Segmen “Saya Nak Duit Raya..Rezeki Untuk Di Kongsi”

Sep 30, 2012 - ♛Posted by : Ixbarr Abdullah at 9:26 AM
 ENTRY MELEKAT SAMPAI TERCABUT!
INTRO. Nerd smile
Segmen “Saya Nak Duit Raya..!! Rezeki untuk di kongsi” ini adalah segmen yang ke-berapa-entah dari blogger-ix-yang-tak-berapa-rajin-blogging ni…
Secret telling smileTujuan Segmen ini adalah:-
1. Sempena Ulangtahun yang ke-4 Ix menjadi seorang Blogger Amatur pada bulan Julai 2012 lepas.
2. Sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri yang pertama IX bergelar seorang pekerja sepenuh masa. (dan baru mendapat gaji dan aidilfitri pertama bagi Duit Raya!)
3. Sempena Ulangtahun Kelahiran ke-25 Ix (suku abad!) pada Bulan Julai lepas juga (walaupun terlambat.)
4. Sebab mendengar satu quote; “Rezeki adalah untuk di kongsi...” (Rezeki daripada Nuffnang yang cukup kuota)
5. Sebab Merapu : Blogger Ix ni seorang yang pemalas untuk Update-blog dan selalu membiarkan blognya berhabuk!
Left hugTerma dan Syarat.Right hug
1. SEGMEN INI ADALAH KHAS UNTUK FOLLOWERS SAHAJA. Jadi untuk JOIN, sila jadi FOLLOWER Blog IX dan/atau !!
2. Buat satu posting blog yang bertajuk “Saya Nak Duit Raya dari Blog IX”.
3. Letakkan gambar cenderahati/ banner di bawah di dalam posting tersebut.
DSC00102 copy
4. Dalam posting blog; CERITAKAN PENGALAMAN/ KISAH RAYA ANDA YANG MENARIK/ SEDIH/ UNIK/ KREATIF (ATAU APA SAHAJA!).
Sila BACKLINK-kan kepada Blog IX
(Sebab Segmen ini sempena Hari Raya dan Ulangtahun Blogging Ix).
5. Sertakan Gambar Raya anda dalam posting blog  anda (Bagi tambah bonus!)
6. Sila TAG Seorang kawan Blogger dan pastikan mereka tau pasalnya. P/S: Ingat. Rezeki adalah untuk di kongsi… Open-mouthed smile
7. Hantarkan LINIK-posting anda pada ruangan komen Segmen ini DAN/ATAU di sahaja.
8. TARIKH TUTUP : SEHINGGA HABIS BULAN SYAWAL (atau pada tarikh yang di pertimbangkan.)
Gift with a bowHadiah dan SaguhatiRed heart
Hadiah Pertama : 1 x RM50 dan Salah satu Keychain Pilihan dari Terengganu.
Hadiah Kedua : 1 x Topup RM10 dan Salah satu Keychain Pilihan dari Terengganu.
Empat (4) Saguhati : 1 x Keychain setiap penyertaan menarik.
Nota: Segmen ini automatik terbatal jika kurang daripada 25 Penyertaan.
QUOTE: “Kalau mahukan sesuatu, kenalah usahakan sedikit.. bukan semuanya senang..tapi tidaklah begitu sukar..”

Busy With Rejoice!

Sep 17, 2012 - ♛Posted by : Ixbarr Abdullah at 8:03 PM
Been busy lately.
Preparing for Launching Event of the company i worked with.

Thank to viewer that keep visiting my blog.

Your visit, i so much appreciated!

Ulasan: Green Curry KFC

Sep 10, 2012 - ♛Posted by : Ixbarr Abdullah at 10:00 PM

Pada satu hari minggu pada waktu mencari makanan tengahari ahad. Hari ahad di Kangar, Perlis memang agak lengang, kebanyakkan kedai makan, kedai-kedai biasa ditutup. Jadi, pilihan makanan agak terhad. Jadi untuk sedikit kelainan dengan kelaparan tak tertahan, saya singgah la di KFC untuk mencuba menu terbaru iaitu KFC Green Curry.

kfc ads

Seperti mana-mana promosi makanan, ayat mesti POWER! Jika di lihat pada kertas iklan ia sebut.

