menemani. Tak banyak kedai sangat, dan kebanyakkan kedai tak banyak pilihan yang mengikut turutan model yang aku senaraikan.

Akhirnya, pada mula-mula aku beli Sony TXT Pro dengan kadar ikut kemampuan. Selepas semalaman guna, aku tidak berpuas hati dengan fungsi yang agak lembab dan agak limit. Aku memang peminat Sony, tapi Sony TXT Pro bukan menjadi pilihan dan tak di galakkan (walaupun semalam jer aku guna)

Akhirnya aku pergi kembali kepada kedai tersebut dan terus menukar kepada model HTC WILDFIRE S yang memang menjadi pilihan utama aku. Walaupun kerugian RM80 coz registration model telefon pertama, aku pun mengambil risiko dengan kerugian RM80, better aku ambil model baru yang tahan lama dan puas hati.

Model HTC yang paling murah di kalangan HTC, RM850, Android 2.2.1. Tambahan SD Memory Card 4GB dengan RM40 kalau tak silap. WiFi, Touch-Screen, Bluetooth, Applikasi Android, GPS, Kamera 5MB, Lawa gak, Tahan lasak (Ini terbukti selepas HTC aku jatuh beberapa kali atas lantai, Jalan tar. LOL). Baru je beberapa bulan guna dah calar-balar akibat jatuh, function still okay.Cuma kadang-kala function RAM agak slow loading, terutama bila SMS yang sampai beribu-ribu, Bila Screen terkena air, fungsi touch-screen agak slow. Bateri yang paling lama aku guna dalam 2 Hari 15 Jam lebih, tapi tak sampai 3 Hari. Ini bergantung kepada penggunaan. Terutamanya GPS dan Kamera.

Model HTC Wildfire sekarang lebih murah dah sekarang ni.

htc wildfire androidfacebook htc wildfire

p/s: Aku memang dah menghajati Model HTC Wildfire sempena hadiah untuk diri sendiri Hari Lahir ke-24.

Status FB Update 17th July 2011, Dream Comes True: 07th Nov.2011

‘Aku Tersentap’, Segmen Sentap by Yadz

Mar 19, 2012 - ♛Posted by : ♕ Mr.IX ♂ at 6:00 PM

ENTRY INI MUNGKIN PANJANG COZ AKU RASA SANGAT RAJIN NAK JOIN SEGMEN INI.

Segmen ini aku terjumpa semasa blogwalking, dan aku bukanlah jenis mudah untuk join memana segmen melainkan aku rasa sangat rajin.LOL.

Okay. enough with babbling….straight to the point which is this awesome segment by The Gorgeous Miss Yadz.

image

#1: Pengalaman / Benda yang paling sentap korang pernah alami dalam hidup.

Pengalaman#: Benda yang paling sentap ni takde la berkaitan dengan hal-hal negatif, tapi ianya adalah kisah benar-benar berlaku. Harap jadi renungan bersama.

Ianya menjadi perkara biasa apabila bila berkumpul dengan kawan-kawan satu program, berbincang tentang isu-isu semasa, teknologi dan idea-idea. Kami satu program training mengenai Bioteknologi, so, topik perbincangan santai kami ada kaitan tentang isu tersebut la…

Jadi, ada beberapa topik yang kami bincangkan, idea serta isu-isu, kemudian keesokkan harinya kami singgah ke kedai makan. Sambil membelek-belek akhbar, kemudian apa yang kami bincangkan sebentar tadi, menjadi satu topik dalam akhbar, padahal, apa yang kami bincangkan itu adalah semalam. Bila aku terbaca petikan artikel mengenai isu yang kami bincangkan tersebut, kemudian aku tunjuk kepada kawan aku,

”Ehh! ni yang kita bincang semalam ni…!”

Hal ini sebenarnya berlaku beberapa kali. Dan aku sendiri perasan tentang perkara ini.

contohnya pernah kena malu depan orang ramai ke, pernah kena tipu ke, tak puas hati dengan manusia hipokrit, or what ever yang menimbulkan ketidakpuasan hati dalam hidup korang.senang citer benda yang buat korang sentap and rasa nak luahkan rasa marah.

#2: Cara korang atasi benda tu. kalau boleh in Islamik way.

