Outstation Lagi:Perlis-KL-Melaka

Nov 30, 2012 - ♛Posted by : Ixbarr Abdullah at 11:56 PM

Bila aku mendapat tahu yang aku kena outstation,dalam fikiran,"sigh..outstation lagi...".Tetiba badan merasa malas untuk travel..banyak dokumen masih belum siap sepenuhnya untuk mohon ISO 22000. Maybe coz malas naik bas kot (takde kereta nak travel..'sila nyanyi lagu Jimmy Palikat - Anak Kampung..chorus#Kereta...)

Dari Perlis aku tempah tiket  Bas Sani Ekspress melalui Maybank2U Online di eTicketing.my dan dah kali kedua sertai Peraduan Beli Tiket Online & Menang di eTicketing.my sampai 30 Disember ni..Harap2 bertuah la ye...

Setelah penat hanya duduk dalam bas sahaja selama 8 jam, sampai di tepi jalan berhampiran Stesen Puduraya pada 6 pagi terus mencari hotel bajet berhampiran. Aku plan nak amik hotel bajet ikut jam, tapi dah check in selepas 6 petang, kira check out sepatutnya 12 hari keesokkan harinya... dengan kadar rm45, katil double, aircond tapi bilik air di luar.

Sebenarnya banyak hotel bajet sekitar stesen puduraya dengar kadar under bajet rm100..Kena cepat pilih baru boleh dapat bilik berbaloi... kalau tak, dapat bilik biasa dengan kipas.

Nota: dah la update via bloggerdroid...Hotel Seri Malaysia, Ayer Keroh, Melaka.

Published with Blogger-droid v2.0.9

Rise of the Guardians @ Alor Setar Mall

Nov 25, 2012 - ♛Posted by : Ixbarr Abdullah at 8:05 PM

Aktiviti hari ahad, dari Perlis ke Kedah.. Asyik terperap kat Negeri Perlis yang kecik comel tu boleh mendatangkan tekanan jiwa raga.. so, untuk melepaskan sedikit tekanan tu, orang perlis 'celup' ni turun la ke Alor Setar...

Alor Setar Mall macam biasa ada lot2 yang barang berjenama, ada booth2 kecik, ada tangga bergerak dan yang penting ada wayang!! Wayang sini brand dia Big Cinema..walaupun aku tak pernah dengar brand wayang ni, tapi layan la...

Ohh..berbalik kepada tajuk..tak boleh nak taip panjang lebar coz update via HTC Wildfire apps Bloggerdroid..jadi agak, l.e.c.eh..

Big Cinema memang quality wayangnya superb!! berbanding dengan wayang lain yang pernah aku tengok..Jadi, Ohsemmm!!

Kali ini aku tengok RISE OF THE GUARDIANS..movie kartun yang sesuai untuk pelbagai peringkat umur..Tapi lebih kepada dongeng barat, kristian..jadi hold your faith and just enjoy the awesome video quality & story-telling... Aku sampai agak lambat, beli tiket dah 2.20 ptg..wayang start kul 2 ptg..jadi permulaan cerita aku terlepas...Kisah yang menceritakan dongeng barat seperti Santa Clause, Easter Bunny, Tooth Fairy, Sandman, Jack Frost dan Boogeyman..Ianya konflik antara baik dan jahat (Boogeyman je yang jahat, yang bagi mimpi ngeri pada kanak2 yang menyorok bawah katil). Semua mengisahkan kepercayaan kanak2 terhadap dongeng ini semua..

Kesimpulan:
Videi kualiti di Big Cinema = 9/10
Jalan Cerita = 9/10 (Rasa tak puas tengok benda magik ni bagi yang enjoy).
Lawak/Kelakar/Seronok = 8/10 (walaupun ia movie kartun, ada jalan cerita yang serius tapi ada watak sampingan seperti elf membuatkan penonton ketawa..

Update Blog Live @ Alor Setar Mall, atas bangku, Depan Watsons sambil tunggu kawan yang siap appointment dia...