So Authentic even the Thais want it: The new KFC Green Curry Combo Two pieces of Hot and Spicy chicken and steaming hot rice topped with delicious Thai green curry. Get yours before the Thais do

KFC, food review

Jika di lihat pada ayat dan gambar memang agak “indah khabar dari rupa”. Ia cuma nasi putih biasa agak sejuk dengan kuah kari yang tak seberapa hijau dan berasa kari dan ayam yang kurang ‘hot and spicy’

KFC hanya terkenal dengan masakan ayam daging yang bersaiz besar dengan rempahnya. Jadi, pilihan nasi di KFC memang tidak dinasihatkan kerana dengan harga nasi KFC boleh mendapat pelbagai lauk pauk yang lebih banyak, sedap dan pelbagai!

Nota: I have gave a very deep thought to establish another personal blog which more focus on professional matters such as review on foods, films, places, product etc.

Ulasan Makan: Roundabout Cafe , Kangar, Perlis

♛Posted by : Ixbarr Abdullah at 5:30 PM

Motif: Jalan-jalan cari makan di kawasan Kangar, Perlis.

Lokasi; Kedai Makan Roundabout, Kangar, Perlis.

Menu: Pasta Spicy Thai Seafood, French Fries dan Hot Milo.

roundabout cafe, perlis

Sabtu, 08 Sept.2012 – Selepas kena datang kerja pada sabtu hujung minggu ni, tapi tak mengapa kerana kerja overtime hari ini adalah latihan daripada pembekal mengenai Mesin “Fermenter 2 Liter” daripada Ibu Pejabat Bukit Jalil. Kemudian, kawan saya call untuk ajak makan malam bersama.

Sebelum tu kami singgah di Guardian Kangar berhampiran dengan Hotel Miwarna, Kelas Kecemerlangan Insan berhampiran dengan Klinik Faizah dan Bangunan UMNO Kangar. Pada mulanya kami nak pergi makan di Burger Café, Seriab, Perlis tapi mungkin mereka mood raya lagi jadi kawan saya tu cadangkan nak makan di gerai makan pasar tani setiap pagi Sabtu, berhampiran bulatan Kangar, TNB-Putra Palace. Oleh kerana sebelum ini saya pernah makan di situ (dalam post sebelum ini bertajuk “Green Café”. Kemudian saya mencadangkan di ‘Roundabout Café, berhampiran dengan Celcom Center.

Kami mengambil tempat duduk di Roundabout Café sambil menonton Pirate of Caribbean: Death Man Chest; pelayan mula memberikan menu dan secebis kertas untuk kami menulis kod makanan. Waktu ini lebih kurang jam 09:20 Malam.

Sambil melayan filem lakonan Johnny Depp, Orlando Bloom dengan perut kosong dan hampir gastrik (dah telan Tablet Alacid-Ubat gastrik dalam perjalanan tadi yang di beli di Guardian Kangar).

Pelanggan semakin bertambah, hanya order minuman yang tiba di setiap meja pelanggan. Ada pelanggan datang bersama pasangan dan keluarga. Yang ada telefon pintar terus membelek jika di situ dapat WiFi. teruskan scroll apa sahaja di dalam telefon serba canggih sementara menunggu pesanan makanan tiba mengisi perut kosong. Otak dah menerima signal lapar, perut dah merembeskan asid tapi mulut hanya mampu menelan air liur.