Ini bukanlah cara mengatasi, tapi cara menghadapinya#: Takdir Allah itu memang sudah tidak di nafikan, cuma sama ada kita sedar atau tidak mengenai benda ini. Aku cuba mengingat apa yang aku hadapi sewaktu aku kecil; sama ada minat, perangai, hobi, cita-cita, ungkapan atau apa sahaja waktu kecil walaupun secebis mana memori tersebut, kemudian cuba ingatkan kembali waktu remaja…Sehinggalah pada kerjaya masa kini. Ianya memang sangat-sangat terkait walaupun sedikit. Takdir Allah ini dapat di lihat dengan lebih jelas jika kita bermuhasabah dan berfikir tentang masa silam kita. Supaya ia menjadi panduan untuk masa hadapan.

contohnya , korang pernah dimalukan di khalayak ramai. cara atasinya, dengan bersabar and think it in good way. anggap itu adalah ujian dari Allah and kita akan lebih matang dari itu. (penyertaan hadis or nasihat berguna amatya digalakkan)

contoh entry yang menyelitkan hadis and nasihat

#3: Tajuk and Tarikh last segmen

tajuk bebas lah. tapi kalau malas nak fikir letak je :: segmen sentap by yadz .....

tarikh last segmen 25 MARCH 2012 (12.00 MALAM)
tag lah sesape kalau rasa nak (membantu untuk dapat top referal)
penghantaran entry just di entry ni sahaja. entry lain reject, ok? =)

#4 HADIAH??

tak lah begitu menarik. actually segmen ni lebih untuk saling menasihati sesama blogger.

but, as gift, entry yang berjaya menarik hati aku will be rewarded 

RINGGIT MALAYSIA 100 / TOPUP 100  (boleh pilih) 1x entry terbaik

JAM TANGAN LELAKI / PEREMPUAN 2x random gift

TOPUP 20/ HADIAH RM20 (boleh pilih) 1x top referal

http://norfatiahyadz.blogspot.com/2012/03/segmen-sentap-menyentap.html

Alergi Pakaian Baru

Mar 18, 2012 - ♛Posted by : ♕ Mr.IX ♂ at 8:44 PM

Alergik.

Tak sangka aku ada alergi juga rupanya. Alergik aku pada benda baru lak tu.

Pada suatu hari, aku aku jer pindah rumah sewa, jadi kena beli lah segala peralatan terutamanya untuk tidur ni.

Kemudian singgah ke satu Pasar Borong beli toto kekabu, RM40; Queen size. tak tahu lah murah ke tak.

setelah beberapa hari tidur dengan bujang-style, terasa gatal sana-sini.. Aku ingatkan akibat gigitan nakal serangga, kemudian timbul macam ruam gatal lak. Ishk! So, dengan pengalaman amateur-nya aku menganggap maybe aku alergik pada toto queen-size tersebut.

Bermulalah hipotesis amateur; Maybe coz aku beli dan terus guna, tak basuh dah toto tu. Sebab itulah terjadinya alergik/ Gatal2.

Jadi, dengan guna home-made aku meng’steril’kan toto aku tersebut dengan larutan Listerine (yang tidak di guna) campur dengan air. Maka jadilah larutan Alkohol.

Sebelum ke kerja, sembur seluruh permukaan toto dengan larutan Listerine. Keesokkan harinya jemur bahagian toto sebelahnya di luar.

Kesimpulannya?:-

Sila basuh dahulu pakaian/kain yang anda baru beli untuk mengelakkan gejalan gatal yang tidak di kehendaki.

Taman Anggur Perlis, Malaysia! (vlog)

♛Posted by : ♕ Mr.IX ♂ at 9:45 AM

Selamat hujung Minggu. Jangan tak tahu, di Kangar, Perlis, Malaysia y’all! terdapat juga Ladang Tanaman Anggur yang hidup subur dan berbuah! Aku memang sentiasa lalu 5 hari seminggu, pergi dan balik kerja mesti lalu depan ni. Sebab tu selalu check-in Taman Anggur Perlis                  ni dalam Foursquare! Kantoi jadi Mayor~

taman anggur perlis

Yup! This Anggur! Anggur ni aku dapat percuma je daripada Abang Polis Jaga office aku ni. Dia beli RM10 satu souvenir pack plastic. Dari pengamatan aku, aku tersebut yang di petik awal dan dibungkus kemudian di simpan di dalam freezer untuk tahan lama. Kesan simpanan boleh di lihat pada tangkai buah anggur tersebut yang makin lama makin tak elok.

taman anggur perlis

(Kredit Foto daripada Foursquare)

Dan terakhir sekali, sila sudi-sudi luangkan masa menonton Video Blog (Vlog) aku yang kurang berkualiti menggunakan telefon mobil sahaja. Serta Line internet broadband untuk upload.

