Live:Travel Dengan Wonder-Pet

Dec 25, 2012 - ♛Posted by : Ismiqbal Abdullah at 1:51 AM

Seperti tajuk di atas. Satu entry lagi secara langsung dari tempat duduk G3 dalam Bas SP Bumi dari K.Terengganu ke Kangar, Perlis.

Dan buat kali keduanya aku travel bersama wonder-pet!! Cuba wonder, pet apa aku travel? Aku tak perkenalkan lagi pet terbaru ni.. agak exotic gitu...

Saspens yang tak berapa skit... pet ni aku letak dalam beg galas je.. tapi bila dah tengah malam ni makin tak senang duduk lak dia ni... biasala haiwan nocturnal (aktif waktu malam)...sabar...sabarr.. lagi 5 jam lagi...huhu...

Live :(Banjir) Bas K.Terengganu ke Kangar,Perlis

Dec 24, 2012 - ♛Posted by : Ismiqbal Abdullah at 11:11 PM

Baru jam 9 malam tadi aku bertolak dari kuala terengganu ke kangar,perlis pada malam krismas ni....Bas SP Bumi.

Dalam bas musim hujan sejuk ni. warghhh! Macam winter sonata musim salju...bayangkan 1 titik cecair hujan = 1 pepejal frost ais.. kalau tidak boleh buat SNOWMAN, so sekarang tukar jadi RAININGMAN...

Baru je sejam lebih gerak dari kuala terengganu, setibanya di bandar permaisuri,setiu.. bas berhenti dan pemandu bas meminta penumpang membawa beg masing2 yang ada dalam tempat simpanan bawah supaya alih ke atas bagi mengelakkan terkena air banjir..

Biasanya aku duduk tepi tingkap, sekarang duk seat tengah, jadi tak tahu apa terjadi pada jalan raya musik hujan ni....tapi sempat intai bila bas ni lalu merentasi jambatan..memang menakutkan!! Air deras melepasi jambatan, air yang keruh pekat, pastu ada kereta tunggu di seberang... nampak juga rumah kecil ditenggelami air....

Doakan aku dan seluruh perantau selamat sampai merantau ke negeri orang yer... aminnn