makanan, roundabout cafemakanan perlis

Kesian kat anak-anak yang datang bersama keluarga bertanyakan kepada ibu mereka,”Mama, lapar..lambat lagi ke?”. Ada pasangan terus meninggalkan meja dengan rasa kecewa makanan yang tidak tiba-tiba. Dalam Jam 10:01 malam, nasi putih dan ikan masak masam (sour) pesanan kawan saya pun tiba. Oleh kerana tidak tahan lapar, terus menyantap makanan tanpa sempat menikmati hidangan. Asal makanan masuk perut yang kosong ni sahaja. 5 Minit kemudian, French Fries yang di pesan saya pun tiba, tidaklah panas seperti baru masak tapi nampak sudah lama di masak-kemudian di panaskan semula serta dengan potongan kentang yang agak lama terbiar menjadikan kentang tersebut teramat berminyak dan lama. Memang tidak menyelerakan untuk makan. Beberapa minit selepas itu, Pasta Spicy Thai Seafood saya pun tiba dengan berasap, mungkin baru di masak yang mengambil masa lebih kurang 50 minit untuk sampai ke meja.

“Seafood” ada udang dan sotong jadi okay lah.. Kemudian untuk “Spicy” lebih kepada pedas lada hitam. Walaupun rasa agak masin tapi oleh kerana lapar, terus makan tanpa 100% menikmati hidangan.

Selepas selesai makan, filem Pirate of Caribbean bersambung dengan At World’s End. Memerhati sekeliling kedai makan tersebut, sepanjang berada di situ; turut di temani oleh pelbagai serangga kecil yang turut mencari makanan – Nyamuk. Bagi saya, mungkin ia hanya boleh di kenali sebagai “Kedai Makan” supaya pelanggan tidak mengharapkan daripada perkataan “Café”. Dengan harga yang bertaraf “Café”, mungkin pengusaha boleh cuba menjadikan rutin untuk membersihkan sawang-sawang yang tergantung (dan saya harap ia bukanlah perhiasan kedai). Oleh kerana saya bekerja bahagian Kualiti dalam Industri Makanan dan menerima audit dari beberapa agensi, jadi pemandangan ini membuatkan saya tidak berapa selesa jika sambil menikmati makanan.

Rate: 2/5

Nota: Jika anda membawa kanak-kanak atau pasangan/ kawan yang sedang lapar ke kedai ini, ia bukanlah satu cadangan yang baik kerana ia cuma mungkin menambahkan rasa lapar, tension dan mungkin gastrik.

Ada orang kata,”Kalau tak suka, kenapa pergi?”. Mungkin pernah dengan ungkapan “Pengalaman Kehidupan”. Pengalaman ini boleh di adaptasi daripada pemerhatian dan cuba mencari penyelesaian untuk masa hadapan.

Mati Otak & Pendermaan Organ

♛Posted by : Ixbarr Abdullah at 11:27 AM

Apakah yang di katakan mati otak?

Mati otak ialah keadaan tiada pengedaran darah dan oksigen ke otak yang menyebabkan keseluruhan otak (termasuk batang otak iaitu bahagian otak yang mengawal aktiviti-aktiviti penghidupan seperti penafasan dan denyutan jantung) tidak lagi berfungsi. Kehilangan fungsi otak ini tidak boleh di pulihkan.

Mati otak dan pendermaan organ.

Pemindahan organ hanya dilakukan setelah pesakit disahkan mati otak. Bagi melaksanakan pemindahan ini, anggota perubatan perlu mendapatkan kebenaran terlebih dahulu daripada ahli keluarga terdekat penderma. Pembedahan pemindahan organ hanya akan dilakukan setelah mendapat kebenaran ahli keluarga pesakit yang mengalami mati otak tersebut.

PERSOALAN MENGENAI MATI OTAK DAN PENDERMAAN ORGAN.

1. Saya diberitahu oleh pakar perubatan bahawa ahli keluarga saya mengalami mati otak. Dengan segala peralatan sokongan diberikan, bagaimana pakar perubatan mengatakan bahawa ahli keluarga saya itu benar-benar telah meniggal dunia.

Jawapan: pakar perubatan akan menjalankan ujian-ujian tertentu untuk menjelaskan bahawa pesakit benar-benar telah meninggal dunia.

Seseorang pesakit itu dikatakan telah meniggal dunia apabila.

· Tidak boleh bernafas tanpa adanya alat bantuan penafasan (ventilator)

· Anak mata tidak memberikan sebarang tindak balas kepada cahaya.