Untuk Maklumat lanjut, boleh tengok review Taman Anggur di Blogmaya serta ingin mendapatkan maklumat lawatan, lihat website jabatan pertanian.

buah anggur perlis

Nota: Baru lagi buka, 18 Jul.2011 Ref: Jabatan Pertanian Perlis

No Idea

Mar 17, 2012 - ♛Posted by : ♕ Mr.IX ♂ at 4:02 PM

Setelah sekian lama tak update blog, kerja bukanlah alasan utama. Nak kata internet takde..setakat broadband tu boleh lah. Nak blogwalking pun dengan keadaan internet broadband maybe ada limitation.

Takde idea? Biasa posting entry bergambar jer, gambar dah ber’Gigabytes’..

Apa alasan taknak blogging?

Terima Kasih atas komen blogwalkers.

Wanita itu Sebenarnya Lelaki

Mar 13, 2012 - ♛Posted by : ♕ Mr.IX ♂ at 11:07 PM

SHARED ARTICLE AND IMAGES FROM THIS SITE (Copy-Paste)

Yes, it’s true. All these women were men. I must confess that I’m really trying hard to understand what happens in man’s head (or viceversa) when he decides he no longer wants to be a man. If some one of you can give me an answer, knows somebody who did it etc. please DO. Meanwhile, check his out!

these girls were boys01 These Girls Were Boys!

these girls were boys02 These Girls Were Boys!

these girls were boys03 These Girls Were Boys!

these girls were boys04 These Girls Were Boys!

these girls were boys05 These Girls Were Boys!

these girls were boys06 These Girls Were Boys!

these girls were boys07 These Girls Were Boys!

these girls were boys08 These Girls Were Boys!

these girls were boys09 These Girls Were Boys!

these girls were boys10 These Girls Were Boys!

these girls were boys11 These Girls Were Boys!

these girls were boys12 These Girls Were Boys!

these girls were boys13 These Girls Were Boys!

these girls were boys14 These Girls Were Boys!

these girls were boys15 These Girls Were Boys!

these girls were boys16 These Girls Were Boys!

these girls were boys17 These Girls Were Boys!

these girls were boys18 These Girls Were Boys!

Human have very complicated mind

Share Download Link ‘Lawak Ke Der’ Istana Budaya FULL

Mar 12, 2012 - ♛Posted by : ♕ Mr.IX ♂ at 12:56 AM

SHARING ARTICLE AND LINKS FROM THIS SITE

lawak ke der, istana budaya

Genre : Comedy

Download Link

[Mediafire]
Part 1 | Part 2 | Part 3 | Part 4

Sila join part-part video ini dengan menggunakan software HJ-Split sebelum play.

>>HJ-Split<<

Tidak tahu bagaimana untuk join part-part movies yang telah anda download? Sila klik tutorial di bawah.

>>Tutorial<<

Awan itu Lautan Langit

Mar 10, 2012 - ♛Posted by : ♕ Mr.IX ♂ at 2:39 PM

awan nano

Awan itu lautan langit, Lebih luas dari lautan di bumi.

Lautan langit dan lautan bumi adalah satu

Lautan bumi membekalkan air kepada lautan langit

bila sampai suatu masa, lautan langit mengembalikan air yang di sejat

Tapi ingatlah, lautan langit lebih luas dari lautan bumi,

bila langit mengembalikan air di pinjam dari bumi

mampukah kita sebagai hidupan melata di permukan bumi menghadapinya?

Awan itu lautan langit,

burung yang berenang di udara dengan kicauannya menjadi lagu alam

alam ini sangat luas, daya pemikiran tanpa batasan

kadang kala perlu mendongak ke langit, dan juga tunduk ke bumi

bukan melihat perbezaan ketara

tapi melihat keagungan ciptaan-NYA –By Ixbarr Abdullah

This is Dogs-Territory!