Published with Blogger-droid v2.0.9

TQ! Bookmark Dari Turkey :)

Nov 22, 2012 - ♛Posted by : Ixbarr Abdullah at 6:27 PM

Big thanks to Blogger Fauzee Musa for this rare, unique Turkey Bookmark and Thailand coin as a souvenier for me from his wonderful journey!

Sebagai "Pengumpul", ia adalah cenderahati yang jarang sekali perolehi untuk di tambah dalam koleksi seumur hidup!! (koleksi la sangat kalau ada 2,3 keping je)

Published with Blogger-droid v2.0.9

Published by BloggerDroid

Nov 10, 2012 - ♛Posted by : Ixbarr Abdullah at 12:22 PM

Beberapa entry sebelum ini aku meng'update' blog menggunakan applikasi android yang di panggil 'BloggerDroid' di install di dalam Smartphone HTC Wildfire ni..Walaupun agak kecil, cepat habis bateri tapi terpaksa lah meng'update guna phone coz laptop aku rosak!!!!

Situasi Laptop Rosak: sedang asyik melayan drama Korea "Fugitive Plan B" Episod 15.. tup..tup..laptop terpadam sendiri... oleh kerana menggunakan Laptop acer processor intel celeron yang tidak tahan panas, aku sedapkan hati; "ahh biar dulu la...".
Kemudian On skali lagi di tulis "Cable not Detected", "Operating System not Found"... huhu...kemudian aku bawak pergi ke kedai komputer minta cek, dia bagitau "ini hardisk dah kong! Memang tak detect power, data tak boleh amik, kena tukar baru ..."
Internal Hardisk 320GB = RM210; 500 GB = RM250.

Oleh kerana adik aku nak bertukar dari Notebook ke Laptop Netbook, jadi dia trade-in la notebook dia pada aku.. jadi terpaksa la aku bersabar menunggu notebook tersebut... Dan sementara itu, aku update la menggunakan app bloggerdroid ni... cuka search keyword "blog @ blogger" di Google Store, Install dan Guna...

Published with Blogger-droid v2.0.9

Outstation. Hari 2 Mardi Johor Bharu.

Nov 7, 2012 - ♛Posted by : Ixbarr Abdullah at 6:29 PM

Hari kedua di Johor Bharu. 7hb.Nov.12.
Latihan dari Utara Ke Selatan bertempat di Stesen Mardi Johor Bharu.

Setibanya di tempat latihan, sebelum 'kelas' bermula; kami cek tahap kemasinan jeruk- jeruk betik, nanas dan mangga supaya memastikan proses untuk pengurangan air di dalam buah berkurang dan untuk tahan lama. 

Kemudian di teruskan dengan kelas tentang biotek makanan, teknologi makanan, akta dan peraturan makanan.

Selepas makan tengahari,program di teruskan dengan buat sos cili, sos tomato dan membuat semula jem nanas yang tak berapa menjadi semalamnya...setelah berhempas pulas mengupas nanas, memasak, akhirnya jem kali ini menjadi dengan agak jayanya...

Nota: Apa yang nak di cari?

Published with Blogger-droid v2.0.9

Outstation:1st Day di MARDI JOHOR

♛Posted by : Ixbarr Abdullah at 8:12 AM

Salam. Syukur alhamdulillah pada 10 malam semalam, kami selamat tiba di Hotel Seri Malaysia, Johor Bharu.. Kami akan bermalam di sini selama 3 hari.. setelah berurusan di receptionist sambil memberi kad pengenalan, aku ambil bilik keluarga yang dapat memuatkan 3 orang dengan kadar RM150 termasuk cukai apa2 ntah..maybe sebab staff berkaitan kerajaan kot dapat diskaun skit (Rate biasa RM160).. Nasib baik dapat guna Kad ATM Maybank a.k.a Kad Debit yang ada Visa, mana ada cash nak bawak untuk bayar sewa 3 hari ni....

Setibanya mendapat kunci, masing2 menghala ke bilik masing2 untuk beristirehat.. Ada 1 queen size dan 1 single size.. TV agak usang dengan plug yang hanya 1 berfungsi.. itulah plug tv, tu juga plug nak caj telefon..