· Tiada tindak balas kepada batan otak (brainstem reflexes)

· Ujian juga akan menunjukkan tiada pengedaran darah ke otak.

2. saya di fahamkan apabila individu itu meninggal dunia, jantungnya berhenti berdenyut. Sekiranya ahli keluarga saya mengalami mati otak, kenapa jantungnya masih berdenyut?

Jawapan: jantung sebenarnya mempunyai pacemaker tersendiri daripada otak. Jantung akan berdenyut selagi mendapat oksigen. Jantung ini boleh dikeluarkan daripada badan dan diletakkan dalam larutan tertentu serta diberikan oksigen untuk terus berdenyut. Sehubungan itu selepas mati otak, jantung boleh berdenyut buat beberapa waktu tetapi akan berhenti tidak lama selepas itu walaupun dengan bantuan maksimum.

3. Adakah dengan menghentikan alat bantuan respiratori boleh menjadi penyebab kepada kematian ahli keluarga saya itu serta tidak memberinya peluang untuk meneruskan kehidupan?

Jawapan: apabila pesakit disahkan mati otak, dia sebenarnya telah meninggal dunia. Otaknya tidak berfungsi lagi. Oleh kerana pesakit telah meniggal dunia, tindakan memberhentikan bantuan respiratori tidak merupakan penyebab kematian. Bantuan respiratori hanya membuatkan jantung pesakit berdenyut untuk seketika tetapi jantung itu tetap juga berhenti walaupun dengan semua bantuan yang diberikan.

4. Adakah rawatan ke atas saya diabaikan sekiranya diketahui saya telah mendaftar sebagai penderma organ?

Jawapan: tidak. Semua pesakit akan diberikan rawatan dan perhatian yang sewajarnya tanpa mengira sama ada anda telah mendaftar sebagai penderma organ atau tidak. Pegawai perubatan akan berusaha sedaya upaya mungkin dengan mengambil semua tindakan serta langkah yang diperlukan untuk menyelamatkan nyawa anda. Persoalan mengenai pendermaan organ adan tisu hanya akan dibincangkan dengan waris selepas kematian telah disahkan.

5. Apakah organ dan tisu yang boleh didermakan?

Jawapan: Organ-organ yang boleh didermakan adalah buah pinggang, jantung, hati (hepar), paru-paru dan pancreas. Tisu-tisu pula adalah mata (kornea), tulang, kulit dan injap jantung.

6. Adakah kami akan diberitahu organ mana yang di ambil dan kepada siapa organ tersebut didermakan.

Jawapan: Pusat transplan akan memaklumkan kepada keluarga penderma berkaitan organ yang di ambil dan sedikit maklumat berkaitan penerima. Namun begitu nama akan dirahsiakan dan tidak diberikan kepada keluarga penderma dan penerima.

7. Adakah keluarga penderma perlu membayar kos pembedahan pemindahan organ atau tisu yang di jalankan?

Jawapan: Tidak. Keluarga penderma tidak perlu membayar kos pembedahan. Namun begitu kos rawatan sebelum pembedahan pemindahan organ dijalankan masih di bawah tanggungjawab keluarga penderma.

8. Bagaimanakah pemindahan organ dijalankan?

Jawapan: proses pemindahan organ dan tisu adalah suatu pembedahan yang bersih dan steril. Pembedahan dijalankan oleh pakar bedah yang berpengalaman. Perolehan organ serta tisu tidak akan menjejaskan rupa dan bentuk tubuh badan penderma. Selepas organ dan tisu diperolehi, luka pembedahan akan dijahit dengan sempurna dan jenazah penderma tidak akan mengalami sebarang kecacatan fizikal. Proses pembedahan pemindahan ini dijalankan dengan rasa penuh hormat, tanggungjawab serta tertib sepertimana pembedahan-pembedahan biasa.