Mar 9, 2012 - ♛Posted by : ♕ Mr.IX ♂ at 2:59 PM

14fa15074ef26375e96eaa4b1d5540b8

Amalan minum Rasulullah S.A.W

Mar 8, 2012 - ♛Posted by : ♕ Mr.IX ♂ at 4:02 PM

 

SHARING ARTICLE.

Rasulullah SAW amat menyukai minum madu yang dicampur dengan air sejuk. Amalan ini untuk tujuan amalan kesihatan. Rasulullah SAW juga suka minum air sejuk dan mencicip madu sebelum makan apa-apa diwaktu pagi.

Antara khasiat amalan-amalan tersebut ialah:

1. Menghilangkan balqham (kahak/lendir).
2. Mencuci perut.
3. Membuang sisa-sisa makanan yang tertinggal didalam perut yang tidak dicernakan dengan sempurna dan menolaknya ke usus besar.
4. Menghapuskan sukatan dalam usus, menghilangkan senak perut dan sedu.
5. Memperbaiki fungsi buah pinggang, limpa dan hati..

Rasullah SAW juga suka minum air yang telah disimpan semalaman di dalam suatu bekas.

Fakta minuman manis dan sejuk.

Aisyah (ranha) meriwayatkan bahawa:
” Di antara banyak-banyak jenis minuman, Rasulullah saw suka minuman manis dan sejuk”.

Hadis bermaksud, baginda mengemari minuman manis dan sejuk, campuran madu atau nabiz (rendaman buah tamar). Di dalam suatu doa Rasullah ada menyebut:

” Ya Allah kurniakanlah aku dengan cintaMu yang lebih besar dari cintaku kepada nyawa, harta, anak dan cintaku kepada air sejuk”.

Ini memberi isyarat bahawa sudah tentu minuman air sejuk itu mempunyai khasiat yang lebih besar. Adapun minuman jika terkumpul di dalamnya kemanisan dan kesejukan akan menjadi asbab yang paling bermanfaat untuk penjagaan kesihatan tubuh badan Ini sekali gus berperanan bahan pemakanan dan mencernakan makanaan yang masuk kedalam tubuh lalu menyalurkannya keseluruh anggota badan.

Ringkasan adab minum.

1. Gelas atau cawan hendaklah dipegang dengan tangan kanan.
2. Bacalah ” Bismillah”.
3. Minum dengan tiga nafas.
4. Minum dalam keadaan duduk.
5. Jangan bernafas kedalam air. Setiap kali berhenti minum arahkan pernafasan ketempat lain.
6. Setiap kali berhenti minum (pada setiap penafasan) bacalah Alhamdullilah.
7. Jika tidak ada tempat untuk duduk adalah diharuskan minum sambil berdiri.
9. Jangan terus minum selepas dari melakukan persetubuhan ataupun setelah selesai mengerjakan kerja-kerja berat.  [Sumber Blog Rohaizad]

Wordless Everyday

♛Posted by : ♕ Mr.IX ♂ at 12:09 AM

486cbea3f5ef155209a843f804010e38

Enzim Buahan

Mar 4, 2012 - ♛Posted by : ♕ Mr.IX ♂ at 9:12 PM

Sepanjang hampir 2 minggu lebih dan dalam kesibukan meeting sana-sini, akhirnya usaha aku menyiapkan kertas kerja mengenai enzim buahan ni, banyak info menarik yang sangat berkaitan dengan kehidupan seharian kita dalam penggunaan enzim ini.

Saya rasa amat bertuah di tugaskan menyiapkan kertas kerja mengenai enzim ini walaupun ia bukanlah bidang major saya ceburi. tapi ia amat menarik sekali.

Pheww! akhirnya, kertas kerja projek enzim sebanyak 52 helai berjaya di siapkan. Harap pihak tertentu berpuas hati.

Dan hampir seminggu lebih juga aku tak update blog ini atas kesibukan kerja. Kerja tu yer

la.bila balik rumah, terasa ke-tidak-rajin-an untuk mengadap komputer dan menaip panjang2. Bila online, taip ringkas-ringkas, klik-klik jer…tanpa guna tenaga kerja banyak..

Nota: siapa nak jemput aku jadi penaja contest? aku sangat bermurah hati sekali sebab aku happy! hehe