P/s

Advertorial: GlowBro 100% Pure Hydrolyzed Collagen Marine

Dec 23, 2012 - ♛Posted by : Ixbarr Abdullah at 1:13 AM
Sejak akhir-akhir ini pelbagai produk berdasarkan Kolagen menjadi perhatian dan di hasilkan. Ada produk kolagen yang di campur dalam minuman harian seperti coklat, kopi, teh dan minuman campuran kesihatan lain. Namun adakah peratusan Kolagen di dalam pra-campuran Kolagen tersebut mencukupi untuk memenuhi keperluan harian seorang manusia? Mungkin harga produk pra-campuran Kolagen ini agak tinggi di samping peratusan kolagen yang rendah sebagai ‘syarat’ untuk mengelarkan sesuatu produk tersebut mempunyai Kolagen. Jadi penulis, Ixbarr Abdullah (Ix) ingin memperkenalkan produk GlowBro 100% Pure Hydrolyzed Marine Collagen. Ia adalah 100% Kolagen dalam bentuk sedia untuk di ambil bersama makanan kegemaran, minuman atau sebagai topeng muka (mask). Bebas gula, tanpa pewarna dan pengawet tambahan serta tidak mempunyai rasa!
INGAT! GlowBro 100% Pure Hydrolyzed Marine Collagen ini bukan khas untuk wanita sahaja, ia adalah untuk pelbagai golongan; Lelaki, Wanita, Tua, Muda kerana Kolagen adalah sejenis protein yang memang di perlukan oleh badan manusia!!
574535_299126156871592_1189416278_n
Sebelum membeli produk GlowBro 100% Pure Hydrolyzed Marine Collagen ini, sila baca terlebih dahulu kenapa ia adalah pilihan yang tepat!
Kenapa Perlu Kolagen?
Protein dalam badan manusia mempunyai pelbagai fungsi seperti menggantikan sel yang rosak, menggantikan rambut yang gugur, menguatkan tulang, kuku dan pelbagai lagi. Kolagen adalah sejenis protein yang wujud secara semula jadi dalam badan manusia yang menyokong struktur kulit, tulang, sendi, gigi dan otot. Ia juga berfungsi menjadikan kulit anjal, gigi dan tulang yang kuat serta cecair pada sendi. Pada sekitar umur 25 tahun, Kolagen dalam badan manusia hilang fungsi untuk di hasilkan dan mengakibatkan garisan halus pada kulit, kedut, masalah sendi dan tulang lemah. Manusia memerlukan Kolagen tambahan seperti suntikan Kolagen, kapsul Kolagen dan  GlowBro 100% Pure Hydrolyzed Marine Collagen untuk mengurangkan simptom-simpton seperti di atas.
Kelebihan Kolagen Marin
Antara sumber tambahan Kolagen yang biasa di temui adalah daripada tulang, kulit dan tisu daripada haiwan Lembu, Ikan, Arnab, Kuda dan Khinzir. Namun, selain daripada Ikan, sumber lain mempunyai isu was-was dari segi cara penyembelihan dan membabitkan isu Halal-Haram. Tetapi Kebaikan GlowBro ini adalah 100% sumber Marin Kolagen asli adalah daripada sumber marin iaitu sumber pemprosesan extrak Kolagen Ikan. Oleh itu isu was-was dan risiko penyakit haiwan yang di dapati daripada sumber haiwan lembu dan kuda adalah tiada, di samping GlowBro 100% Pure Hydrolyzed Marine Collagen disahkan Halal dari segi sumber dan cara pemprosesan.
Kebaikan ‘Hydrolyzed’ Kolagen
Sudah mendapat idea tentang serba sedikit tentang Kolagen? Tentang kebaikan GlowBro 100% Pure Hydrolyzed Marine Collagen ini adalah perkataan “hydrolyzed”!. Kolagen daripada sumber haiwan mengambil masa untuk di serap oleh kulit manusia. Namun, proses “Hydrolized” menyelesaikan masalah ini. Proses “Hydrolized” atau Hidrolisis ialah satu proses untuk memecahkan struktur Protein Kolagen kepada struktur yang lebih kecil di panggil ‘Peptide’ untuk memudahkan di serap oleh penghadaman manusia. Terdapat elemen dalam proses ini mempunyai nutrisi 20 kali ganda lebih banyak daripada sumber makanan protein lain! Kajian telah di buat pada tikus menunjukkan kadar penyerapan dan pencernaan Kolagen Hidrolisis ini lebih 90% dalam masa 6 jam. Dengan itu, Kolagen yang telah melalui proses hidrolisis dapat diserap lebih mudah oleh badan manusia dan membaiki struktur kulit, tulang dan sendi. Kajian klinikal juga menunjukkan pengambilan Kolagen yang telah diHidrolisis dapat mengurangkan sakit sendi.
Jadi, apabila usia makin meningkat dan gaya hidup yang sibuk, kandungan kolagen dalam badan semakin berkurang. Oleh itu dengan pelbagai cara pengambilan GlowBro 100% Pure Hydrolyzed Marine Collagen dapat menambah keanjalan kulit, mengurangkan kedut dan mengurangkan masalah sendi.
GlowBro 100% Pure Hydrolyzed Marine Collagen bukan khas untuk golongan wanita sahaja, ia sesuai untuk semua golongan kerana Kolagen adalah semulajadi wujud dalam badan manusia dan semakin lama semakin berkurang seperti tersebut di atas.
Cara Pengambilan (Disarankan) : Ambil satu scoop/ sudu besar dan campur dalam minuman kegemaran, sekali atau dua kali sehari.
Cara Penggunaan Mask : Ambil satu sudu besar dan pekatkan dengan sedikit air untuk buat topeng muka (mask). Biarkan seketika selama 10-15 minit untuk penyerapan kulit dan basuh.
GlowBro Izzat ads banner
Hubungi/ Whatsapp : Mr.Izzat Zin (Bob) : 010-2204 776
Facebook (FB) : Glowbro Collagen
Lokasi : (HQ) Bandar Baru Sri Petaling, Kuala Lumpur . Delivery di seluruh Malaysia
Kos Produk & Penghantaran :
Semenanjung Malaysia : RM150 (Termasuk Pos)
Sabah/Sarawak : RM160 East Malaysia Termasuk Pos (tidak termasuk kawasan pendalaman) 

(untuk advertorial secara percuma di www.homosapiens.com.. sila emelkan detail di homosapiensz@yahoo.com)

Lepak@Water Front Kuala Terengganu

Dec 22, 2012 - ♛Posted by : Ismiqbal Abdullah at 9:55 PM

Dah lama tak lepak kat Water Front Kuala Terengganu ni.. Dah la balik kampung ganung kiter ni setahun 4 kali. sabar jer la yer..dah nasib perantau muda mencari rezeki..