PASTIKAN ANDA MEMBERITAHU AHLI KELUARGA TERDEKAT BAHAWA ANDA TELAH MENDAFTAR SEBAGAI PENDERMA ORGAN. INI A\KERANA AHLI KELUARGA ANDA ADALAH PENENTU HASRAT MURNI ANDA TERCAPAI!

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:

Pusat Sumber Transplan Nasional, Hospital Kuala Lumpur.

Talian Terus: 03-2615 6576 / 03-2694 2705 / 03-2694 2705

Talian Bebas Tol: 1-800-88-9080  

Faks: 03-2615 6269      Emel: ntrc@hkl.gov.my

Pusat Sumber Pendermaan Organ , Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh, Perak.

Talian: 05- 5222 324     Faks: 05-2531 541

Pusat Sumber Transplan, Hospital Pulau Pinang

Talian: 04-2225 780     Faks: 04-2292 433

Pusat Sumber Transplan Negeri Johor, Hospital Sultanah Aminah

Talian: 07-2231 666 samb. 2751    Faks: 07-2242 694

 

Sumber: Terbitan Bahagian Pendidikan Kesihatan, Kementerian Kesihatan Malaysia (www.myhealth.gov.my / www.infosihat.gov.my )

Bak Orang Kata "Slumber Kura-Kura"

Sep 7, 2012 - ♛Posted by : Ikmal at 2:50 PM
[Re-Publish Entry 13 Jan. 2009; 2:37 AM]
Welcome to "what-so-ever" posting...Dah lama aku letak pic kura2 ni..nk tunggu posting jer...sejak sofi mintak tolong aku jaga kura2nya..adik aku g ler amik kura2 kat kolam kecik tepi umah aku letak skali ngn kura2 sofi ni..kasi 'happening' gitu.

so, selepas aku pulangkn kura2 sofi...aku lepaskn balik kura2 ni masuk dalam kolam temankan ikan2 dalm tu..(tp sebelum tu aku, 'mangsa' fotografi aku yg dgn muka slumbernya..ahaks!!)

[MEMPERSEMBAHKAN]

so,ni le 'model' yang slumber kali ni...(mcm aku ker?? slow & slumber..boleh lah..)

Gangnam vs Losong, Terengganu

Sep 6, 2012 - ♛Posted by : Ixbarr Abdullah at 10:31 AM

Dalam beberapa minggu ini, sensasi Youtube sekarang agak menjadi sebutan iaitu Klip Video “Gangnam Style” yang di popularkan oleh artis rap Korea Selatan, Psy atau Park Jae-Sang dan di tonton lebih dari 75 Juta penonton!

psy-gangnam-style

Gangnam Style = Yahudi??

Dalam glemer-glemer “Gangnam Style” ni, ada pulak yang ‘mentafsirkan’ nya sebagai “Saya Nak Jadi Yahudi'”…Mentaliti manusia kan..Dalam kehidupan seharian pun banyak adat, gaya hidup berasaskan Yahudi yang mungkin tidak di sedari…

Gannam, Korea Selatan, KPOP dan Parody

Gangnam ialah salah sebuah Daerah di Korea Selatan yang terkenal dengan pusat hiburan, perniagaan dan berli-belah. Walaupun Girl Generation (KPoP) yang jadi duta sejak Mac 2012 lalu untuk mempromosikan Daerah Gangnam, Korea Selatan ni tapi Gangnam menjadi sebutan dan istilah sejak di popularkan oleh PSY.

Biasa la bila yang popular-popular ni, mesti ada ‘Parody’.. Ada ‘Suasana Gangnam Raya’, ‘Orang Sabah  Style’,’KL Style’…Parody untuk ‘Gangam Style – PSY’.. Perkataan ‘Gangnam’ dah menjadi sebutan, tiru gaya. Jadi, secara langsung-tidak langsung ia promo untuk “Gangnam”.

