Mempelam Harumanis Perlis

May 27, 2012 - ♛Posted by : ♕ Mr.IX ♂ at 1:11 PM

Selamat Berhujung minggu. Bulan May ni dah masuk bulan ke empat aku menetap di Perlis Indera Kayangan ni. Dan Perlis ni terkenal dengan ‘trademark’ buah mempelam yang mahal! tahap diRaja punya! Mempelam Harumanis!

Sekarang dah masuk Bulan May, jadi memang dah bermula musim Harumanis ni, Nak berbuah berbulan-bulan tapi stok buah ni habis dalam berminggu-minggu je!

IMAG2084

Mempelam Harumanis mengikut cerita akak cleaner tempat keje aku, memang satu projek tanaman Perlis. Dan biasa dengan cerita-cerita yang Pokok Mempelam Harumanis ni tidak dapat hidup subur di negeri-negeri lain; hanya di Perlis sahaja.

IMAG2087

Buah Harumanis memang agak besar. Berat setiap biji lebih kurang 500 gram (Jadi 1 kg hanya ada 2 biji). Dan harga untuk 1 kg antara RM12, RM13 sehingga RM18!

IMAG2088IMAG2089IMAG2130IMAG2131

Pokok Harumanis ni adalah kacukan dari Mempelam biasa dan Buah Machang/Bacang/Konen. No wonder la buah nya besar macam Buah Machang/Bacang/Konen. Ada satu Harumanis yang aku beli rasanya macam buah Machang, jadi buat kali pertama aku rasa Harumanis dengan ada sedikit rasa Machang/Bacang. So, the feeling having a bit of Harumanis was not a surprise because of the familiar taste with Machang which I used to had during childhood.

Photoshop: Pokemon Real!

May 26, 2012 - ♛Posted by : ♕ Mr.IX ♂ at 8:32 PM

Baik punyer Photoshop Skill! Rolling on the floor laughing  Haiwan-haiwan yang di edit menjadi Pokemon! (Kecuali Salamander-pinky-comel-jambu tu)

Technorati Tags:

Yang 'Arnab ala-pikachu’ ada yang real kan.. Tapi tak pasti ia sebagai Comel atau di kategori sebagai ‘Dera binatang’ kerana mengubah sifat semulajadi haiwan. Rainbow

40 Gambar Haiwan (Ibu-Anak)

May 25, 2012 - ♛Posted by : ♕ Mr.IX ♂ at 10:16 PM

Cek Nuffnang Tiba di Pejabat

♛Posted by : ♕ Mr.IX ♂ at 3:48 PM

Awal bulan May lepas, buat kali pertama menerima cek Nuffnang di Office. Terpaksa la guna alamat surat-menyurat di office coz senang ada sekuriti terima barang. Lagi pun nak tulis alamat rumah sewa tak tentu lak. Mana la tau kot-kot nak pindah rumah pasni kan.

Dan lagi, nak letak alamat pangsapuri? Risiko agak besar untuk cek terima di peti surat pangsapuri ni. Dah la tak berkunci kotak surat tu. Selalu jer nampak berterabur surat-surat.

IMAG2041

Walaupun nilai cukup syarat cashout jer, tapi boleh la untuk makan minum 1 minggu….