Watee front Kuala Terengganu atau Pulau Kambing. Tempat yang wajib singgah bagi perantau jauh macam aku yang jarang-jarang balik kampung ni. Water front kuala terengganu atau pulau kambing (bukan pulau sangat) merupakan identiti kuala terengganu yang menarik untuk singgah.

Boleh lepak kat belakang Hotel Felda Residence atau sekitar taman permainan atau singgah makan malam di zies corner @ kedai sebelah tu..walaupun makanan tak tiptop sangat, tapi boleh rehat nikmati permandangan K.T..nanananan ganung kiterrrr..!!

Live Update: "...Terengganu aku datang!!" Dengan Bas

Dec 20, 2012 - ♛Posted by : Ismiqbal Abdullah at 10:37 PM

Asal nak update live je mesti nak dalam bas la..dalam hotel la...ishk! Mamat ni..jakun bebenor nampoknya!!  Well, masa duk dalam bas yang xde hiburan, smartphone la jadi permainannya walaupun melantun-lantun bas ni...Masa duk hotel update coz boring...

Episod "...Terengganu Aku Datang...". Amboii.. kita dalam negeri jer.. passport takde nak gi sampai Istanbul....Kali ni aku sedang..maksudnya update blog live dalam bas menggunakan smartphone feveret..htf wildfire dengan applikasi blogger untuk android 2.x.x dan subscribe celcom broadband 1malaysia yang hanya rm25/sebulan....

Sebenarnya ini bukan bas pilihan..tapi kawah aku yang tolong belikan... Bas Transnasional 1 Tingkat. Sebelum ni semasa aku merantau dari Kangar-KL dengan Bas Intercity...Ohhh..Bas Intercity... aku dah letak ia sebagai bas 1st choice untuk travel...huhu..tp bas ke k.terengganu tak banyak yang best....

Sepatutnya bas trans ni di beli tiket untuk bas 2 tingkat tapi yang datangnya 1 tingkat.. jadi "pakat ikut dang r" @ suka hati je... tempat dudui 2+1..aku duduo di single seat..agak sempit.. harap2 boleh tidur nyenyak untuk 6 jam sampai di kuala terengganu...zzzzzzz

Live-Outstation: Bas Intercity Kangar-Puduraya

Dec 17, 2012 - ♛Posted by : Ismiqbal Abdullah at 5:13 PM

Hari ni hari isnin bekerja dan takde Monday's Blues sebab hari ni bermula perjalanan outstation lagi.. Outstation kali ini adalah ke UKM-UNIPEQ, Bangi sempena latihan pengenalan Mikrobiologi.

Bas pilihan kali ini pula ialah Bas Intercity. Bukan semua negeri ada Bas ni. Sekarang Bas Intercity ada promosi; Dari Kangar-KL Hanya RM29. Dari Alor Setar-KL Hanya RM25. murah betul..Kelebihan Bas ni ialah dia ada wifi, ada plug, ada tv dan tempat duduk 2+1. Jadi, aku dapatlah update blog ni secara Live dari dalam bas ni guna application Blogger dari Google, tak perlu bimbang hqbis bateri sebab boleh cas kat plug bawah kerusi ni.. cuma tv tak pasang lagi.. Kerusi memang lebih besar berbanding bas lain..Tapi kelemahan memana bas, terhuyung hayang; letih sebab asyik duduk jer...

Satu lagi kelebihan Bas Intercity ialah boleh nak pos motor! Atau barangan yang besar lain. tapi ada dia punya caj la.

Timeline Backpacking:
Kangar --> Puduraya --> KL Sentral --> UKM, Bangi --> Shah Alam --> Kuala Terengganu!!