30118-gangnam-style-little-psy-is-actually-a-korea-got-talent-dance-genius

(Budak 7 tahun yang dari Korean-Got-Talent)

Tarian Kuda Gangnam, Kuda Kepang dan Larian Kuda

Tarian PSY dalam video klip ‘Gangnam Style’ lebih kepada tarian-menunggang kuda dan agak berunsur 18SX. Bila di imbas kembali zaman kanak-kanak terutaman masa waktu sekolah rendah subjek Pendidikan Jasmani… ada cikgu jasmani mintak buat larian kuda ni..agak-agak sebijik la macam PSY Gangnam Style ni kan…ha ha.. Jika waktu pendidikan Jasmani cikgu minta buat larian kuda, campur dengan muzik rap, pastu record, edit dan masuk dalam Youtube sure femes sampai ke LA,USA kan…Tak pun buat Tarian Kuda Kepang, letak muzik rap, record, edit dan upload dalam Youtube.. Pengurus Justin Bieber pun mesti berminat punyer…!!

Gangnam, Korea Selatan dan Losong, Terengganu

Tetiba popular dengan Gangnam….apa kaitan dengan Losong, Terengganu lak?? Orang situ sini, pengguna internet dah familiar dengan istilah “Gangnam”…ada tak penduduk Malaysia ni familiar dengan “LOSONG”? Macam Keropok Losong/ Keropok Lekor Terengganu..!! Kalau datang Terengganu Kerepok Losong memang popular dengan rasa ikannya.. Jual di memana tempat di Malaysia pun ia tetap di panggil Kerepokok Losong walaupun di jual di KL, Pahang, Sabah, Sarawak… Jadi kesimpulan di sini, produk tersebut yang mempopularkan sesuatu tempat…Jadi, jika di Gangnam yang menjadi popular ialah PSY dengan Tarian Kudanya..!!

Roselle; Dari Benih ke Bunga.

Sep 3, 2012 - ♛Posted by : Ixbarr Abdullah at 2:14 PM

Roselle (Hibiscus spp.). Bunga Asam Paya. Tak pasti bila kali pertama saya jumpa kudup/kaliks/bunga roselle ni tapi ia amat di kenali di Terengganu pada suatu ketika dulu sejak Pokok Roselle di perkenalkan di Malaysia sekitar 1990-an dan di tanam secara komersial pada 1993 oleh Jabatan Pertanian Terengganu. Negeri Terengganu pada masa ini menjadi sebuah negeri yang pertama dan terbesar menanam Pokok Roselle ini (Bacaan Wikipedia). Minuman Roselle juga menjadi minuman rasmi Negeri Terengganu!

Sekitar 1999, pelbagai kajian dikukan oleh UM, MARDI dan UKM terhadap tumbuhan Roselle ini. Ia di percayai kaya dengan Vitamin C (Lebih berkali-kali ganda dari Ribena!)

Scientific classification

Kingdom:

Plantae

(unranked):

Angiosperms

(unranked):

Eudicots

(unranked):

Rosids

Order:

Malvales

Family:

Malvaceae

Genus:

Hibiscus

Species:

H. sabdariffa

Binomial name

Hibiscus sabdariffa
L.

Okay! Sedikit sebanyak pengenalan tentang tumbuhan Roselle sumber bacaan dari Wikipedia. (Kalau Wikipedia tu tipu. maksudnya apa yang saya tulis ni tak betul la….haha…)

Semasa praktikal di Stesen MARDI Kuala Terengganu selama 3 bulan bahagian Teknologi Makanan. Masa tu membuat Kordial Roselle untuk seorang usahawan Ganung Kiter! Nak kena buang bijinya pun secara manual.. jadi oleh kerana taknak membazir (kononnya…), saya ambil beberapa biji benih Roselle untuk cubaan menanam dan pemerhatiannya, korang boleh lihat pada gambar tersebut….Nah! Pemerhatian beberapa bulan untuk entry blog pasal Roselle ni sahaja!..

DSC03613

Dah tak berapa ingat sangat, dalam lebih kurang seminggu (kot) keluar anak Pokok Roselle ni.. (Gambar Bertarikh 07 March 2011).

Nota; Masa ni sebelum merantau mencari ilmu Biotek di Raub, Pahang.