Keesokan (hari ini) jam 8.30 pagi, kami berenam bergerak ke Stesen Mardi Johor Bharu.. Setelah ber'siar-siar' mencari, akhirnya tiba lah di Stesen Mardi ni yang berhampiran Pejabat Pos, di Kawasan Perindustrian Larkin..

Di sana, kami di ketuai oleh Puan Misnah. Untuk sepanjang 1 hari pertama latihan kami di mulao dengan sedikit pengenalan dan kemudian amali untuk Jeruk Nanas, Betik dan Mangga; Jem Nanas! Tengok la esok camne hasil kami membuat jem nanas spesis 'josephine'!!

Published with Blogger-droid v2.0.9

Outstation: Dari Utara ke Selatan[Live]

Nov 5, 2012 - ♛Posted by : Ixbarr Abdullah at 9:08 AM

Bertolak 5 pagi tadi, bermula al kisah perjalanan kami berempat bertugas luar (menghadiri latihan pemprosesan makanan di Mardi Johor Bharu). Semoga selamat perjalanan kami. amin.
Dari Perlis, singgah di HQ KL dan ke Johor!

Nota: update via blogger-droid, celcom broadband daily, di dalam kereta yang melompat-lompat....huhu

Published with Blogger-droid v2.0.9

Mimpi: Landak, Makanan & Gadis

Nov 3, 2012 - ♛Posted by : Ixbarr Abdullah at 9:21 PM

03.11.2012. Waktu sekitar 5 pagi.
Kadang-kadang ada mimpi manis yang ingin di ingati saatnya. Jadi, aku mencatatnya dalam blog ini sekadar ingin berkongsi...
Waktu pagi yang di buai mimpi.. bermimpikan seekor landak hutan yang warna hitam, duri panjang2 yang warna hitam putih tu... dan ia ada hidung merah dan boleh bercakap!!
(maybe aku terlalu rindu kat landak "hedgehog" albino kat kampung terengganu kot sampai masuk dalam mimpi...hehehe)
Landak  tu baru je lepas dimandikan oleh seorang lelaki (tuan landak) sambil di perhatikan oleh aku, mama aku dan seorang berpakaian wanita yang tidak jelas rupanya..
Mama aku mengusap2 kepala landak yang basah tersebut...
Kemudian landak tersebut berkata,"I love girl who love pet".. sambil dia menjeling pada mama..(YA!! Landak tu cakap bahasa inggeris!!)
Dan aku pun mengangkat tangan nak bertanyakan pada landak,"Saya! Saya pulak??!!"
Landak jawab,"You love girl who love pet"..(amboiii....)
Kemudian mama seronok melayan landak tersebut sambil diperhatikan oleh tuan landak dan bayangan wanita yang tidak jelas.
Aku merasa tidak sedap perut dan berada antara mimpi dan sedar. Dalam mimpi aku pergi ke sinki dan muntah biji2 nasi putih.. Jadi, antara jambatan mimpi dan separa sedar, aku pun bangun akibat tidak selesa perut. Masalah penghadaman nasi goreng ayam yang makan di Bomaq Corner, Kangar,Perlis.
Jam 5 pagi aku tersedar dari mimpi yang jelas dalam minda.. guling2, beberapa kali ke sinki dan tandas sebab tak selesa perut dan akhirnya Aku betul-betul muntah nasi goreng bersama french fries!!! Muntah-muntah macam dalam filem Exocist tu... bwekkkkk!!!

Seharian tak selesa perut, ulang-alik ke tandas dan tak dapat makan 1 hari ni... perut sendat je rasa.... huhu...

Moral : Kunyah makanan betul2 supaya mudah hadam, jangan makan gelojoh, pilih gerai makanan yang bersih, elakkan makan makanan sejuk dan berminyak!!!

"Mimpi bukan lagi mainan tidur, tapi motivasi diri dalam keadaan tidak sedar" - Iqbal Abdullah.

Published with Blogger-droid v2.0.9