DSCF0438

(Gambar bertarikh 18 Ogos 2011) Dan 5 Bulan selepas itu, Tumbuh la pokok Roselle yang matang (Walaupun tempoh 5 bulan agak lama untuk Pokok Roselle membesar menjadi matang kerana sepanjang pemergian saya, Mama yang tolong jaga pokok ni….dan mungkin kekurangan baja.). Dalam bacaan wikipedia mengatakan ia mengambil masa 6 bulan untuk matang. Tapi sekarang, pelbagai kajian tumbuhan dilakukan oleh MARDI, UKM atau mana-mana agensi, ia mungkin di pendekkan sedikit masa tersebut. (Bergantung kepada jenis Roselle)

DSCF0436

Pada hari yang sama, kudup Bunga Roselle mula menunjukkan serinya…

DSCF0807

Sebulan selepas itu (saya dah habis training Biotech boleh la membuat pemerhatian lanjut tentang Pokok Roselle ni…dan Cukup Bulan Ke-6). Kudup Roselle yang kecil molek semasa Bulan Ke-5 mula mengembangkan bunganya yang sebenar berwarna merah jambu (pink). Bunganya seperti jenis Bunga Raya juga..(dah nama saintifiknya ‘Hibiscus spp. p/s: spp. merujuk kepada ia mempunyai lebih daripada (1) spesis.).

Namun, Bungan Roselle ini hanya berkembang sekejap sahaja. Tak sampai 1 hari 1 malam, ia mula kucup dan tangga daripada kaliksnya. Kaliks Roselle lah yang di gunakan untuk membuat Kordial, Jem, Jus, Jeruk atau halwa…

Nota: Haritu saya ada beli satu anak Pokok Roselle yang tinggi lebih kurang 30-40cm pada Karnival Petani, Peladang dan Nelayan di Kangar, Perlis dengan harga RM1 sahaj!! Tak pindah lagi dari polibag jadi pertumbuhanya terbantut macam tu jer la…..

Nota: Pernah nampak tak Roselle berwarna Putih? Saya pun tak pernah dengar tapi semasa mesyuarat bersama Jabatan Pertanian Perlis ada wakil sebutkan pasal Roselle berwarna Putih ni…. Kalau ada sesiapa ada benih Roselle Putih boleh maklumkan pada saya? Winking smile

Review: Kedai Alat Tulis First Touch Utara

Sep 2, 2012 - ♛Posted by : Ixbarr Abdullah at 5:36 PM

Sentuhan Pertama? First Touch. Kedai Alat Tulis First Touch ni memang agak femes kawasan utara ni. Kat pantai Timur takde la kedai alat tulis camni. Setakat beberapa kedai alat tulis yang pernah saya pergi, First Touch adalah terbaik dari segi harga walaupun kedainya tak berapa besar di Kangar & Arau, Perlis. (Terdapat juga di Kedah)IMAG0820

Kebaikan tawaran harga di Kedai Alat Tulis First Touch adalah untuk ahli sahaja. Bukan susah nak jadi ahli (Member) First Touch ini. Cuma singgah di mana-mana kedai cawangan First Touch, pergi di kaunter dan minta untuk isi borang ahli (Member) hanya dengan bayaran RM10 untuk Setahun! Memang berbaloi jika korang selalu beli-guna alat tulis. Macam saya, selalu beli keperluan alat tulis kegunaan pejabat/ diri sendiri di sini…

First Touch selalu membuat “Members Day” di mana terdapat diskaun untuk sesetengah barangan alat tulis. “Members Day” bukanlah bermaksud untuk 1 hari sahaja, tapi dalam 1 bulan atau ada jangka tarikh mereka. Dan jika bukan pada “Members Day” pun, bagi pemegang Kad Ahli First Touch mendapat diskaun 10% bagi setiap barangan yang di beli!!

Jadi dengan bayaran RM10 Setahun untuk bayaran sebagai Ahli (Member) First Touch dan diskaun pada “Members Day’ serta diskaun 10% bagi setiap barangan adalah sangat-sangat berbaloi!!